*

  • bugünkü taksim gezi parkının yerinde inşa edilmiş kışla. mimari çizgileri osmanlı, rus ve hint tarzını andırıyordu. bu sebep ile istanbul'da eşi benzeri olmayan bir binaydı. kışlanın ortasında çok büyük bir alan vardı. bu alanda taksim stadı olarak bilinen futbol sahası vardı. ne yazık ki, bu tarihi kışlanın sonu da tarihi ecyad kalesi gibi olmuş, 1937-50 yılları arası istanbul'u yeniden inşa etmek için görevlendirilen henri prost'un ilk icraatlarından biri bu tarihi binayı yıktırmak olmuştu.

    http://www.azizistanbul.com/…foto/taksimkislasi.jpg
    http://www.ibb.gov.tr/…d776/1385/taksim_kislasi.jpg
    http://tr.wikipedia.org/…:taksim_topçu_kışlası1.jpg
    http://tr.wikipedia.org/…m:taksim_topçu_kışlası.jpg
    http://www.arkitera.com/…erler/2005/05/02/prost.jpg

    http://tr.wikipedia.org/wiki/taksim_topçu_kışlası

    kışlanın ortasındaki stadın tarihi değeri şimdi çok daha iyi anlaşılıyor çünkü türkiye milli takımı ilk resmi maçını bu statta yapmış ve şimdi efsane olmuş galatasaray ve fenerbahçe derbi maçları yine bu statta hınca hınç kalabalık önünde oynanmıştı.

    nasıl olur da, böyle tarihi bir bina yok edilir, hem de profesör ünvanı olan bir mimar tarafından, insanın aklı almıyor. şimdi yerinde olsaydı, kışlanın ana binası avrupanın sayılı müzelerinden birine dönüştürülür, orta bahçesi cafeler ile dolu, yine eşi benzeri olmayan, kült bir mekan haline getirilirdi. ama elimizden tek gelen sadece resimlere bakıp iç çekmek ne yazık ki !
  • işgal döneminde fransız ordusuna bağlı senegalli askerlerce kullanılmış ve o dönemde makmahon kışlası olarak anılmış osmanlı topçu kışlası.
  • "insan değiliz. insanla hayvanat arasında bir yerdeyiz" deyince bana kızıyorlar. taksim kışlası bu dediğime bir delil. bundan 70 yıl önce yok edilen bir delil.

    bayramdan önce bu kışlayla ilgili sergi gibi bir etkinlik vardı gezide. belki duruyordur, henüz bakamadım. tam giriş kapısının olduğu yere bir prototipini koymuşlar giriş kapısının.

    öyle derin bir sessizlik var ki bununla ilgili, anlaması çok güç. hafızamızdan tamamen slinmiş bir tarihi güzellikmiş bu kışla. bu kışlayı yıkıp meydan yapacağız diyen kim varsa şu an yargılanmalı bence. hatta hukuk kuralları bir adım genişletilip ölenler de yargılanmalı. parmağı olan kim varsa yaftalanmalı, bu yaptı diye. hatta o zaman yaşayanlar da bu cinayete nasıl sessiz kaldınız diye suçlanabilir. hukuğu bir an için unutabiliriz bu cinayet için.

    bir millet güzel olan ne varsa yok etmeye neden bu kadar gönüllü olur ki!

    http://www.itusozluk.com/…6dfa3f3178/taksim kışlası

    http://www.eskidostunubul.com/modul_foto/246.jpg

    (bkz: ayıptır zulümdür cinayettir)

    bir sene sonra gelen edit : artık orada çevrenin en geniş parkı var; hayır, normalde küçük ama bizim ölçeğimizde büyük. kışla yeniden yapılmaz, kötü olur, hatta bok gibi olur. binayı bina yapan taşıdır. o taşı nereden bulacaksın bir daha? o mimarı, o eli, gözü, duyguyu nereden bulacaksın? kötü bir taklit olur. hem 70 yıl önce yıkılan tarihi eseri yeniden yapmak için ağaç kesilmez.
  • ihya edilmesinin gündemde olduğu anlaşılan kışla. ( http://i.radikal.com.tr/…1/06/01/fft5_mf733349.jpeg - haberde kışladan bahsetmiyor ama 3b çizim koymuşlar; ilgili haber: http://www.radikal.com.tr/…01.06.2011&categoryid=77)

    kanal projesi değil de, önümüzdeki dönemin tartışmasını bu konu oluşturacak gibi geliyor bana. taksim'e cami yapma projesi bağlamında değerlendirilmesine sanırım yalnızca saatler var.
  • taksim meydanının trafiğe kapatılması projesi kapsamında yeniden inşası gündeme gelmiş. inanılmaz sevindirici bir hadise. burda daha önce böyle bir kışla olduğunu öğrendiğimde hele hele fotograflarını gördüğümde vay be demiştim, tarihimizi yok etmede üstümüze yok.

    bu proje gerçekleşirse rte'yi ilk kez takdir edeceğim.

    mayıs 2013 editi: adam buraya da avm & residence sıkıştırmaya çalıştı lan, biz de kimde iyi niyet arıyosak...
  • 2011'de yeniden yapmanın hiç mi hiç bir mantıkla açıklanamayacağı yapıdır.
    çağdaş ülkelerin koruma anlayışı adı üzerinde koruma üzerinedir yeniden yapma üzerine değil.
    kışlanın bulunduğu yer şu an bir park olarak olabilecek en iyi fonksiyona sahiptir. o yapıyı yeniden yapmak yerine o park daha işler hale nasıl gelir, o otobüs durakları oradan nasıl kalkar, o meydan nasıl kavşak olmaktan çıkıp meydana döner, akm nasıl ihya edilir bunları düşünmek gerek.
    "selçuklu mimarisi" adalet sarayları, "osmanlı mimarisi" okullar yapan bir hükümetin, kampüslerini kendisi tasarlayan maden mühendisi rektörlerin olduğu bir ülkede yadırganmaması gereken bir durumdur tabii bu.
    yesinler sizi tarih sevicileri.
  • allianoi'yi su altına gömen bir siyasi iradenin, yeniden yapım kararı alarak sözde kültür seviciliğine alet olacak bir zamanların askeri yapısı.
  • bu yapının yeniden yapılmasını isteyen, onay veren veya bunları destekleyen kimselerin mimarlık veya plancılık ile en ufak bir bilgiye sahip olmadığı açık ve net bir durumdur. bir mimari eserin yıkılması başlı başına acı veren bir durumken şu an ki haliyle olabilecek en akıllıca ve mantıklı çözüme sahip gezi parkı bölgesine böyle bir yapıyı yeniden yapmak istemek en hafif tabirle riyakarlıktır. istiklal caddesi üzerindeki demirören avm yapısı ve emek sineması projesi, sıraselviler de maksim gazinosu ve tiyatro sahnesi projesi, dolmabahçede ki otel projeleri ve kentsel dönüşüm adı altında yaratılan rantsal dönüşüm projeleri gibi onlarca çevreye saygısız, tarihten bihaber, kültür ve mimarlık katliamı yaratan yapı ve proje örnekleri her gün gözümüze sokulurken böyle bir projeye "evet" diyebilmek için ancak sarhoş olmak gerekmektedir. ibb ve hükümetin tek amacı rant yaratmaktır. şehir bahane rant şahane.

    http://www.arkitera.com/…lastirilamayan-taksim/6115

    (bkz: 28 mayıs 2013 taksim gezi parkı direnişi)
  • italya, ikinci dünya savaşı'nda bombalanan şehirlerini aslına uygun inşa edebiliyorsa biz de taksim kışlasını neden yeniden yapmayalım dediğim yapıdır.

    floransa, napoli, kısmen roma, ancak özellikle torino ve milano hava saldırıları ile ağır darbe yemiş olmasına rağmen savaş sonrası yeniden inşa edilmişlerdir. ve öyle saçmasapan 'modern' binalar değil çoğu zaman yıkılanı aynen yapmışlardır. tabi burada savaş esnasında büyük hasar yiyen santa maria delle grazie kilisesinin yemekhanesindeki şans eseri ayakta kalmayı başarabilen leonarda da vinci'nin ünlü son akşam yemeği (l'ultima cena) duvar resmini levhalarla, brandalarla, kum torbalarıyla koruyan sanat düşkünü bir milletten bahsediyoruz. bizim vatan caddesi yapacağım diye camileri, çeşmeleri yokeden, park yapacağım diye koskoca güzelim takşim kışlasını yıkan zihniyet ile karşılaştırmak abes olur.

    ayrıca yıllardır güya restorasyonu süren ama milim ilerlemeyen anemas zindanları, zeyrek sarnıçları, sultanahmet'teki büyük saray gibi örnekleri gördükçe buranın yeniden yapılması hayal gibi duruyor. unutmadan bir de bomonti bira fabrikası restorasyonu ve bulunduğu alanı kültür parkı yapma projesi vardı, sonra ne olduysa park yapılacak denilen yerde iki adet gökdelen (bkz: anthill residence) dikiliverdi. bu projede de gökdelen otelleri dikeriz gibi geliyor bana ama umarım ki yanılırım.
hesabın var mı? giriş yap