• raket gibi spor aletleri söz konusu olduğunda, topa vurulan yüzeyin en iyi vuruşu yapabileceğiniz noktasi. buradaki "en iyi"den kasit, misal raketin silahlarda olduğu gibi geri tepmesiz ve sarsilmadan vurmasi ve topun hedefe açisiz, dümdüz, tam isabet modeli varmasidir.
  • artan kazancla beraber artan maliyetin maksimum kazanc artisina karsilik minimum maliyet farki yarattigi noktadir. grafik cizerken bukum noktasi derler, ama oyle tam bir nokta yoktur. dar bir mahalledir kendisi.
  • (bkz: g spot)
  • beyzbol sopasi, tenis raketi, kılıç vb. gibi darbe ve vurus* amacli cisimlerdeki bir hissiyat. teknik olarak ele alinirsa iki türlüdür:

    - center of percussion: bir cisimde bu noktaya uygulanan anlik kuvvet sonucunda cismin destek noktasi veya asilma noktasindaki (bkz: pivot) net hareket sifirdir.

    - vibration node: uzerlerine uygulanan anlik kuvvet sonucunda olusan anlik titresimin/titresimlerin dalga genliginin/genliklerinin (bkz: amplitude) sifir oldugu titresim dugum noktasidir/noktalaridir. darbe suresi kisaldikca kayda deger harmonik frekans sayisi, dolayisiyla dugum noktasi, artar. bu durumda toplamda en az titresim dalga genligi olusturan nokta sweet spot olabilir, iki dugum noktasinin ortasi gibi. (bkz: interference)

    kavgada elle yoklayarak bulunsa daha iyi tabii.. * * *
  • illa bir spor veya dövüş aletiyle alakası olması gerekmeyen ifade.

    örneğin ısı korunumunu ideal seviyede tutan kalınlıkta bir yalıtım malzemesi kalınlığı için de "sweet spot" ifadesini kullanabilirsiniz, veya sırtınız kaşınıyorsa ve kaşıyan kişi tam kaşıyan yeri bulursa da "sweet spot" diyebilirsiniz. öyle. bulabildiğim en alakasız iki örneği buldum yalnız.
  • şimdiye kadar belirtilmemiş, ben ekliyim; sweet spot aynı zamanda, fotoğraf alanında, lenslerin en keslin görüntüyü verdiği diyafram değerine denir.
  • müzik sistemlerinin odada en ideal dinleneceği nokta. high end sistemlerde sahne derinliği ve gerçekliğin en doğru algılandığı yer.
hesabın var mı? giriş yap