• caponcası qi olan cincesi chi olan ve en temelcecik anlamiyla enerji demek olan seyi eklemlerini acaraktan tum vucudunda dolastirma edimini gerceklestirdikten sonra topraga salmani saglayan hareketler butunu. rivayet odur ki meditasyon boyunca göt üstü oturmaktan bıkan bir çin kralı ulan bir iki hareket yapiyim de mafsallar açılsın derken kendisini bir salmış, ana oraya dön buraya dön, al sana tai chi olmuş. bu rivayete inanan eşektir tabii ama bana bur tai chi hocası anlatmıştı.
  • "belirli bir süre günde iki kere tai chi chuan çalışan bir kişi, bir bebeğin esnekliğine, bir demircinin kuvvetine ve bir dahinin zekasına sahip olur."

    çin atasözü
  • tai chi chuan bundan 800 yil oncesine dayandigi soylensede elle tutulur ilk bilgiler 300 yil oncesine aittir... 5 farkli cesidi wardir we bunlarin ilki savunma sanatinin sert bir ornegi olarak cikmasina ragmen geli$en stiller gittikce daha yogaya benzer bi hal almi$lardr... $uan en populer olan tai chi stili 24 hareketten olu$ur we çinde sabahin 6sinda millet toplanip gunlerine bunu yaparak ba$larlar... tai chinin ayrica bircok hastaliga iyi geldigi kanitlanmi$tir...
  • hareketleri ying yang prensibi üzerine kurulu, taocu defans sporu. "köklerimizi yerin derinliklerine salarken, basimizin göge ermesine' yardimci olur.
    rivayet odur ki, çikis noktasi, meditasyondan cani sikilmis bir rahibin bir saksaganla yilanin kavgasina sahit olmasidir. saksaganin ivedi hareketleri karsisinda yilanin yumusak ve çevikliginden etkilenen rahip, yumusak gücün dogru kullaniminin ise yarayacagini anlar ve uygulamaya döker.
    dogru nefes alip, vücuttaki 8 enerji noktasini harekete geçirmek esas teskil eden prensiplerindendir. yapilan hareketler aslinda defans hareketleridir. "karsinin saldirisini em, ilerle ve it" mantigiyla yapilir.
  • bir ccesit uzak dogu savas sanatidir.ancak bizim anladigimiz savaslardan degildir...savunma sanatidir.vucuttaki enerjinin dogru kulkanilmasiyla ilgilidir.genelde gundogumu ve gun batiminda uygulanmasi daha cok faydali olan bir sanattir.yuzun gunese donuk olmasi gerekir tai chi chuan yaparken,ancak cevredeki insalar sizi izliyorsa muhtemelen deli damgasini yiyeceginiz bir pozisyondur.dogru yapildigi taktirde ise yarar ve enerjiniz artar.
  • altyapisinin 5000 yil geriye bildigimiz taoculuga dayandigi rivayet edilen, savunma sanati merkezli, eski bir cin egzersiz sistemi.
    ice donuk bir tavirla yasandigi icin hareketli meditasyon diye de aniliyor.

    karate filmlerinden etkilenerek ese, dosta ve arkadasa “yieayt!! uuwaa! dubah dubah!” naralari/ efektleri ile taarruz eden turk gencinin hareketlerini de, bu kategoriye sokmakta, bir mahsur yoktur saniyorum.
  • ne dvd'den ne de tai chi chuan ögretmesi kesinlikle yasaklanmasi gereken süha abimizden (bkz: süha ertekin) ögrenilmesi mümkün olmayan -türkiye'de bunu ögretecek adam var mi bilmiyorum ama bu sanat cin disinda bir tek amerika ve avrupa'da, cindeki kültürel yikimdan zamaninda kacip buralara siginmis geleneksel tai chi hocalarinin yetistirdigi ögrencilerden ögrenilebilir-, göründügünden cok daha karmasik -ki bence zaten yeterince karmasik görünüyor- bir cin dövüs sanatidir. parklarda yapilan o rahat huzurlu hareketler aslinda bir dövüs sanatinin meditatif bir forma sokulmus halidir. yaklasik 15 dakika hakkiyla veya dogru yapmaya azami dikkat göstererek yapilmasi halinda bacaklarda fena halde agri, sirttan ter bosalmasi ve serinin bitmesinde ise muazzam bir mutluluk hissettirir. bir dövüs sanati olarak ögrenilmesi ( karate veya tae kwon do gibi uygulanabilecek duruma gelinmesi) yaklasik 10 yil sürer. ancak buna degdigi görülmüstür cünkü bu yavas cekim gibi görülen dövüs sanati pek bir etkilidir, ögrenecek kadar sabri olana...
  • rock n coke festivalinde pazar sabahı toplu halde, hoca eşliğinde yapılmış etkinlik.
  • su bukmenin temelidir
    (bkz: avatar the last airbender/#31558605)
  • uzakdoğu felsefi savaş sanatı ve taoist öğretilerden harmanlanmış hareketli meditasyon ve egzersiz yöntemidir.

    taoist felsefe ve doğal tıbbın da chi ile ilgili bir konsepti bulunmaktadır. yaşam için gerekli olan güç, bu konsept dahilindedir ve chi bedene bu gücü veren enerjidir.

    tai chi'nin amacı vücuttaki enerjinin bedenin her noktaya dolaşımını sağlamaktır. bu sağlık, dirilik, canlılık inançlarını çoğaltmakta ve insanı zinde tutmaktadır. chi'nin bu dolaşımı sinir sistemi ve kan dolaşımıyla da yakından ilgilidir. akupunktur ve doğu geleneksel tıbbı içinde chi'nin direkt ilişkisi vardır.
    tai chi chuan'ın asırlardır sevilerek yapılması sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin bir kanıtı olarak kabul edilmiştir.
    bir diğer amaç ise yapılan egzersizlerle sükuneti ve dinginliği sağlamak aynı zamanda dengeye gelmektir.
hesabın var mı? giriş yap