• osmanli'da ilk butceyi yapan vezir-i azam. o donem icin maliye politikalari ureterek butce aciklarini kapatmaya cali$mi$tir.
  • saraydan yetişen tarhuncu ahmed paşa, önce mısır valisi musa paşa'nın, sonra da hezapare ahmed paşa'nın kethüdası olmuştur. 1649'da mısır valiliğine atanmış, bir süre sonra istanbul'a gelerek vezirlik rütbesine yükselmiştir. sadrazam gürcü mehmed paşa, onu kendisine rakip gördüğünden selanik sancakbeyliğine atamıştır. girit seferinin uzaması ve abaza hasan paşa'nın ayaklanması sebebiyle, devletin mali durumu çok sarsılınca, kazasker hocazade mesut efendi'nin tavsiyesi üzerine, tarhuncu ahmed paşa sadrazamlığa getirilmiştir (1652). sadrazam olunca, osmanlı imparatorluğu için, bazı yeni vergiler getiren bir bütçe tasarısı hazırlamıştır. fakat devleti sağlam bir maliye temeline oturtmayı hedef tutan bu hareket, hazineyi kendi çıkarlarına kullanmaya alışık olanların işine gelmemiştir. tarhuncu ahmed paşa'ya karşı yayılan çirkin söylentilerin etkisinde kalan sultan dördüncü mehmed'in buyruğu ile, 9,5 aylık sadrazamlıktan sonra öldürülmüştür (1653). üsküdar'da gömülüdür. tarhuncu ahmed paşa'nın ilk bütçe yapım tarihi 1652'dir.

    alinti: http://www.osmanli700.gen.tr/kisiler/t3.html

    tarhuncu ahmed paşa'nın öldürülmesinden sonra ülkede siyasi istikrar kalmadı. yeteneksiz kişiler yönetime hakim oldu. yeniçeri ve sipahi ayaklanmaları, celali hareketleri durmadı. kıtlık sonucu köylülerin arazilerini terk etmeleri, şehirlerde nüfus artışına yol açtı ve işsizlik boy gösterdi.

    alinti: http://www.osmanli700.gen.tr/…ahlar/19tarhuncu.html

    (bkz: tarhun)
    (bkz: ic borc)
    (bkz: dis borc)
    (bkz: duyun i umumiye)
  • sanıldığının aksine osmanlının ilk bütçesini yapmamıştır. zira koskaca imparatorluğun o tarihe kadar bütçe bağlamaması düşünülemez. tarhuncu ahmet paşanın bağladığı bütçe o tarihe kadarki bütçelerin en büyüğü olması dolayısıyla ün kazanmıştır.
  • sadrazamlığa getirilirken padişaha bir dizi şartlarının olduğunu söylemiş ve bu şartlar kabul edilirse sadrazamlığı kabul edeceğini söylemiştir. dönemim padişahı 4. mehmet bu teklifi kabul etmiştir. bu anlamda bir padisaha şart koşma cesaretini gösterebilen ve isteklerini "sözlü" de olsa kabul ettiren ilk sadrazamdır.
  • tarihimizde aslında siyaset ve çıkar ilişkisinin iç yüzünün en önemli portrelerinden birisi olan rahmetli paşa. sen ülkeyi nasıl düzlüğe çıkarırım diye geceni gündüzüne kat, ben bu feleğin tekeline çomak sokarım de sonra gram faydası olmayan insanların gazına gelmiş padişahın ağzından çıkan iki lafla canından ol. bugünde böyle işte. bir işe doğruluk çomağını sokarsan rahatsız olanlar illa rahat durmayacaklardır.
  • kazaya kurban giden padişah.hatice turhan tarafından idam ettirilmiştir.
  • osmanlı tarihinde ki ilk bütçe kabul edilen tarhuncu layihasını hazırlayan sadrazamdır.

    devletin malı deniz, yemeyen domuz mantığını güdenler çıkarlarına ters düşen faaliyetler yürüten bu sadrazam için; padişah aleyhinde politika güdüyor diye isnat edip, sadrazamın boğdurulmasına sebep olmuşlardır.
  • ülkenin geleceğini ipotek ederek bu günleri bir şekilde geçirmek yerine saray giderleri de dahil birçok kalemde tasarruf etmeyi önermiştir. her zaman olduğu gibi rantı kesilenler onu hainlikle itham etmiş ve 12 yaşındaki padişah 4.mehmet'in ulu fermanı ile boğdurulmuştur. sonuç: bu topraklarda 400 sene önce de liyakat ve adalet yokmuş.
  • osmanlı devleti'nin mali bütçesini düzeltmek için çalışan ve çalıştığı esnada idam edilen 4. mehmet dönemi sadrazamıdır.
  • kendisini ''ilk modern maliye bakanımız'' olarak ekspoze edebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap