• tv'den görünüyor bu meydan. yılbaşı, saat 12. sadece polis ışıkları... mavi-kırmızı. böyle bir ülke oldu türkiye işte.. bu kadar..
  • her yılbaşında taciz olaylarının ana merkezi.
  • şöyle bir halk efsanesi vardır kendisi hakkında... denilir ki 1980lerde bu meydan büyük ve gizli bir ayin ile kutsanmış, ritüelin tamamlanması ve komünizmin gerçek olması için gereken tek şey 1 mayıs'ta 10000 sosyalist işçinin atatürk anıtına gelip dokunabilmesi imiş. daha sonra parlak ışıklar ve yüksek patlamalar ile gerçeklik değişecek, zamanda bir çökme yaşanacak ve şimdiki yaşadığımız tarih, alternatif bir evren olup türkiye'de komünist bir rejimin yaşandığı tarih tasarımı gerçek olacakmış...

    efsane tabii... ama herkesin çıkıp eylem yapabildiği bir meydanda belli bir tarihte belli bir insan grubunun çıkmasını neredeyse bütün şehri felç edecek, vapurlar iptal, otobüsler iptal herşey iptal, önlemler alıp engellemeye çalışıldığını görünce insan bir "lan acaba?" çekiyor...
  • kavganın kurulacağı meydandır.

    (bkz: dadaloğlu'm birgün kavga kurulur)
  • çevresiyle birlikte red alert 4'e dahil edilecek meydanmış..

    edit: (bkz: red alert 4 taksim square)
  • tam şu an, tam şimdi, orada olunamayan ama orada olanların gözleri doldurdupu yer.. güneşin sofrasinda, dostlarin arasındalar.. 30 yıl sonra.. işçiler, feministler, hukukcular, çarşı.. dalgaları karşılayan gemiler gibi.. polis kontrol noktalarını yara yara..

    yıllardan sonra, yollardan sonra yollardan sonra şarkılar söylüyor çocuklar..
  • içinde şu an işçi olan meydan, çok acayip. pankart falan açıyorlar lan!

    not: ironi değil bak. doğduğumdan beri ben böyle bir şey görmedim. 30 yıl yahu boru değil, şaşkınım.
  • türküler, şarkılar, halaylar ile şenlenen meydan. avukat rasim öz'ün teklifi ile adının 1 mayıs meydanı olarak değiştirilmesi talep edilmiş meydan. taksim caddesine bağlı olan ve zamanında istanbul'un suyunun taksim edildiği yer olan meydan alanının adının bu şekilde değiştirilmesi de oldukça mantıklıdır. zira tarihsel bir mantık aranıyorsa bu isimde bugüne kadar onlarca insanın yaşamını yitirdiği ve yüzlerce insanın yaralandığı bu meydanın adının bu insanlar onuruna 1 mayıs alanı olarak değiştirilmesi mantık ötesinde hem duygusal hem akilanedir.
  • ismini, 1732 yılında 1. mahmut tarafından pera ve civarının su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen, meydanın köşesindeki sivri külahlı taş yapıdan almış, meydan.

    (bkz: taksim maksemi)
    (bkz: maksem)
  • eski sular idaresinin duvarından akm'ye kadar yaklaşık 270 metre, the marmara'dan gezi parkı'na yaklaşık 100 metre olduğunu düşünürsek, yaklaşık 27 bin metrekarelik meydan.
hesabın var mı? giriş yap