• canlı gömülme korkusu.
  • "tafofobi" denmesi daha dogru
  • lore isimli mini belgesel dizinin ilk bölümünde detaylıca yer verilen fobi.
  • tafefobi ismi verilen bu fobi dünyada düşündüğünüzden daha yaygın!
    tafefobi kelimesi ise eski yunancada mezar anlamına gelen 'taphos' ve korku anlamındaki 'phobos' sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor.

    19. yüzyılda canlıyken gömülen yüzlerce insanın raporuna baktığımızda eskiden insanların bu fobiye sahip olması pek de mantık dışı bir olay değilmiş aslında. o dönem ingiltere'de aynı fobiden müzdarip bir tasarımcı olan dr. timothy clark smith ise çare olarak kendi 'güvenli' tabutunu tasarladı! pek popüler olmasa da dr. smith'in bu buluşu, insanların gömülen kişiyi tavanındaki pencereden izleyebileceği 2 metrelik bir sütun içeriyordu. ayrıca sadece tabutun içinde çalınabilecek bir zili vardı!

    amerikalı john krichbaum ise t harfine benzer bir borunun ellere yakın şekilde yerleştirilerek havada durduğu bir tabut tasarladı.

    görsel

    eğer ceset boruyu hareket ettirirse yüzeyde beliriyordu. ayrıca boru sayesinde tabutun içine hava da giriyordu.

    1868 yılında franz vester isimli bir adam 'geliştirilmiş defnetme kutusu' fikrinin patentini aldı. bu tasarımda da tafefobiklerin seveceği hava borusu, merdiven ve zil gibi özellikler vardı.

    birkaç yıl sonra charles sieler ve fredrerick borntraeger' bu fikri daha da geliştirerek 'cenaze kutusu' adı altında ortaya sürdüler. günümüzde insanları diri gömmek gibi 'hatalar' çok nadiren yapılıyor olmasına rağmen bu korkudan müzdarip olanların sayısı azımsanmayacak kadar yüksek. obi uzmanı olarak nam salmış adam fox'a göre insanların bu korkuya sahip olmaları çok da garip bir durum değil. çünkü bu fobi aslında birçok diğer fobinin birleşimi! ölüm korkusu olan 'tanatofobi', kapalı alanda sıkışıp kalma korkusu 'klostrofobi' ve karanlıkta kalma korkusu 'niktofobi' bir araya geldiğinde kişide canlı halde gömülme korkusu yaratabilir.

    dr. fox'a göre çoğu insan diri gömülesinin zaten mümkün olmadığını düşündüklerinden dolayı böyle bir endişe toplumda yaygın değil. doktor ayrıca bu korkunun genelde canlı gömülme hikayelerini duyduktan sonra kişide tetiklenip ortaya çıktığını söylüyor. kişi kendini bir tabuta sıkışmış şekilde hayal ediyor ve panik yapmaya başlıyor.

    bu korkuyla savaşan insanların yaptırdıkları tabutların özellikleri ise genellikle aynı çizgide seyrediyor:
    tabutun içinin dışarıdan görünmesi için bir cam tavan, acil durumda çekilmesi için ucuna zil bağlanmış halat, kişi kurtarılana kadar yardımcı olması için nefes alma boruları.

    ayrıca 'ne olur ne olmaz' diyerek cep telefonlarıyla gömülmek isteyen insanlar da varmış... sadece bu değil, kabuslarınızda diri diri gömüldüğünüzü görmek de aslında düşündüğünüzden daha yaygın bir sorun! sadece bu değil, kabuslarınızda diri diri gömüldüğünüzü görmek de aslında düşündüğünüzden daha yaygın bir sorun!
    bu durumu yaşayan hastalar için uyku uzmanları 'hayatlarındaki sıkıntıları aşmaları ve olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşmalarını' öneriyor.

    hatta abd'nin kurucusu george washington, müzisyen chopin ve çocuk masalı yazarı hans anderson bile bu korkudan müzdaripmiş!
    hatta abd'nin kurucusu george washington, müzisyen chopin ve çocuk masalı yazarı hans anderson bile bu korkudan müzdaripmiş!
    chopin gömülmeden önce öldüğünden emin olunması için kalbinin kesip çıkarılmasını, washington da bedeninin 3 gün dışarıda bırakılmasını istemiş. andersen ise gömülmeden önce atardamarlarının kesilmesini talep etmiş.
hesabın var mı? giriş yap