• macaristanin guney dogusunda, universiteleri ve cadilariyla unlu, nufusu 170.000 olmasina ragmen kayda deger kalitede yemek ve eglence mekanlarinin bulundugu, bunlarin bir o kadar da ucuz oldugu ufak tefek sirin sehir.
  • macaristan romanya ve sırbistan ın ortak sınırlarına yakın güzel bir şehridir. buraya macar kardeşlerimiz "city of sunshine" demektedirler. bunun iki nedeni olduğu söylenebilir. birincisi yılda 2000 saat güneş alan bi şehir olması (pek fazla sayılmaz bence ama). ikinci sebebi olarak da şehir 1879'da içinden geçen tisza nehrinin taşmasıyla yerle bir olduktan sonra şehri planlayan amcaların küçük bir jestinden kaynaklanıyo. şehir nehir dolayısıyla bi miktar hilal şeklinde ve amcalar şehrin yeniden yapılanması için maddi destek veren her şehir için merkezden dışarıya doğru olan bi cadde yapmışlar. bu 7 cadde de harita üzerinde güneş ışınları gibi gözüküyo. biraz geyik kısaca. yalnız şehrin yıkılması'nın şöyle bi güzelliği olmuş. amcalar bi tarz belirlemişler ve tüm şehri düzenli ve şekilli biçimde yeniden yapmışlar. e hoş olmuş...
  • bu sene agustos ayında gerceklesecek muzik festivalinde: radiohead-placebo-goran bregovicgibi aşmış adamların olacagı, sırf goran bregovic ve radiohead hatrına bu yaz gidilesi mekan.
  • osmanlılar zamanında segedin diye anılan şehir.
  • 180.000 nufusunun 30.000 i ogrenci olan fakat bu ogrencilerin macaristan in farkli yerlerinden szeged e okumak icin gelmeleri sonucu okul disinda beklenildigi kadar ogrenci gorulemeyen talebe sehri. taksilerde, restaurantlarda vb. bircok yerde ogrenci indirimi vardır. 1900 lere yaklasirken gecirdigi sel yuzunden yeniden planlanmis, ortasindan gecen tizsa nehri cemberin capi seklinde alinarak sehrin disina dogru genisleyen uc cember seklindeki ana yol ve bu yollardan cemberin merkezine yani sehir merkezine dogru uzayan bir cok tali yoldan olusan bir planlaması vardir. cesme sularinin tadinin ve kokusunun olmasi sehrin kaynak suyu bakimindan zenginligine dayanmaktadir, ayni sebepten dolayi bol bol termal havuz gorulebilir. nobel odullu fizik profosorunden 70 yasindaki tonton ciftlere, ogrencisinden iscisine kadar herkesin ulasimini bisikletle sagladigi sakin bir macaristan sehri.
    balik corbasi ve paprikasi son derece meshurdur. ozellikle sonbahar da gorulmesi tavsiye edilir. gidip goreceklere duyrulur.

    not: yemek ve çorba tabaklarının yanında duran masum görünüşlü paprikaları acıya alışkın olsanız bile ağzınıza atmadan bir kere daha düşünün. koştura koştura şehir turu attırma potansiyeline sahipler.
  • yugoslavya'da iç savaşın patlak vermesinden dolayı türkiye'ye izne gelen bir çok gurbetçinin güzergah değiştirip o dönem için tehlikeli bölgeler olan hırvatistan ve bosnadan geçmemek için macaristan-sırbistan hattını kullanmasıyla geçiş yolu haline gelen macar şehri.
  • düzenli, güvenli, huzurlu, yüksek medeniyet seviyeli insanlar barındıran, küçük ama içerisinde her türlü eğlence mekanı bulunan, üniversite öğrencileri ağırlıklı bir macaristan şehri..

    klasik bir avrupa efsanesi olan yaya gecitinde yola adımınızı atar atmaz tüm arabaların sizi beklemesi burada gecerli..

    insanlar yardım sever, güleryüzlü..
    sokakta a.ına ko.im diye bağırarak yürüyen tanıdık insanlar haricinde sessiz..

    turist yardım bürosunda belirtilen 24 adet görülmesi gereken yerini 6 saat civarında yürüyerek gezmeyi başardım.. parklarda ve nehir kıyısında bolca oturacak yer olması nedeniyle de oldukça keyifli birşey şehri yürüyerek gezmek..

    mcdonalds, kfc, burger king gibi fast food zincirleri var ama ilginc olarak hic bir pizza zincirine rastlamadım..`

    eğer birgün yolunuz düşerse şehir merkezinde "romance hotel (szeged city hotel)" oldukça ucuz ve güleryüzlü çalışanlara sahip, konforlu odaları bulunan bir 3 yıldızlı otel..

    ayrıca izleyenler bilirler neredeyse pleasantville kıvamında bir şehir..
  • macaristanın en güneyinde, nüfusuna oranla görkemli sayılabilecek etkileyici şehir.

    üniversitesi ve kathedralleri başlı başına ziyaret sebebi olabilecekken, geleneksel yemekleri ve güzel kadınları da buna eklenince belgrad-budapeşt yolu üzerinde en az üç-dört saatinizi geçirmenizi önereceğim şehir.

    ucuzdur da aynı zamanda.
  • > macaristanın "güneşin şehri diye adlandırılan, macaristanın üniversite şehirlerinden biridir (bkz: szeged üniversitesi)
    > sırbistan'a yakın şehirdir.
    > pazartesi - perşembe kütüphanede sürünen öğrenciler cuma- pazar arası partilerdedir.
    > genelde cuma-pazar arası gece ilerleyen saatlerde sokakta sahorş bağıranlar olabilir ama korkmayın onlar zararsızdır, ya derdinden ya sevdiğinden bağırıyordur :)
    > ingilizcenin en az kullanıldığı yerlerdendir, eğer macarca bilmiyorsanız iletişim biraz zorlaya bilir ( yinede çat pat ingilizce konuşmaya çabalayan insanlara rastlanır)
    > görülesi yerleri:
    -dom katolik kilisesi (bkz: dóm templom)
    -sırp ortodoks kilisesi
    - siyah ev müzesi (bkz: fekete ház múzeum)
    - móra ferenc müzesi (bkz: móra ferenc múzeum)
    - tisza nehri
    -termal hamam (bkz: anna-fürdo)
    - karasz caddesi (bkz: karasz utca)
    - dünyanin dördüncü en büyük sinagogu (bkz: szegedi zsinagóga)

    gibi daha görülesi yerlerde vardir sehirde.
  • arkadaş ben onu bunu bilmem, bu şehir belki de erasmus için en güzel şehirdir.

    ya resmen bi süre sonra cumaya giden adamın sıkılmışlığı ile 'gene partiye gidicez :/' modunda partiye gider olduk. pazar günü ölü. onun dışında böylesine parti yapılan bi yer yok bence. ben görmedim yani avrupada başka. 12de falan boşsa yate ya da retro yılmayın. 2ye doğru adım atacak yer olmayan günleri oluyor 12de boş da olsalar. her gece diyorum her gece.

    öyle günlerdi ki, üç gün üst üste parti yapmazsanız, erasmusunuz yanar, hibenizi geri isterler demiş gibiydiler.

    bunun dışında bildiğin köy lan.
hesabın var mı? giriş yap