• 65-et-talâk

    "talâk", boşama anlamına gelir. sûre boşama konusunu ihtiva ettiği için bu ismi almıştır; medine'de inmiştir. 12 (oniki) âyettir.

    rahmân ve rahîm (olan) allah'ın adıyla.

    1. ey peygamber! kadınları boşayacağınızda, onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de sayın. rabbiniz allah'tan korkun. apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. bunlar allah'ın sınırlarıdır. kim allah'ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. bilemezsin, olur ki allah, bundan sonra bir durum ortaya çıkarıverir.

    2. iddet müddetlerini doldurduklarında onları ya meşru ölçüler içerisinde (nikâhınız altında) tutun veya onlardan meşru ölçülere göre ayrılın. içinizden adalet sahibi iki kişiyi de şahit tutun. şahitliği allah için yapın. işte bu, allah'a ve ahiret gününe inananlara verilen öğüttür. kim allah'tan korkarsa, allah ona bir çıkış yolu ihsan eder.

    3. ve ona beklemediği yerden rızık verir. kim allah'a güvenirse o, ona yeter. şüphesiz allah, emrini yerine getirendir. allah her şey için bir ölçü koymuştur.

    4. kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla, âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır. gebe olanların bekleme süresi ise, yüklerini bırakmaları (doğum yapmaları)dır. kim allah'tan korkarsa, allah ona işinde bir kolaylık verir.

    5. işte bu, allah'ın size indirdiği buyruğudur. kim allah'tan korkarsa allah onun kötülüklerini örter ve onun mükâfatını arttırır.

    6. onları gücünüz ölçüsünde oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun, onları sıkıştırıp (gitmelerini sağlamak için) kendilerine zarar vermeye kalkışmayın. eğer hâmile iseler, doğum yapıncaya kadar nafakalarını verin. sizin için çocuğu emzirirlerse onlara ücretlerini verin, aranızda uygun bir şekilde anlaşın. eğer anlaşamazsanız çocuğu, başka bir kadın emzirecektir.

    7. imkânı geniş olan, nafakayı imkânlarına göre versin; rızkı daralmış bulunan da allah'ın kendisine verdiği kadarından nafaka ödesin. allah hiç kimseyi verdiği imkândan fazlasıyla yükümlü kılmaz. allah, bir güçlükten sonra bir kolaylık yaratacaktır.

    8. rabbinin ve o'nun elçilerinin emrinden uzaklaşıp azmış nice memleketler vardır ki, biz onları (ahalisini) çetin bir hesaba çekmiş ve onları görülmemiş azaba çarptırmışızdır.

    9. böylece onlar da yaptıklarının karşılığını tatmışlar ve işlerinin sonu tam bir hüsran olmuştur.

    10. allah onlara şiddetli bir azap hazırlamıştır. ey inanan akıl sahipleri! allah'tan korkun. allah size gerçekten bir uyarıcı (kitap) indirmiştir.

    11. iman edip sâlih amel işleyenleri, karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size allah'ın apaçık âyetlerini okuyan bir peygamber göndermiştir. kim allah'a inanır ve faydalı iş yaparsa allah onu, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlere sokar. allah o kimse için gerçekten güzel bir rızık vermiştir.

    12. allah, yedi kat göğü ve yerden bir o kadarını yaratandır. ferman bunlar arasından inip durmaktadır ki, böylece allah'ın her şeye kadir olduğunu ve her şeyi ilmiyle kuşattığını bilesiniz.
  • boşanma yoluyla evlilik müessesesinin sona ermesi. talak tanrı katında en sevilmeyen helaldir.
    kelime oyunuymuş gibi görünsede mevzuya getirilebilecek en güzel açıklama budur. iki evli insanın birbirinden ayrılmasında dinen bir sakınca yoktur. ama ictimai açıcan yaralayıcı bir serbestiyettir. bugünün ağzıyla konuşmak gerekirse parçalanmış yuva, ortada kalmış çocuklar, ilgisizlik, sevgisizlik ve türevleri... bunlara hangi gönül razı olur.
  • allah, kadın boşamaktan daha sevimsiz bir helal yaratmamıştır." hadis i şerif
  • i divorce thee anlamindadir gavurlar icin.
  • (bkz: mutallaka)
    (bkz: mutallik)
  • 4. ayetine adamakıllı bir açıklama getirilmesi gereken suredir.

    kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla, âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır.

    adet görmeyenler ve görenler arasında bir seçim yapılacak ve bekleme süresi 3 ay olacakmış. yani adet görmemiş bir kızla evlenilmiş ve boşanılabiliyor. bir kız çocuğunun adet görme yaşı ortalama 13 dersek, sonuç pek vahim görünüyor!

    not: açıklamak isteyen biri varsa dinlemek isterim.
  • 4. ayetine islam alimlerince -kuran-ı kerim rehber alınarak- adamakıllı bir açıklama vaktiyle getirilmiştir ve nihayetinde "henüz adet görmemiş küçük yaştaki kızlarla evlenmek ve cinsel ilişkiye girmek helaldir" görüşü benimsenmiştir.

    . "...kadınlarınız içinden ...âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır..." (talak/4)

    ayet böyle. tefhimü'l kur'an'a göre açıklaması ise aşağıda:

    ~
    "...büluğa ermediği için hayız görmeyen veya bazı nedenler dolayısıyla geç hayız gören ya da çok büyük bir istisna olup da hiç hayız görmeyen kadınlar, hayızdan kesilmiş kadınlar gibi talaktan sonra 3 ay iddet beklerler.

    kur'an'ın bu açıklamasına göre, burada "mudhale" (kocasıyla gerdeğe girmiş) bir kadının sözkonusu olduğuna dikkat edilmelidir. çünkü mübaşeret olmasaydı eğer, iddet sözkonusu olmazdı. (bkz. ahzab: 49).

    bu yüzden, henüz hayız görmeye başlamamış kızların, iddetinin beyan edilmesinden anlaşıldığına göre, bu yaştaki kızlarla evlenmek ve kocalarının kendileriyle cinsel ilişkide bulunması caizdir. dolayısıyla kur'an'ın caiz gördüğü bir davranışı hiçbir müslümanın yasaklamaya hakkı yoktur..."

    tefhimü-l kur'an'dan talâk suresi 4. ayet ve tefsiri
    ~
  • talak/4 ayeti ile bağlantılı diğer sure ayet (ahzab/49, bakara/228) ve açıklamalarını okuduktan sonra şunu söyleyebilirim ki islam: "1400 yıl öncesinin arap örf, adet, gelenek ve göreneklerinden oluşturulmuş, evrenselliği olmayan insani bir öğreti düzenidir.

    öbür türlü tüm evreni yoktan var eden bir "yaratıcı'nın, henüz ergen olmamış küçük yaştaki kız çocukları ile de cinsel ilişkiye izin verdiğini düşünmek gerekir" ki bu da aklın alacağı bir mevzu değildir.

    allah/tanrı/göktanrı ya da bunların orjinali olan ulu yaratıcı, aziz ve bilge ilah enlil, bu kadar merhametsiz olamaz. bunun mümkünatı bulunmaz.

    ~
    "...talak/4'te yaşı küçük olduğundan henüz âdet görmeyen küçük kızların boşanma durumunda bekleme süresinin 3 ay olduğu yazmaktadır. dolayısıyla kuran'a göre henüz âdet görmeyen küçük kızlarla evlenmenin bir sakıncası yoktur.

    cinsel ilişki (cima, zifaf): ahzab/49'da cinsel temas olmadan boşanılırsa bekleme süresi olmadığı söyleniyor. fakat ahzab suresi'nden -nüzûl sırasına göre de- daha sonra gelen talak'ta âdet görmeyen küçük kızlar için 3 ay iddet belirleniyor. dolayısıyla henüz âdet görmeyen küçük kızlarla kocalarının cinsel ilişkiye girmelerinin kuran'a göre sakıncası yoktur.

