• yalan ruzgari tadinda olaylara taniklik ediyoruz bu surede ki isin icine allah da bizat giriyor. gizli sakli isler cevirmeler, ajanliklar, ilahi ispiyonlar, entrikalar komplolar allah ne verdiyse! her seyirciye hitap etsin diye action sahneleri korku sekanslari her sey doldurulmus.
  • vay anasını ya ne dönemmiş arkadaş dedim bu ayeti okuyunca. düşünsene bi yemin ediyorsun şunu şunu yapmıcam diye, arkasından tak ayet iniyor "dur koçum sakin ol, hallederiz takma kafana sen" diye. çok yanlış zamandayız çok. dönemin güzelliğini yansıtan en iyi ayet bu hacı.

    lakin herkes için geçerli değil tabi bu güzellik, önce peygamber olman lazım. çaktın mı :)
  • 66-et-tahrîm

    hicretten sonra nazil olmuştur.12 ayettir.

    rahmân ve rahîm (olan) allah'ın adıyla.

    1. ey peygamber! eşlerinin rızasını gözeterek allah'ın sana helâl kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun? allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.

    2. allah, (gerektiğinde) yeminlerinizi bozmanızı size meşru kılmıştır. sizin yardımcınız allah'tır. o, bilendir, hikmet sahibidir.

    3. peygamber, eşlerinden birine gizlice bir söz söylemişti. fakat eşi, o sözü başkalarına haber verip allah da bunu peygamber'e açıklayınca, peygamber bir kısmını bildirmiş, bir kısmından da vazgeçmişti. peygamber bunu ona haber verince eşi: bunu sana kim bildirdi? dedi. peygamber: bilen, her şeyden haberdar olan allah bana haber verdi, dedi.

    4. eğer ikiniz de allah'a tevbe ederseniz, (yerinde olur). çünkü kalpleriniz sapmıştı. ve eğer peygamber'e karşı birbirinize arka verirseniz bilesiniz ki onun dostu ve yardımcısı allah, cebrail ve müminlerin iyileridir. bunların ardından melekler de (ona) yardımcıdır.

    5. eğer o sizi boşarsa rabbi ona, sizden daha iyi kendini allah a veren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadef eden, oruç tutan, dul ve bâkire eşler verebilir.

    6. ey inananlar! kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. onun başında, acımasız, güçlü, allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.

    7. ey kâfirler! bugün özür dilemeyin! siz ancak işlediklerinizin cezasını çekeceksiniz, (denilir).

    8. ey iman edenler! samimi bir tevbe ile allah'a dönün. umulur ki rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nûrları aydınlatıp gider de, "ey rabbimiz! nûrumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin" derler.

    9. ey peygamber! kâfirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. onların varacağı yer cehennemdir. o gidilecek yer ne de kötüdür!

    10. allah, inkâr edenlere, nuh'un karısı ile lût'un karısını misal verdi. bu ikisi, kullarımızdan iki sâlih kişinin nikâhları altında iken onlara hainlik ettiler. kocaları allah'tan gelen hiçbir şeyi onlardan savamadı. onlara: haydi, ateşe girenlerle beraber siz de girin! denildi.

    11. allah, inananlara da firavun'un karısını misal gösterdi. o: rabbim! bana katında, cennette bir ev yap; beni firavun'dan ve onun (kötü) işinden koru ve beni zalimler topluluğundan kurtar! demişti.

    12. iffetini korumuş olan, imran kızı meryem'i de (allah örnek gösterdi). biz, ona ruhumuzdan üfledik ve rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdik etti. o gönülden itaat edenlerdendi.
  • tahrim (bkz: haram) kılmak anlamına gelir
  • ilk ayetinin tefsiri ilginc bir hikaye icermektedir. tefsire göre anlatimini sunayim. tefsir taberi´ye aittir:

    "bu olay şöyle cereyan etmiştir: resulullah (s.a.v.) cariyesi ve oğlu ibrahim´in annesi olan mâriye el-kıptiyye ile, hanımı hafsa´nın evinde bir araya gelmiş bunu gören hafsa ise onlan kıskanmış ve resulullaha sitem etmiştir. re­sulullah da cariyesi mâriyeyi kendisine haram kılmıştır. bunun üzerine hefsa:" ey allanın resulü, allanın sana helal kıldığı bir şeyi nasıl haram kılarsın?" de­miş, resululah mâriye´ye bir daha yaklaşmayacağına dair hafsa´nın yanında allah a yemin etmiştir. işte bunun üzerine allah teala bu surenin baş tarafında bulunan âyetleri indirmiş, resulullahın haram kılmasını geçersiz saymış, yemin için de keffaret vermesini emretmiştir. halbuki resulullah, hafsa´ya bu mesele­yi gizli tutmasını söylemişti. fakat hafsa meseleyi aişe´ye anlatmış, bunun üze­rine de âyetler inmiş ve meseleyi açıklığa kavuşturmuştur."

    bu ayetin ve bunu izleyen 4 ayetin "iniş nedeni" olarak, bir "bal şerbeti öyküsü"nü içeren aktarmalar da var. ama her zaman islam’ a yönelik ele$tiri niteligi tasiyabilecek saibeli olaylara cevap verme gayreti icerisinde olan muhammed ali subuni bile, ayetlerin, "marya (mariye) olayı" nedeniyle geldiğini anlatan hadisin açıklamasının daha doğru olduğunu savunur. (bkz muhammed ali sabuni, safvetu't-tefasir,3/406-407)

    son olarak aişe bint ebu bekir´e ait su cümleyle yorumu siz degerli olasi okuyanlara birakiyorum.

    "ma era rabbeke illa yüsariu hevake" (bkz. buhari, e's-sahih, kitabu't-tefsir/33/7,kitabu'n-nikah/29;diyanet yayınlarından tecrid, hadis no:1721;müslim, e's-sahih, kitabu'r-rıda/49,hadis no:1464;ibn mace sünen, kitabu'no:-nikah/57, hadis no: 200; ahmed ibn hanbel,6/134,158)
  • enteresan rivayetlere konu olan sure. o riyavetler celaleyn (celaleddin mahalli) gibi arapların çıkardığı tefsirlerde gayet apaçık yer alırken diyanet tefsirinde "işte çeşitli tefsirlerde çeşitli rivayetler var duyuyoruz. buradan sembolik olarak şunu anlamalıyız." şeklinde geçiyor. okuyan sorgulayan insan bile bilgilenemez. sonra arapların yaşadığı islam "gerçek islam bu değil" olur.
  • kur’an’ın 1400 yıl öncesinden brezilya dizilerini haber vermesidir. ama siz kafirler ne anlarsınız.
  • haram ile kökteştir. haram kılma, yasaklama anlamına gelir.
  • olaylar olaylar. ece-melek dizisi gibi..
  • karşıtı tecviz olan, haram kılmak, yasaklamak anlamında arapça kelime. mef'ul (nesne) ismi muharrem'dir. muharrem, arapça'da "yasaklanmış ay" anlamına gelir. (bu ayda savaşmak arap geleneklerine göre günahtır)
hesabın var mı? giriş yap