• bir hukumet veya sirketce cikarilmis ve gelecekte belirlenmis bir tarihte para arti faizin toplam miktarini geri odeme sozu veren faiz getirili belge.
  • devletin veya ozel bir kurulusun borc para almak icin cikardigi, belirli donemlerde faiz getiren yazili senet..
  • bunu ben ve benim gibi yatırıma yeni atılmış anlamayan çok kimse olduğu için yazıyorum.. hatam varsa lütfen dm yoluyla iletişime geçerek düzeltilmesi gereken noktaları bildiriniz.

    tanım: devletin ya da ticari bir kuruluşun ödünç para sağlamak amacıyla çıkardığı, yıllık belli bir faiz getiren ve alınıp satılabilen değerli kâğıt.

    ne kadar kolaya kaçılmak istense de hala kullanılan terimler gerçekten ekonomideki çok öğede anlaşılmazlığa yol açıyor.

    senet nedir az çok hepimiz biliyoruz. örneğin a dükkanına gittiniz ve oradan bir elektrikli ocak almak istiyorsunuz ancak sizin yanınızda nakit de yok kredi kartı da. a dükkanı sahibi size diyor ki senet verelim önümüzdeki ay ödemeye başla. seneti alıyorsunuz önümüzdeki ay a şirketinden biri geliyor ve sizden ücreti talep ediyor ödemenizi yapıyorsunuz. ancak genelde senetli satışlarda farkettiyseniz 100 liralık ürün 105-110 gibi ürünün değerinden fazla bir meblağ karşılığında verilir. çünkü tanınan kolaylık da aslında bir hizmettir, bunun yanında enflasyon gerçeği vardır. bu temel iki öğeden ötürü siz daha yüksek bir bedel ödersiniz.

    tahvil de aslında bir senettir yani ekonomi dilinde borçlanma aracıdır. bunu da basite indirgeyelim. catlakmısır olarak benim bir şirketim var, halka arz etmişim. borsada işlem görüyorum. 100 liralık bir kıymetim var. ben işimi büyütmek istiyorum ya da borçlarımı kapamak istiyorum. size geliyorum ve diyorum ki bak güzel kardeşim ben sana bu tahvil denen kağıdı okutayım 100 liraya sana haftaya cuma 112 lira olarak geri dönecek bu para. siz de bana güveniyorsunuz, diyorsunuz ki ya catlakmısır kral şirket, borsada işlem görüyor. borcuna sadık olur kabul ediyorsunuz. 100 lira bana ödüyorsunuz, ben şirketi büyütüyor ya da borç ödemesi yapıyorum. sonra siz elinizde tahvil dediğimiz senetle geliyorsunuz. ee catlakmısır efendi çıkar bizim 112 lirayı diyorsunuz. ben o sırada borcumu kapatıp ya da şirketi büyüttüğüm için elde ettiğim kar ile sizin borcu kapatıyorum, yollarımızı ayırıyoruz.

    şimdi gelelim küçük ayrıntılara. diyelim ki cuma gelmeden sizin perşembe para ihtiyacınız doğdu ama bende de 112 lira yok hala. ne yapabilirim diye düşünüyorsunuz. alacaklılar kapıda bekliyor, bunu hesaba katmamışsınız. aklınıza dahiyane bi fikir geliyor. alıyorsunuz tahvili götürüyorsunuz bir başka arkadaşınıza. diyorsunuz ki bak catlakmısır kaliteli adamdır sana yarın 112 lira verecek bu kağıt karşılığında. arkadaşınız size güveniyor alıyor kağıdı ama 110 liraya. o da kar edecek. bana geliyor ben de kağıt kimdeyse ona ödüyorum 112 lirayı.