    ...mukâtil b. süleyman günümüze kadar ulaşmış olan en erken tam kuran tefsirinin sahibi. taberi ve imam kurtubi tefsir ilminin en önde gelen alimlerinden. mevdudi 20. yüzyılda yaşamış meşhur islam bilginlerinden.

    hepsinin vardığı sonuç aynı: küçük olduğundan dolayı henüz bulûğa girmemiş kızlarla evlenmek ve cinsel ilişkide bulunmak kuran'a göre caizdir..."

    islam ve küçük kızların cinsel istismarı
    ~
  • elmalılı hamdi, taberi ve seyyid kutub tefsirlerinde de mevdudi ile aynı görüşler tekrarlnmıştır. yani bu üç tefsir yazarına göre de talak suresi ve ahzab 49 birlikte ele alındığında ergenliğe girmemiş bir kızla evlenmek ve cinsellik yaşamak caizdir.

    elmalılı hamdi yazır tefsiri;

    http://www.enfal.de/telmalili/talak.htm

    taberi tefsiri;

    http://www.haznevi.net/…rikoku.aspx?kid=5394&bid=62

    seyyid kutub tefsiri;

    http://www.enfal.de/…uran-tevsiri/kuran_tefsiri.htm

    ömer nasuhi bilmen tefsiri;

    http://www.tahavi.com/tefsir/065.html

    fahruddin er-razi tefsiri;

    http://www.ilimhazinem.com/…alak-suresi-t57737.html

    vehbe zuhayli tefsiri;

    http://www.haznevi.net/…koku.aspx?kid=10218&bid=129

    öte yandan mevdudi tefsirindeki şu bölüm de açıklayıcı bence;

    ''büluğa ermediği için hayız görmeyen veya bazı nedenler dolayısıyla geç hayız gören ya da çok büyük bir istisna olup da hiç hayız görmeyen kadınlar, hayızdan kesilmiş kadınlar gibi talaktan sonra 3 ay iddet beklerler.

    kur'an'ın bu açıklamasına göre, burada "mudhale" (kocasıyla gerdeğe girmiş) bir kadının sözkonusu olduğuna dikkat edilmelidir. çünkü mübaşeret olmasaydı eğer, iddet sözkonusu olmazdı. (bkz. ahzab: 49) bu yüzden, henüz hayız görmeye başlamamış kızların, iddetinin beyan edilmesinden anlaşıldığına göre, bu yaştaki kızlarla evlenmek ve kocalarının kendileriyle cinsel ilişkide bulunması caizdir. dolayısıyla kur'an'ın caiz gördüğü bir davranışı hiçbir müslümanın yasaklamaya hakkı yoktur.

    henüz hayız görmeye başlamamış bir kıza talak verilirse ve o da iddet esnasında hayız görmeye başlarsa onun iddeti hayzı ile birlikte başlar ve iddeti hayız gören kadınlar gibi hesap edilir.''
  • kur'an'in bosanma konusunun cercevesini belirledigi goz onune alinarak, diger ayetler ve sahih hadisler esliginde degerlendirilmesi gereken bir konudur.

    hepsinden ama hepsinden once muhakkak: (bkz: talak 4/#48295826).

    --- spoiler ---

    ayet su

    "kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdetini görmemiş bulunanlardan eğer şüphe ederseniz (iddetlerinin nasıl olacağında tereddüt ederseniz), onların bekleme süresi üç aydır. gebe olanların bekleme süresi ise, yüklerini bırakmaları, doğum yapmalarıdır. kim allah'tan korkarsa, allah ona işinde bir kolaylık verir."

    bak hic onunde ne soylenmis, arkadasinda ne soylenmis almiyoruz. ayet, bu. nesini anlamiyorsun bunun? nesi anlasilmaz bunun yahu? eger bir erkek, esiyle bosanacaksa, bosanmadan 3 ay bekleyecek ki hamile mi degil mi anlasilsin. eger hamileyse bosayamazsin cunku gebe iseler dogum yapmasini beklemesin. bu kadar yahu bu kadar. daha acik nasil yazilabilir.

    bir kadin adetten dogum icin de kesilebilir, baska bir sebepten ya da yastan oturu adet gormuyor da olabilir, fakat nadiren bu durumlarda da gebelik olabiliyor, yine, hic adet gormemis kadinlar da gebelik gorulebiliyor. ayet tek cumle ile bunlari da kapsama almis. bu kadar yahu.

