• dünya yedincisiyiz ama patatesin kilosu 5 lira. umarım 2 veya 3. olmayız.
  • şaşırmadığım açıklamadır. zira bilimsel olarak yaptığım araştırmaya göre türkiye tarımsal üretimde türkiye'de de birinciymiş. bir birincilik daha geldi, yaşasın cumhurbaşganım.
  • ab birliği ülkeleri kriter alınarak değerlendirilme yapılacaksa tarım yapılan toprak alanlarını da hesaba katmak daha doğru olacaktır.

    ab raporlarına göre türkiye'de tarım yapılan 38.25 milyon hektar alan varken, bizden sonra en fazla alana sahip ülke 27.8 milyon hektar ile fransa. yani ülkemiz bize en yakın ülkeden yaklaşık %40 daha fazla tarımsal alana sahip. böyle düşünüldüğünde de ülkemizin tarımsal üretimde avrupa'da lider olması gayet normal ve övünülecek bir şey değil.

    rapor'u inceleyecek vaktim olmadı ama hektar başına düşen üretimde daha başarılıysak o zaman tabii ki sıkıntı yok. ayrıca şuna da dikkat çekmek gerekir üretilen bir çok tarım ürünümüz avrupa ülkelerinde kalitesiz olduğu gerekçesiyle kabul edilmiyor. o yüzden tarımı değerlendirirken miktar kadar kaliteyi de düşünmek gerekir.

    edit: raporu biraz daha inceleyince yiyecek, içecek ve sigara ücretlerinin toplamının aile bütçesine oranını gösteren bir veri vardı. burada da %37.2 ile en büyük pay bizim. bizden sonra ikinci ülke ise %28.9 ile estonya. yani bu da ne yazık ki çok olumsuz bir gösterge.

    edit 2: yiyecek fiyat trendinde de ne yazık ki %6.5 ile birinciyiz. avrupa ülkelerinde fiyat artışı yaklaşık %2-4 aralığında değişirken, bizden sonra yiyecek fiyatları en fazla artan ülke %5.8 ile romanya.

    edit 3: ilgili veriler ab komisyonu 2012 raporundan alınmıştır. http://ec.europa.eu/…/pdf/tables-maps-graphs_en.pdf
  • hayaller avrupa gerçekler antarktika.
  • kaldırım taşı döşeme işini 'eser' olarak yorumlayıp 120 eser açılışı yapan birinin beyanatıdır.
  • tarım makinaları ve verimlilik diyerek %25'lik istihdam kaybını, işsizliği önemsemeyen medeni insanları görmemizi sağlamıştır.

    demek ki binlerce kişinin işsiz kalması ve kötü koşullar altında madenlerde ve berbat durumdaki fabrikalarda çalışmak zorunda kalması senin için hiçbir önem arzetmiyor, yeter ki verim artsın ve yeter ki akp eleştirilmesin.

    verimlilik artarken istihdam da korunsaydı tarımdaki yerimiz çok daha farklı olurdu gibi bir düşünce veya toplumda refah düzeyinin artması da umrunda değil. ne denir ki...
  • bakanlıkların verileri kaynak gösterilmiş, merak edenler bunları heryerde bulabilir üşenmeyip okuyun, misal her bakanlığın ingilizce yayınlanan yıllık raporları ve action plan dosyaları var. şuan mesela girin çevre ve şehircilik bakanlığına adamlar öyle güzel döşemiş ki avrupanın en temiz ve çevreci ülkesi biziz. dolayısıyla bu kaynak işlerini geçiniz. adamlar sadece miting meydanlarında yalan söylemiyor, düzenlenen resmi bildiriler ve raporlarda yalandan ibaret. demek istediğim gerçek durumun çok daha vahim olması. bu ibnelerin kirliliği yüzünden doğrudüzgün kaynak bulup tez yazamıyoruz.
  • avrupa'nın en kalabalık ikinci ülkesi olduğumuzdan çok anormal olmayan durum.
    yine de fransa birinciydi 2011'e kadar. 70 milyar €'nun üzerinde üretimleri vardı.
    tüketimde de muhtemelen avrupa birincisi olabiliriz, belki almanya bizden fazladır nüfusu itibariyle.
    onlar da hayvan gibi sanayi üretimiyle iki kap yemek parasını çıkarabiliyor.
    hala net ihracatımızın en yüksek olduğu kalem de meyve-sebze falan.

    tarımın bitmesi diye bir şey yok elbette. burada mevzu küçük çiftçinin bitmesidir. liberal bakış açısı ile olması gereken budur zaten. verimsiz ve tekniğe hakim olmayan kişiler ölsün, ya da işi bilen profesyonel şirketlerin marabası olsun der kapitalizm. türkiye'de de olmakta olan budur.
  • oransal değil rakamsal açıklamalardır bu yüzden siyaset ilüzyonu içerisinde rahat manipüle edilen rakamlar olmuştur. ülke nüfusu tarım arazisi ve ekili dikili alanlar üzerinden oransal bir hesaplama değildir. sadece ne kadar ürettiğini söyler.
    bu şuna benzer

    türkiyede bir yılda isviçre'den daha fazla sabun tüketilmektedir.

    doğrudur çünkü senin nüfusun isviçrenin nüfusunun 10 katıdır. her isveçli yılda 3 sabun tüketse ve her 3 türkiyeliden sadece 1'i sadece bir sabun tüketse isviçreyi geçersin.

    sıkıyorsa potansiyelin kullanımına dönük oransal rakam ver.
  • patatesin kilosunun 5, fındığın 70 lira olduğu ülkede sikimde olmayan beyan.
hesabın var mı? giriş yap