• ingilizlerin emperyalizm masalarindan sadece biri. araplarin ozgurluge kavusmasina giden yolda onculuk etti, ama sadece ingilizlerin egemenligine alabilmek icin. petrol kaynaklari icin verilen savasin ilk neferlerinden. motorsiklet kazasinda gebermis bildigim kadariyla.
  • gerçek adı t.h. lawrence olan şahıs.
    yayınlanmış 1-2 romanı olan, arap dili ve edebiyatı uzmanı.
    2. dünya savaşına sahte kimlikle katılmış hava kuvvetlerinde savaşmış, sahtekarlığı farkedilince ordudan çıkartılmıştır.
    gaziantep müzesinde bulunan motosikletin lawrence'ın oldu rivayet edilir.
  • zamanında arap yardımcısıyla eşcinsel ilişkiye girdiği rivayetide uydurulmuş, oryantalist yazar.
  • arabistan'da görev yapmış ve arapların osmanlılara karşı kışkırtılıp,ayaklandırılıp sözde bağımsızlıklarını ellerine vermekle görevlendirilen ünlü ingiliz ajanı, arkeolog, yazar ve asker. çölde isyan, darphane ve bilgeliğin yedi direği gibi kitapları bulunuyor. 1935'te bir motorsiklet kazasında öldü.
  • "bilgeliğin yedi sütunu" (seven pillars of the wisdom) adli kitabinin giris kisminda, "ona tesekkur ederim, buna tesekkur ederim" kapsaminda ingiliz gizli servisinin butun ortadogu ajanlarini desifre etmesiyle hayranligimi kazanan firlama ajan.
  • bu kişinin bizzat kullandığı motorsiklet rahmi koç müzesin'de sergilenmektedir. vaktiyle ulaşımın ne kadar sefil olduğunun bir kanıtıdır.
  • arapların pek sevdiği (dilleri dönmediğinden al aurans derlermiş), britanya topraklarında churchill raddesinde saygı gören, kutsallık bile atfedilen, arap hareketi'nin ön plandaki casuslarından. ancak hayatının hayal kırıklığını da bu topraklarda yaşamıştır. arapları özgür kılma fantazisi, adına çalıştığı hükümetin politikası değildi.
    sudanlı falcı sonunu görmüştü al aurans'ın. ölümün bir çocuk yüzünden olacak demişti; motorsikletiyle yolculuk yaparken çarpmamak için direksiyonu kırmış bu da hayatına mal olmuştu. britanya'da hakkında epeyce yazılıp çizilmiştir.
    bu toprakların tanıması lazımdır onu. okumalıdır bilgeliğin yedi direği'ni; orada lawrence'ın acımasızca kılıçtan geçirdiği dedeleridir çünkü...
  • thomas edward lawrence (1888-1935) galler dogumlu olmasina ragmen gal degildir. ingiliz ve irlanda kokenlerine sahip bir gardasimizdir. ayni zamanda bir de filologdur bu arkadas. araplarla iliskisi yaninda, yunan dilini cok iyi tetkik etmis bir bilim adami olarak da kabul edilir. ingilizler halen lawrence'nin ilyada ve odiseus cevirilerine itibar ederler.
  • (bkz: gertrude bell)
hesabın var mı? giriş yap