• tennessee williams oyunu.
    pek çok tennessee williams oyunu gibi güneyliyi, özellikle güneyli kadının dramını anlatır. aşk evliliği yapan fakat kendi kızının gençliğini, güzelliğini hiçe sayan, sevdiği adamı hadıma çalışan toprak, mevki, güç, para sahibi feodal despot babadır bu oyunda dramın karşılığı. akıp giden gençliğe çok acı türküler de yakılır:

    ''the gerat difference between people in this world is not between the rich and the poor or the good and the evil, the biggest of all differences in this world is between the ones that had or have pleasure in love and those that haven't and hadn't any pleasure in love, but just watched it with envy, sick envy.''
  • 1961 yılında beyazperdeye uyarlanmış ve ortaya aşk, uyuşturucu, güney despotizmi ve hollywood'un karanlık yüzü gibi temalar üzerine eğilen olgun bir hollywood filmi çıkmıştır.
  • tennessee williams in elinden ne ciksa izlenir. sinema versiyonu aradan ne kadar zaman gecsede eskimeyecek klasik tadinda filmlerden biridir. ayni tarz evlerden dolayi yine ayni yazarin cat on a hot tin roof eserinin film versiyonu akillara gelir ister istemez. paul newman her zamanki gibi mukemmel oyuncu ve cok yakisiklidir. shirley knight in canlandirdigi heavenly karakteri de tam bir seven kadindir. sadece cok guzel degildir en zayif gorunurken en guclu olabilen yine o olur.

    http://www.imdb.com/media/rm3844511744/nm0004309
  • paul newman, tennessee williams ve richard brooks'u cat on a hot tin roof'tan sonra tekrar biraraya getiren etkileyici bir film.
    newman hem kendisi, hem de sevdiği kadın için yırtmaya çalışan chance adındaki birisine hayat veriyor. adı chance (şans) ama hiç de şanslı birisi değil. yıllardır hollywood'ta keşfedilmek için uğraşan chance en nihayetinde gözden düşmüş bir aktrisin şoförü oluyor ve bu gözden düşmüş aktris sayesinde keşfedilmeyi bekliyor. chance'in bu hikayesi, köşeyi dönme çabaları, sevgilisinin babasının diktatörlüğü altında yaşamına devam etmesi ve filmin tamamına damgasını vuran alexandra'nın hikayesi dokunaklı. williams gene hollywood'a geçiriyor bu filmde. alexandra üzerinden hollywood'un güzellik ve gençlik takıntısı eleştiriliyor. alexandra'nın hikayesi dokunaklı olsa da ben chance'in durumuna daha çok üzüldüm. yırtmak, köşeyi dönmek kolay değil hollywood'ta. öte yandan chance ile sevgilisinin ayrılıklarına da üzülüyor insan. etkileyici bir film neticede. diyaloglar her zamanki gibi müthiş, ki williams'tan da beklenen bu.

    hollywood'u eleştiriyor ama tabi billy wilder'in başyapıtı sunset blvd kadar etkileyici olamıyor bu konuda.

    spoiler

    film her açıdan etkileyici idi. ama o son on dakikası... alexandra'nın tekrar oyunculuk teklifi almasıyla ne denli iğrenç bir varlık olduğunu iyice ortaya koyması... onunla sürekli ilgilenen chance'i zerre umursamamaya başlaması... o zamana kadar gözden düştü diye kendisine üzülürken o dakikadan sonra karakterden nefret etmek mümkün hale geliyor. chance bir kazığı da bu kadından yiyor.
  • dünyalık, boş hedefler uğrunda ve ahlak kurallarına uymadan yaşamanın, insanı nasıl da mutsuzluğa sürüklediğini bir güzel anlatan 1961 yapımı film. sadece sonunu beğenmedim. sonu daha gerçekçi olabilirmiş, ama bu haliyle de kabul ettik mecbur.

    filmde en beğendiğim sahnelerden biri, alexandra'nın, kendi filmini izlerken, kendini yakın plan görüp beğenmemesi ve koşarak salonu terk etmesiydi.

    eeeee, sen hayatını dış görünüşe adarsan, gün gelir, kendini azıcık yaşlı buldun diye, azıcık çirkinleştin diye yataklara düşersin işte böyle.
  • yeşilçam filmleri tadında, hayaller ve gerçeklere dair kaliteli bir paul newman filmi.
    evlenmek istediği kızın babası, chance (şans) fakir olduğu için kızı vermeyince şansını deneyip ünlü ve zengin olmak için hollywood'a gider fakat yaşlanıp gözden düşen bir aktristin jigolusu olup onunla geri döner. sevdiği kız için geri dönmüş olsa da kız yakında başkası ile evlenecektir...

    güzel film. tarihi itibariyle tiyatro ayarında bir yapım, bu yüzden hikâyeye tam olarak giriş yapması yarım saati geçiyor. sabırlı olunursa etkileyici karakterler ve olaylar ile karşılaşır, finalinde oldukça tatmin olursunuz.
hesabın var mı? giriş yap