    ha peki ayetin cinsel olgunluga erismemis birisinden bahsetmedigini nereden biliyoruz?

    yahu dogum yapabilmenin cinsel olgunluga erisildiginde mumkun olabildigi o zaman da bilinen bir sey. yine bunu yazarken zorlaniyorum ama, o yuzden cisel olgunluga erismemis yani dogum yapma imkani bulunmayan birisi icin 3 ay hamile mi degil mi diye beklemenin emredilmis olamayacagini gorememek icin kor olmak lazim.

    ha tabii siz daha yukaridaki gibi apacik bir ayeti dahi anlayamiyor, kafaniz karisiyorsa, bu cikarimi da anlayamayacaksinizdir. size kim ne desin yahu beyin bedava olunca.

    tum bunlar, boyle incelikli bir yaklasim ibretle bakan bir goz icin imana vesile olur.

    yine, ayni kafa tarafindan baslik altinda cevabi coktan verilmis sorularin sorulmus olmasi da hic sasirtici degil. zira denilmis ki

    "allah, galaksilerden tut, karıncaya kadar kompleks canlıları yaratabilecek güçte bir varlık mı?
    o halde niye "son" kitabında tutup "18inden önce evlenmek yasak" demiyor da, böyle diğer ayetlerle desteklenmesi gereken, muğlak ifadelerle bu işi bulandırıyor?

    allah bu ayeti böyle yollarken, "bu ayete bakıp 'henüz adet görmemiş'lerden kastedilen şeyi bu insanlar anlamaz, 7-8 yaşında cocuklarla evlenirler, sonra ilişkiye girerler, ben bunu netleştireyim" demiyor?

    allah bu ayetin çocukların evlendirilmesinde kullanılacağını bilmiyor mu? o halde her şeyi biliyor olamaz.
    allah bu ayetin çocukların evlendirilmesinde kullanılacağını biliyor ama umursamıyor mu ? o halde allah sübyancılara müsade ediyor. çocuklara işkenceye müsade ediyor.
    allah bu ayetin çocukarın evlendirilmesinde kullanılacağını bile bile daha açık bir ayet yollayamıyor mu ? o halde her şeye gücü yetmiyor."

    ayetin ne soyledigi acik ve kafasi normal calisan bir insan bu ayetten subyancilik cikartilamacagini cok net anlar. sadece ama sadece bu ayete bakiyoruz hala. ise daha peygamber'in sunnetini katmadan konusuyoruz ki onu da kattiginda boyle bir durumun cikmasi mumkun degil. baslik altinda daha once izah edildi.

    peki neden yas zikredilmiyor deniyor. burada iste dananin kuyrugu kopuyor ve gercek bakis acisi problemi ortaya cikiyor. peki neden yas zikredilmesini istemek, bizi bagnazlarla ayni noktaya tasir? tekrar ve tekrar:

    (bkz: #32140743).

    neden tanri hayata bu kadar mudahil:

    (bkz: #47404772).

    size degil, namazli niyazli analariniza aciyorum.
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---
    talak suresi, 4. ayetin henüz âdet görmeyenlerin iddet süreleri de üç aydır ifadesi, âdet görmemiş kız çocuklarının da evlendirilebileceğini mi gösterir?

    - öncelikle şunu ifade etmek gerekir: buluğ yaşına girdiği halde âdet görmeyen kadınlar olduğu gibi, çok geç yaşlarda âdet görenler, hatta hiç âdet görmeyen kadınlar da olabiliyor. bu nedenle ayet, öncelikle âdet gören ve görmeyen kadınların iddet bekleme süresine açıklık getirmektedir.

    - kur’an’ın açık ifadesinden sonra, bunda tereddüt etmek mümkün değildir. müspet ilimler, belli tecrübelere dayanarak bir sonuca ulaşıyorlar. tarih boyunca ve bugün de olarca kızın on-on iki yaşlarında evlenmeleri bir realite olarak ortada dururken, müspet bilim adamlarının bunun aksini iddia etmeleri, her şeyden önce kendilerinin dayandıkları deneysel metotla çelişir.

