• budapeşteye trenle bir saatten daha az yakınlıkta, tuna nehri kenarında, sanatçilarin köyü olarak bilinen, her yerde el işi ürünlerinin satıldığı küçük ve şirin dükkanların bulunduğu, sırp azınlığın çoğunluğu oluşturduğu macar köyü.
  • budapeşteye gidildiğinde uğranılmasında fayda olan, tuna nehrinin kıyısına kurulmuş şirin bir kasabacıktır. meydandaki adını hatırlayamadığım cafede, bizdeki 3 çanak çorbaya eşdeğer gelen macarların ünlü gulaş çorbasıyla çok cüzi bir miktara karnınızı doyurabilirsiniz. buraya, kırmızı hatlı budapeşte metrosunun batthyany ter durağında inip, yukarıdaki tren garından 20 dakikada bir kalkan trenle yaklaşık 1 saatte gidiliyor. benim tavsiyem buradan da (tren garının hemen yanındaki otobüs durağından kalkan otobüslerle) esztergoma geçmenizdir. böylece turların (bkz: pronto tur) 55 euroya ekstra tur olarak sattığı bu 2 şehir gezisini maksimum 10 euroya getirmiş olursunuz.
  • eski bir sırp kasabasıdır.sırp ortodoks kiliseleri ile ünlüdür ki zaten nüfusunun çoğunluğunu sırp azınlığından kişiler oluşturmaktadır.sınırları içerisinde skanzen isimli harika bir açık hava müzesi de barındırmaktadır ki macaristan'ın son 200 sene içindeki dil,halk mimarisi,iç dekorasyon,tarım ve yaşam tarzındaki gelişim ve değişimlere tanık olabileceğiniz her türlü esere rastlayabilirsiniz ; bunun için szentendre her anlamda macar kültürüne destek olmuştur.
  • gitmişken macarların meşhur likorü unicumu ve pek çok hediyeliği budapeşte'den daha uygun fiyatlara satın alabileceğiniz sakin macar kasabası. alışveriş sokağında iki tane de türk'ün işlettiği dükkan var. pazarlığınızı sağlam yapın, nerdeyse yarı fiyatına iniyorlar.
  • eğer budapest card'a sahipseniz buraya giden trenlere bindiğinizde anımsamadığım bir miktar para ödemeniz gerekiyor. budapest card sadece şehir merkezi ulaşımında geçerli olduğu için belediye sınırlarını geçtiğinizde ayrı bir ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. dikkate değer bir miktar değil ama yine de bilmekte fayda var. bir de şerefsiz biletçi var altın zincirli, kolyeli. erkekseniz sorduğunuz sorulara bile yanıt vermeyecek ya da yanıtları yanınızdaki güzel kadına verecektir.

    benim vaktim yoktu fazla bu yüzden trenle gittim vaktim olsa tekneyle giderdim.
  • margaret köprüsü’nün buda tarafında bulunan istasyondan kalkan banliyö trenleriyle yaklaşık bir saat süren yolculuk sonucunda ulaşılabilen şirin mi şirin kasaba. şehir içerisinde kullandığınız toplu taşıma biletleri trende geçerli değil, yolculuk esnasında memura ödeme yapıyorsunuz ama çok pahalı değil biletler.

    kasabanın merkezi tren istasyonuna yaklaşık 5 dakika mesafede. küçük galerileri, müzeleri, restoranlarıyla birkaç saat kafa dinlemelik güzel bir durak. bildiğim kadarıyla pazartesi günleri müzeleri kapalı oluyor. merkezdeki restoranlarda makul fiyatlara güzel yemekler bulabilirsiniz.
  • budapeşte'den yanılmıyorsam trenle 45 dk'da varılabilen turistik minnak bir kasabadır. tren yolculuğu epey güzeldir yeşillikler arasından geçer. buradan tuna nehri'nin bir kolu da geçer. hediyelik birçok eşya bulabilirsiniz ve sıcakkanlı türk işletmecilere rastlayabilirsiniz. lavendula adında bir dondurmacısı vardır buradan lavantalı bir dondurma yemeniz tavsiye olunur.
  • macaristan'ın sayfiye yeri olarak tanımlanabilecek şirin kasaba. sessizdir ve tuna nehri'nin kollarından birinin kıyısındadır ayrıca. fakat direkt olarak tuna'ya kıyısı yoktur.*

    günübirlik, hatta 2-3 saatliğine uğranıldığında pişman etmez.
  • budapeşte'den ulaşım bir hayli kolay. h5 metrosuyla bekasmegyer durağından sonra ek cüzzi bir ücretle bu şehire varabilirsiniz. bileti metro içerisinde satıyorlar ek ücret ödemiyorsunuz. çoğu insan yarım gün yeter diyor ama ben öyle düşünmüyorum. yaya olarak tepelerde kurulan mahallelere yürüdüm. yollar biraz dik ama değer. 25bin nüfusun muhtemelen 20bini villa tarzı evlerde yaşıyor. her biri farklı mimariye sahip, altyapı her şey baya güzel. şehir merkezini görerek şehri görmüyorsunuz belirteyim..
  • benim için anlamı çok büyük bir yer artık. 3 gün önce, otobüs durağındaki bankın oralarda uzak doğu turistlerinin de tam giriş yaptığı sıralarda iphone 11 telefonum kayboldu/çalındı. ne bu tatlı bölgenin tadını çıkarabildim ne de hediyelik eşya alabildim. simli mavi ışıltılı kapağı vardı belki gören olursa. not: bugün prag şehrşndeyim ve iphone'umu bulu o gün aktifleştirdim ama bir şeye yaramadı.
hesabın var mı? giriş yap