• tamir işlerinde matkap, dübel, vida, tornavidanın yanı sıra yapışkan bantlar ve yapıştırıcılar da önemli. birçok tamir veya sabitleme işini koli bandı, elektrik bandı, çift taraflı yapışkan bant ya da güçlü bir yapıştırıcıyla halledebilirsiniz.

    zımbalama aleti de çok güzel bir alet. kedilerim koltuğun altındaki astarları yırtıp koltuğun içine yatmayı seviyorlar. bunun neticesinde bağırsakları dökülmüş gibi görünen koltuklarım vardı. zımbalama makinası ve pazardan aldığım 5 liralık polar kumaş parçasını koltukların altına zımbaladım ve koltuklar yeni gibi oldu.
    bunu sandalyelere de yapabilirsiniz mesela. kumaşı ger ve zımbala.

    zımbalamayı ve yapıştırmayı seviyorum.
  • elindeki tornavidayı yavaşça yere bırak.
  • kaliteli takım kullanın.

    koçtaş'ta tekzen'de satılan çok ucuz matkap, şarjlı tornavida, takım setlerinden mümkün olduğunca uzak durun, paranızı çöpe atmış olursunuz.

    bosch, dewalt, makita gibi markaların pahalı malzemelerini alın. emin olun 5-10 yıl sonunda toplam verdiğiniz parayla kıyasladığınızda çok daha ucuza gelecek.
  • konu komşudan matkap isteyip durmayın, adam gibi bir matkap alın. matkap candır.
  • komplike bir sistem tamir edilecekse, makineye yapılan her işlemin not edilmesi gerekir. mümkünse parça numarası ve/veya fotoğraf ile. bu şekilde işlem kartı oluşturulursa makineyi toparlamak veya eski haline getirmek daha kolay olur. bunun dışında sökülen parçalar optimize torkla sıkılmış olabilirler bunun için tork anahtarı kullanmak gerekebilir.
  • elektrik ve su veya sıvının bir araya geldiği cihazlarda elektriği kesmeden sakın tornavida pense vs ile cihaza abanmayın.
    elektrik ve su bir aradaysa risk kat be kat artar!
  • - elektrik süpürgenizin motorunun çok ince çimento tozu ile dolup kısa sürede bozulmasını istemiyorsanız duvar delerken tozları süpürge ile çektirmeyin. toz maskesi ve tam kapalı gözlük kullanın.

    - yazılmış ama tekrar söylemekte fayda var: siz siz olun, duvara vida bağlamak için asla kürdan kullanmayın. uygun çapta dübel ve vida kombinasyonu kullanın. elinizde farklı ebatlarda vidalar ve dübeller bulundurun. dübeli de ikea'dan almayın. klasik nalburdan alacağınız dübel daha iyi tutuyor.

    - 30-40 liraya gerçek bir su terazisi alın. akıllı telefonunuz düşüp kırıldığında daha fazla masraf çıkıyor.

    - matkap gibi dönen milli cihazlarla çalışırken asla ama asla eldiven takmayın. eldiven matkap ucuna dolanırsa parmaklarınızdan olursunuz.

    - kontrol kalemi hayat kurtarır. elektrik tesisatında iş yapmadan önce mutlaka kontrol kalemi ile kontrol edin. bazen sigortayı kapatsanız da duvardaki prizi yan odanın prizinden atlatmış olurlar. siz elektrik yok zannedersiniz ama çarpılabilirsiniz.

    - seyyar merdiven kullanın. merdivenin en üst basamağına çıkmayın. her zaman iki ayağınız ve bir eliniz merdivene temas ediyor olsun. merdivene alet edevat çıkardığınızda koyabilmeniz için bir sahanlığı olması ve en üst basamaktan sonra yukarı doğru uzanan tutamağı olması iyidir.

    - merdivene çıktığınızda el aletlerini, kalem, kontrol kalemi, şerit metre, dübel, vida vs taşıyabilmek için bir bel çantası edinin. elinizdeki şeyi düşürmekten kurtulacaksınız.

    - işe başlamadan önce bütün el aletlerinizi, takım çantası ve matkap, vida, dübel vs sakladığınız kutuları çalıştığınız alana getirin. sürekli gidip gelmekten kurtulursunuz.

    - ışıldak ve el feneri bulundurun. elektriği kesmek zorunda kalacağınız zaman telefonun ışığını açmaya kapamaya çalışmakla uğraşmayın.

    - ne kadar amatör olsanız da profesyonelce düşünün. alet edevatınız tam olmadan iş yapılmaz, yapılsa da boktan olur. alet edevatı kaliteli markalardan alın. alman malları her zaman iyidir. el aletinde knipex iyidir. torq kötüdür. fiyat farkı çoğu zaman malzeme ve işçilik kalitesine işaret eder.
  • yapmayın, klozet kapağı takarken sinirlenip klozeti komple kırabilirsiniz.
  • korkmayın ve de acı gücünüzü kullanmayın yeter.
  • t: cüzdan dostu tavsiyelerdir. ülkemizde ki ustaların durumu ortadadır .
    en önemlisi önce emniyet sonra hareket.
hesabın var mı? giriş yap