    - eskiden beri çok değişik yaşta evlilikler ve zifafa girmeler söz konusudur. islam’da bu iş, insanlara bırakılmıştır. çünkü, altı-yedi yaş grubuyla zifafa girmenin insanlığa yakışmayan bir tutum olduğu vicdanlarda hissedilen bir gerçektir. kaynaklarda bildirildiğine göre, kadınlar dokuz yaşında da erginlik çağına girmiş olabilir. zifafa girmek için kadının yapısı da önemlidir. belki de asgarî sınırı on iki yaş olarak görülebilir; on beş-on sekiz yaşı gerekli değildir. fakat bölgelerin örf ve adetlerinin de bunda rolü vardır. ancak çağımızda tıbbî açıdan, sağlığa en uygun zamanın tespit edilmesi en uygun olanıdır.

    - islam alimlerinin kabul ettiği görüşe göre, erginlik çağının tespiti, kadınlar için âdet görmek, erkekler için de ihtilamdır. kadın için âdetin başlangıcı dokuz yaş, erkekler için on iki yaş civarıdır. âdet gören kadın ve ihtilam olan erkek, ergin ve mükellef kabul edilir. bu haller görülmediği takdirde, erginlik çağı on beş yaş olarak kabul edilir.(bk. reddu’l-muhtar, 1/306-307; cezerî, el-fıkhu ala’l-mezahibi’l-arbaa, 1/123-127; zuhaylî, a.g.e, 1/456).

    - yaş itibariyle erginlik çağını kadınlar için on yedi, erkekler için on sekiz-on dokuz yaşları kabul eden alimler de vardır.(bk. mebsut, 7/260-şamile).

    - sıcak bölgelerde erginlik çağı ve evlenme yaşı, diğer bölgelere göre daha önceden başlar.

    - âdet görmek, artık ceninin/çocuğun barınabileceği bir ortamın hazırlandığı anlamına gelir. bu tekvinî/biyolojik hazırlık, aynı zamanda âdet gören kadının evlenmeye müsait olduğunu gösteren ontolojik bir belgedir.

    fıkıh açısından teorik olarak bebek de, yüzellilik ihtiyar da evlenebilir. ancak evlilik hayatında problem olabilecek derecedeki yaş farklılıklarına kefâet (denklik) açısından bu konuda dikkat edilmelidir. islâmda evlenmenin faydaları olarak, huzur bulmak (rûm 30/21), insan neslini sürdürmek (el-hindî xvi/276 "evlenin, çogalın. çünkü ben kıyamet günü sizinle diğer ümmetlere övüneceğim") ve kendini haramdan korumak, (hadîs için bk. tirmizî, nikâh 1: nesâhî, siyâm 43; buhârî, savm 1, nikâh, 2,3) gösterildiğine göre, bunlardan birinin gerektiği, ya da ihtiyaç duyulduğu yaş, evlilik için tavsiye edilecek yaştır.*

    erginlikle allah'ın insanda bir takım fizyolojik, psikolojik değişiklikler husule getirmesi, artık bu işe başlanılabileceğinin işareti olmalıdır. yukarıda zikredilen üç fayda, ya da sebebe, içinde yaşamları toplumun karakterinin (islâm toplumu, cahiliyyet toplumu gibi) ve çevre şartlarının da etki edeceğini de düşünerek, bu yaşı herkesin kendisinin tesbit etmesi gerekir. ergin olduktan sonra, olabileceğine erken evlenme, dînen de tıbben de tavsiye edilmiştir. ( sibâî, el-mer'a 59 vd.)

    ...dinimiz kız çocuklarının dokuz yaşında evlenmesini emretmemiştir. aksine kızın kendisini evliliğe hazır hissetmesinden sonra evlendirilmesi tavsiye edilmiş ve hatta buluğ yaşına gelmiş kızını zorla evlendiren babaya peygamberimiz müdahale ederek buna mani olmuştur. demek ki dokuz yaşında evlenmek teorik olarak mümkündür ancak bir emir şeklinde anlaşılması da doğru değildir.
    --- spoiler ---

    (bkz: #20982111)
hesabın var mı? giriş yap