• biraz önce aklıma gelen nedenler.

    aslında konunun aklıma gelme sebebi şu cemaatçi ağızlı tipler. her konuyu bir şekilde "ya varsa?" gibi korkak ve içi boş ispat çabasıyla çözmeye çalışmaları. ateist diye küçümsedikleri insanların konu ile alakalı daha çok araştırma yaptığı ortada.

    "peki, tanrı yoksa ölüp gideceğiz, ya varsa?" dedikten sonra sanki mucize üretmiş gibi suratınıza bakıp cevap beklemeleri... o sıra çoktan konudan koptuk biz farkında değildir ama inandıramazsın. inanmaya odaklanmış, ona göre kendini şartlamış ve herkesi böyle sanan insanlar.

    neden inanıyorsun?

    bu soru bile inanca aykırı değil mi? "neden" çok tehlikeli bir zarf değil mi? bir de "nedenler" olunca...

    edit: çok ciddi mesajlar aldım. konunun buralara varacağını düşünmemiştim. yukarıda bahsettiğim tipteki insanlar için bile "aşağılama" uyarısında bulunacak kadar güzel insanlar var aranızda. ayıp varsa kalsın burada. kırılan varsa özelden ulaşabilir. ben kendi ayıbımla yaşayacağım. bu arada "inanmama" konusu kolayken "inanma ve nedenleri" konusunda yeterli cevap yok gibi.

    edit 2: arkadaşlar, tanrı konusu insan üstü bir konu. ben ve benim gibilere insansı özelliklerle örnekler verip kafa karıştırmayın. handikap bu zaten. anlayamayanları aydınlatmak. yani tanrı adaya düşerse orada duvar görürse elbette diğer tanrı yapmıştır bunu. yani böyle bir cevap mı verelim?

    edit 3: davarmışız. kitaptan insanına kadar hakaret. sanki kendimi ben yarattım. (bkz: #92134776) (a'raf 179)
  • adalet
  • (bkz: karma)
  • varlığının var olmamasından yararlı olması, kişiye mutluluk ve güven vermesi,
    inanmama sebepleri de
    dünyadaki yalan dinlerin varlığına izin vermesi, insanların din adına kendi adına kötülükler yapmasına halkı sömürmesine izin vermesi. ya dünyayı hiç umursamıyor(yani cennet cehennem vs de yok cunku umursamıyor zaten) ya da kendisi zaten yok diye düşündürtüyor.
  • bir ihtimal evrimsel olarak inanmaya meyilli olmaktır.

    çalıların ardından bir ses gelince orada bir avcı olduğuna inanan canlıların her zaman hayatta kalmasına karşılık, inanmayan canlıların avcı olmadığı yüzde ellilik durumda hayatta kalması; evrimsel olarak canlıları bir şeyin ardındaki olası sebeplerden en garanti olana inanmaya meyilli yapmış olabilir.

    edit: (bkz: agent detection) diye geçiyormuş literatürde.
  • zeka belirtisidir.
  • başka bir bakış açısı olarak ben insanın egolarına dayandırıyorum. insan ırkı, yok olmanın kasvetini kaldıramadı. ölüm ile yüz yüze geleceğini düşünen insan bu kaygıdan ötürü kendini ölümsüz kılmaya çalıştı. ınsan gerçekten kaldiramiyorsa bu olguyu bir tanrıya inanmalidir. ancak bunu topluma yaymaya çalışmak biz insanları gereksiz yere kutuplaştırmaya neden olmaktadır. keşke tanrı da insanların bazı konuşamadığı tabuları gibi bir yerlerde gömülü olsa.

    ölüm olgusu demişken de henüz bir kitapta okuduğum ufak bir yazıyı da buraya bırakmak isterim.

    ' tuhaf olan şu ki, ölümü kendi ölümüm olarak düşünmekten vazgeçersem, kendi ölümümün dünyada benim için hiçbir zaman bir olgu olmayacağını anlarım. ölmüş olduğumu hiçbir zaman bilmeyeceğim.'
  • evrenin yaradılışını bir sebebe bağlayabilecek kadar pozitif ve formel bilimlere vakıf olmamak.

    (bkz: root)
  • cennete gidicem.
  • insanın yaratıcılığının sınırları zorlamasını gördükçe, evrenin makro ve mikro alem olmak üzere mükemmel yaratıcılıkta var olması... yaratıcıya olan inancımı perçinleştiriyor.
hesabın var mı? giriş yap