• en eski türkçe kelimelerden olan "damga / tamga" [eski türkçe: tamga. orhun yazıtları: yigirmi kün olurup bu taşka bu tamga kop] diğer dillerde şöyle izlenebilir.

    italyanca: [s]tampa
    ispanyolca: [es]tampar
    fransızca: [é]tamper
    eski ingilizce: [s]tempan
    proto-germanic: [s]tamp
    old norse: [s]tappa,
    moğolca: tamga
    estonca: tempel
    fransızca: timbre
    romence: timbru
    rusça: shtamp / tamga
  • damga, işaret, harf anlamlarında eski türkçe sözcük. türklerin çeşitli boylarının çeşitli amaçlarla oluşturup kullandıkları simgelerdir.
    bizim göller yöresinde miras sözcük olarak dımga var.
    oğuz boylarının tamgaları vikipedi'ye yansımış.

    (bkz: yanış)
    (bkz: anşabacılılar)
  • damgadır, semboldür, 24 tane oğuz boyunda da mevcuttur.

    kayı tamgasından bir kolyem vardı. almamıştım, direkt yaptırmıştım. güzeldi de bayağı. görenler beni o diriliş denilen deli saçması dizi serisinden görüp sahiplendim zannediyordu. alakası yoktu. anne tarafım kayı boyu, karakeçili aşiretinden yörüktür. benim için aidiyetti kayı boyu. sonra ne hikmetse kanı, soyu, sopu belli olmayan bir takım devşirmeler ve melezler bu tamgaya sahip çıktılar. hadlerini aştılar.

    sağ elime kayı tamgasının şu halini yaptırmak istiyorum. ama henüz götüm yemiyor. dövmecim cumhur abi bile "riske sokarsın kendini, kamu görevlisisin." demişti.
  • (bkz: damga)

    türk boyları ve kabileleri kendilerine ait olan ve birbirinin aynısı olmayan tamgaları ile hayvanlarını ve eşyalarını işaretleyerek, mallarının aidiyetinin belli olmamasını sağlardı. her türk boyunun bu nedenle, kendini simgeleyen ayrı bir tamgası bulunmaktaydı.
  • orta asya' da türk kağanlarının tamgası dağ keçisidir. ayrıca her oğuz boyunun da ayrı bir tamgası vardır.
  • ilhanilerde şehir vergisine verilen isim.
  • dün gece itibariyle oynadığım ve çok zevk aldığım kutu oyunudur.

    öncelikle herkes başkent seçip oyuna başlıyor harita bildiğimiz osmanlı imparatorluğunun yükseliş dönemi sınırlarını içeriyor.her şehrin kendine özel ürettiği asker tipi var bunlar ; padişah, sadrazam, yeniçeri, peyk, solak vb.
    örneğin ; istanbulu feth edersen padişah balkanlar'daki bir şehri alırsan sadrazam üretebiliyorsun kasadan belli ücret ve kültür kartı karşılığında bu kartı alabilirsin.oyun aşırı stratejik detay içeriyor gerçekten iyi bir oyuncu olabilmek için üretebilen her askerin gücünü ve her el ona ödemen gereken vergiyi iyi hesaplaman gerekiyor.

    oyunu 5 kişi oynadık zamanın nasıl geçtiğini fark edemedik 5 saat sonunda oyun hala devam ediyordu ve yarıda bıraktık oynamak istiyorsanız en az 5 6 saatinizi buna ayırmanız gerekebilir.
  • (bkz: bac)
  • (bkz: tamga.org)
hesabın var mı? giriş yap