• şaşırtıcı olmasının aksine, voleybol sporunun doğası gereği normal olan durumdur. tamamen kişisel fikrim ile izah etmeye çalışayım.

    başlık sahibi yazarın vermiş olduğu örneklerden kıyaslama yapacak olursam; bir defa örneklerdeki muhammed ali, federer, o'sullivan, tiger woods, tyson, phelps ve bolt gibi sporcular bireysel sporlarda mücadele ediyorlar. bireysel sporda, kazanılan tüm başarılar sporcunun adınadır. öte yandan, bir sporcu birden fazla şampiyonluk elde etse bile adı efsane olamayabiliyor. efsane olan sporcuların her birinin ya icra ettikleri spor içinde çok klas hareketleri oluyor ya da birden fazla kez rekor kırarak bu ünvanı elde ediyorlar.

    diğer örneklerde belirtilen sporcuların icra ettikleri spor ise futbol ve basketbol. bu iki sporda da belli bir zaman limiti içerisinde, oyun kurallarının müsaade ettiği kadarıyla oyuncular ister takım oyununa uyup, isterse de bireysel yetenekleri ile istedikleri gibi mücadele edebilirler. rakiple bire bir temas üzerine kurulu sporlar oldukları için de rakiplerini oyun kuralları dahilinde küçük düşürdükleri her hareket bir oyuncuyu yüceltmek için oldukça katkıda bulunur. örnek verecek olursam; maradona dediğimiz oyuncunun dünya kupası'nda orta sahadan başlayıp herkesi çalımlayarak attığı gol. kural bu oyuncuya müsaade etmiş, o da yeteneği ile topu sürüp şovunu yapabiliyor. basketbolda ise örneği jordan'dan değil de, günümüzde oynayan james harden'dan verebilirim. alışılmışın dışında harden, son üç maçta arkadaşlarının hiç katkısı olmadan (sıfır asist ile) 163 sayı atmış. oyun buna müsaade ediyor.

    gelelim voleybola. voleybol, oyuncuların yerleri kısmi olarak kısıtlanmış; her defasında oyuncunun topa yalnızca bir defa dokunmasına müsaade eden, rakiple birebir temas içermeyip şova pek de şans tanımayan bir spor. bir takımın altı kişiden oluştuğu bu sporda bir hücum esnasında takımın efektif hücum edebilecek maksimum oyuncu sayısı dört kişi. hücum da iki şekilde yapılıyor. birisi topa sert bir şekilde vurulan tarz olan smaç, diğeri yumuşak temasla yapılan plase. imkanlar bu kadar kısıtlı iken, voleybol da yapısı itibariyle şova pek müsaade etmezken, üstelik üstte belirtilen örneklerden sadece snooker ve golf'ten (tartışılabilir) daha popüler iken; voleybolun efsane çıkarması pek mümkün değil, mümkünse de oldukça zor.

    fakat erkek voleybolundan yolu fenerbahçe'den de geçmiş ivan miljkovic, rahmetli eski voleybolcumuz payidar demir, kadın voleybolundan ise milli gururumuz neslihan demir güler gayet de efsanedir voleybol camiası içinde. bu örnekler çoğaltılabilir de. ilk aklıma gelenleri söyledim. gerisi ise biraz reklam işi, voleybol da reklamı en az yapılan sporlardan malumunuz.

    eyyorlamam bu kadar.
  • sporda efsane kavramının içinde popülarite vardır. popüler bir futbolcunun attığı gol avrupa çapında 1 hafta gündem olabilir ama türkiye 2. liginde biri atsa kimse umursamaz. cunku reklam etkisi yoktur.

    voleybol bildiğim kadarıyla 100 sene evvel basketbolun icadından sonra ondan esinlenip icat edilmiş bir spor. her iki sporun mazileri kısa.

    gelişime oldukça açıklar. mesela basketbolda daha şurda yakın bi geçmişe kadar sırf uzun ve eli top tutuyor diye biraz bi idmanla pota altında oynayan tipler vardı. son yıllarda o değişiyor.

    futbolda da yeteneksiz ama idmanlı tipler rahatça profesyonel hayata tutunabiliyordu ama son yıllarda özellikle avrupa futbolu iyice atletizm ve yetenege dayanmaya başladı.

    voleybolda da sırf boyu uzun diye biraz idman yiyip az yetenekle çatır çatır oynayan bir sürü kadın ve erkek var. cunku spor henüz ham. eminim yıllar sonra voleybolda da yeteneksizler azalacak.

    ayrıca voleybolun bir sorunu da kadın mı yoksa erkek sporu mu belli olmaması. futbol ve basketbolda bu yok. bariz erkek sporu.

    voleybolun bir diğer ve ana sorunu ise reklam ve popülarite eksikliği. nba olmasa basketbolun kaderi de aynı olurdu muhtemelen. reklam ve popülarite olmadığı için spor geri planda kalıyor. öyle ki sanırım avrupa kadın voleybolunda türk takımları yıllardır şampiyon oluyor cunku bu alana yatırım çok az. abdde zaten bu spor hiç yok sanırım.

    bireysel sporlarda yeteneksiz birinin yükselmesi zor zaten. bireysel sporu tartışmaya gerek yok.
  • ivan miljkovic'i de mi duymadiniz davarlar?
  • bence voleybolun sabit skorlu bir spor olmasından oluyor bu..birde temas sporu değil. 2 takım ayrı sahalarda oynuyor. direkt temas yok. temas olmayınca ve skor sabit olunca voleybol ilgi çekmiyor bence. ve voleybola verilen önem fazla bile bence. gerçi dünya ölçeğinde en çok önemi biz veriyoruz o da ayrı konu:)
  • başlık altına gelinmiş ve "ne de olsa kim bilecek, işkembeden sallayayım" niyetine , "voleybol dünyanın en popüler sporlarından biri değildir..." şeklinde bir dolu zırvalanmış. yok yav, hakikaten öyle midir?

    https://www.flovolleyball.tv/…-volleyball-countries

    voleybol, polonya ve bulgaristan gibi ülkelerde neredeyse futbol seviyesinde popülerdir.

    italya ve brezilya gibi ülkelerde ise basketbolla eşit seviyede popülerdir.

    abd, çin, rusya, küba, sırbistan, güney kore, almanya gibi ülkelerde de oldukça popülerdir. bunlardan bazılarında 2. sırayı bile alır (küba, sırbistan vs)

    cehalet savurma hamlelerine gelelim:

    "ayrıca voleybolun bir sorunu da kadın mı yoksa erkek sporu mu belli olmaması. futbol ve basketbolda bu yok. "

    böyle bir ayrım yok, fakat kadın voleybolunda top daha çok oyunda kaldığı için daha keyifli. tenisle aynı mantık.

    "voleybolda da sırf boyu uzun diye biraz idman yiyip az yetenekle çatır çatır oynayan bir sürü kadın ve erkek var. cunku spor henüz ham. eminim yıllar sonra voleybolda da yeteneksizler azalacak. "

    cahilim ama bol keseden atmak bende. gelmiş geçmiş en iyi voleybolcu mireya luis'in boyu 173 cm ve dikey sıçramada değdiği nokta ise 3.38 metre idi. hani 2 metre boylarında bir sürü beyaz basketbolcu var ya, çembere bile değemeyen, onlarla beraber sülaleni topla, onun değdiği yüksekliğe çıkamazsın. 173 cm boy ise voleybol için inanılmaz kısa. öte yandan, nice 2 metrelikler iş yapamadığı için silinip gitti. işkembeden sallamadan önce azıcık araştır.

    "abdde zaten bu spor hiç yok sanırım. "

    tövbeler tövbesi. abd milli takımının (hem kadınlar hem erkekler) son 10 yılda aldığı başarılara bak, sonra var mı, yok mu diye anlatırım ben sana. "benim ülkem voleybola yatırım yapıyor" diye böbürleniyorsan ya, senin ülkenin milli takımlar düzeyinde abd'ye kafa tutuma şansı yok. 3-5 tane süper yıldızı takıma toplayıp kupaları alırsın. ama bu, sadece geçici ve toplama bir başarı olur. milli takımlara da pek yansımaz-ki nitekim bize yansımıyor çok fazla. voleybolda güç dengesini bozan çok az unsur var. mücadeleyle bir yere kadar farkı kapatırsın.
  • adının halen yazılmamış olması inanılmaz. 1.96 gibi oynadığı seviyeye göre çok uzun olmayan boyuyla 388 dikey sıçrama yapabilen bir arkadaş vardı hatırlarsanız...

    leonel marshall

    bi göz atın derim
hesabın var mı? giriş yap