• tekerleklerin altina kaymamalari için koyulan tahta parçasi.eskiden be$iktas'ta oynayan recep'e neden takoz recep denildigini hala aklim almamaktadir.yani bir futbolcuya takoz ünvani takilmasi rakip tüm futbolcularin da kayan tekerlek yerine konmasi olmuyor mu sizce de ?
  • hakaret etmek için söylenir. odun, kereste ve kütük de aynı amaca hizmet eder; oysa insana yarayan şeylerdir bunlar; kalem olur, kağıt olur, masa olur, sandalye olur, ev olur... olur da olur. aynı durum eşşek, öküz, inek için de geçerli. mesela aslan bi boka yaramayan bi hayvandır ama "aslanım benim" cümlesi her insanın gururunu okşar. hizmet etmeyi sevmeyen bi milletiz, belki de ondandır.
  • tekerli taşıtların ortak gerçeği.
  • kalin, kaba saba, sekilsiz seyler icin kullanilir. mesela yuksek, kalin topuklu, genis tabanli, kare burunlu ayakkabilara da takoz denir.
  • palamut balığınının yuvarlak halkalar halinde kesilmiş haline de takoz denir.
  • üç ayda bir çıkan, bahar 2004 sayısıyla altıncı yılını devirmiş, çoğunluğu eski odtu dksk üyesi insanlar tarafından hala gönüllülük esasıyla çıkarılmaya çalışılan, buna rağmen görsel kalitesi gayet yüksek tırmanış dergisi.
  • 29. sayı yakında çıkıyor. yeni internet sitesi de inşallah yakın bir zamanda kullanıma geçecek. bu arada bilmeyenlere hemen tekrar hatırlatalım ki "ehehe takoz diye dergi mi olur la" diye espriler olmasın. takoz, dağcılık dünyasında kullanılan bir emniyet malzemesinin adıdır. neyse işte 29 çıkacak yakında. çıkacak ama nasıl çıkacak? kan, gözyaşı ve terle çıkacak (hep şu kelimeleri kullanmak istedim kısmet buraya oldu), güçlükler içinde, gene borç harç çıkacak.

    dağcılık hakkında yaklaşık 11 yıldır düzenli olarak çıkan tek dergi bu türkiyede. baskı kalitesi, görsel tasarımı her şeyiyle sürekli geliştiriliyor, daha güzel oluyor. oluyor ama kime oluyor; dergiyi okuyan adam yok neredeyse. okuyanın olmadığı yerde yazan da olmadığından sürekli bir yazı sıkıntısı içerisinde bu dergi. türk dağcılığının böyle bir sorunu var; yazmak üretmek yerine kısa zamanlı tüketimi seçiyor -memleketin geri kalanında olduğu gibi- bütün tartışmalarını, haberlerini internet üzerindeki mail listelerinden, sitelerden yürütüyor, basılı kaynaklara itibar etmiyor. (tirmanis.org sitesini tenzih ederim, alanındaki en başarılı örnektir)

    tek tesellim, bundan 50 yıl sonra birileri "ya bu türkiye tırmanış tarihinde neler olmuş neler bitmiş" dediğinde ellerindeki tek kaynak takoz dergisi olacak. (nükleer savaş sebebiyle bütün internetin, mail listelerinin çöküp kaybolduğunu varsayıyorum)
  • argoda büyük cep telefonlarına da verilen isim. sahipleri uzun bir süre böyle bir cep telefonu alış sebebi olarak 'dağda kaldım diyelim, napıyorum? hemen çıkarıyorum cebi, tekerin arkasına koyuyorum ki araba kaymasın' esprisiyle olayı dalgaya vurmuştur, belki de ondan öyledir.
  • geleneksel tırmanışta bana friend'den çok daha güvenilir gelen, çatlak-yarık dostu tırmanış malzemesidir.

    düzgün yerleştirilmediği, yerleştirdikten sonra çekiştire çekiştire sağlam oturup oturmadığı denenmediği taktirde ipe düşüldüğünde sizi güzel sürprizlerle karşılamasıyla ünlüdür. sevimli şey seni...
  • 32. sayısı çıkmış olan dergi kapakta yosemite var.
hesabın var mı? giriş yap