    bunu devlet de yapabiliyor bir şirket de. borsada işlem gören şirketler neden hisse senedi satışa çıkarmıyor diyebilirsiniz o da şöyle ki; benim üç ortağım var sizden ufak borç alıp ödemek varken niye hissedar yapayım ki?
  • donusturme, degistirme, cevirme (ing. convert) anlamlarini tasiyan arapca sozcuk.
  • faizlerin yükselmesinin beklendiği dönemlerde vadesine uzak olanlarının tercih edilmemesi gerekir. hatta belki de tamamen uzak kalmak daha doğru olabilir.
    faizlerin düştüğü zamanda ise en uzun vadelisinden alıp arkaya yaslanmak ihya edebilir.*
    neticesinde tüm sgmk'lar gibi yatırım yaparken iyi düşünülerek karar verilmesi gerekiyor.
    ne yaptığınızı yeterince bilmiyorsanız günlük/aylık vadeli mevduat(tl/yp) sizin için daha iyi olabilir.
    adettendir: ytd
  • kisaca, devlete faiz karsiligi borc vermektir
    pratikte devletin ihrac ettigi senetleri satin almaktir
    daha da pratikte devletin ihrac ettigi senetler alip-satilmaktadir ve araci kurumlardan islemler yapilabilir. (bkz: araci kurum)
    senet fiyatlari (tahvil fiyatlari) yukselince talep cok oldugu gostergesidir, ornegin abd tahvilleri guvenli liman niteligindedir; yani, risk havasina giren bir piyasada yatirimci en guvenli yer abd devletine borc vermek olduguna inanir ve abd tahvillerini alir
  • para politikası unsurlarından da biri olan tahvil, açık piyasa işlemlerinde kullanılan bir enstrüman olup, para politikası uygulayıcılarına piyasadaki para miktarı üzerinde kısmi kontrol imkanı sağlar. söz gelimi, ulusal para karşılığında piyasadan tahvil satın alınması piyasadaki ulusal para miktarı üzerinde genişletici etki yaparak fiyatlar genel düzeyinin değişim oranına yukarı yönlü etki yapabilir. bazı kaynaklarda konversiyon olarak da adlandırılır.
  • hazine tahvillerinden kisaca bahsetmek gerekirse
    -istenildiği an paraya çevrilebilirler.
    -ihalelerde kullanılabilirler
    -vade ve faiz oranları, sermaye piyasasının durumuna göre belirlenir
    -tahvil satışlarına ticari bankalar da aracılık edebilir
    -satışlarından elde edilen paralar, merkez bankasında özel bir hesaba yatırılır
    -tahvillerde devletin tam güvencesi söz konusudur.
    -tahvil alımını teşvik icin faizleri piyasadakilerden biraz daha yüksektir.
    -yine teşvik için bunların faiz anapara ve diğer benzeri geri ödemeler, vergi resim ve harçlardan istisna edilmiştir.
  • elinde olanların, bozmaya kalktıklarında, tahvil faizleri çıktıkta zarar, düştükçe kar yazdıkları finansal borçlanma enstrümanı. faizler ile tahviller arasında, istisnai haller dışında ters orantı vardır. standart tahvillerde, vade sonuna dek beklendiğinde, enflasyona göre reel olarak kar veya zarar da edilebilir.

    anlık kar ve zararlar iyi analiz edilmeli, vade sonuna dek reel zararın / karın kapanacağı veya kapanmayacağı olasılıkları hesaba katılmalıdır tahvil yatırımında.

    elinde olmayanların, faizler çıktığında alması, düştüğünde satması da vade sonuna dek beklemeyecekler için uygun bir yatırım stratejisi olabilir.

    tahviller, diğer finansal enstrümanların yanında, tüm yumurtaları aynı sepete koymamak adına bireysel yatırımcının ve kurumsal yatırımcıların bir tür sigortası da olabilir, ta ki sigortalar atana dek.

    tahvillerin farklı cinsleri de vardır elbette; birbirlerine çıpa oluşturacak şekilde de bir tahvil portföyü oluşturulabilir bu bağlamda. sabit getirili, enflasyona endeksli, x tahvilin üzerine %x getirisi olan ve x tahviline endeksli banka - özel sektör tahvili, kira getirilerine endeksli tahviller, kupon ödemeli tahviller, dövize endeksli olanlar ve bunların kombinasyonlarından oluşanlar vb. ...

    çeşit çoktur tahvillerde ve tahvil yatırımcısının finansal okur yazarlığı ileri boyutta olmalıdır; aksi takdirde yanlış zamanda yapılacak bir tahvil yatırımı yahut yapılmış tahvil yatırımı üzerindeki pozisyon daraltmaları / genişietmeleri istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

    benzer ama daha kısa vadeli olan bonolar için de aynı yaklaşım, tahvillerden biraz daha kısa vadeli yatırım stratejileri yani bir veya duruma göre iki yılın altındaki stratejiler olmak üzere, geçerlidir. tahvillerdeyse, yine normal şartlarda, uzun vadeli düşünülmelidir; 5-10-30-x yıl vadeli tahviller, gün gelir evladiyelik bile olup, miras bırakılabilir! *

    (bkz: özel sektör tahvili)
    (bkz: devlet tahvili)
    (bkz: hazine bonosu)
    (bkz: dibs)
    (bkz: devlet iç borçlanma senedi)
  • amerika'da bazı özel şirketlerin insanları dolandırmak için kullandığı finans enstrümanıdır.

    "bir tahvili sadece kârı için almak tıpkı seks için evlenmeye benzer. sizi ilk anda çeken şey bitip tükendiğinde, kendinizi "orada başka ne var?" sorusunu sorarken bulursunuz. yanıt "hiçbir şey " olduğund ise eşler de tahvil sahipleri de, aynı şekilde kırık bir kalple ortada kalırlar. "
hesabın var mı? giriş yap