• disari dan gelen bi kelimedir..
  • hukuki olarak ba$kent di$indaki butun yerle$im birimlerini ifade eder .
  • şimdi aşam gazeteyi hazır edersiniz komşu illere dağıtımı yapılacaktır ha bu baskılara taşra baskısı denir. çıtır haberler bu baskıda yoktur. misal gazetenin basımından 1 saat once ucak dustu. sitseniz girmez bu tasraya. ama ya sehir baskısı oyle midir? hurra anasayfa baştan yapılır. hummalı bir calısma başlar ve voila! o gün taşra baskısının anasayfası ile şehirin ana sayfası farklı olur. ha ben gazete okumam zaten bana aynı olsa ne olur olmasa ne olur.
  • genel kullanım anlamı ile istanbul dışı demektir.
  • "dış" kelimesinin eski telaffuz edilişi olan "taş"tan türemedir.

    dışarısı anlamına gelir.

    saray dilinde istanbul dışarsını ifade eder.
  • bir çok kişinin aklına ilk önce küçük anadolu kasabalarini getirse de, gerçekten de türkiye'de istanbul dışındaki her yer taşradır. efendim izmir'in şusu ankara'nın busu muhabbetleri de bu gerçeği değiştirmez. bütün çirkinlikleri ve güzellikleri ile birlikte türkiye'nin can damarı, her türlü gelişmenin anası istanbuldur. istanbulda doğup yetişenler, her haliyle istanbul dışındaki insanlardan, ya da taşrada yetişip sonradan istanbullu olanlardan ciddi anlamda farklıdırlar. bu farklılık da ne yapsanız, ne etseniz zaman içinde değişmez. bunu iyi ya da kötü, ileri ya da geri anlamında söylemiyorum - kaldi ki ben de taşralıyım.
  • politik olarak taşra ankara dışındaki diğer şehirler olarak anılmakla beraber pratikte ve ekonomik aktivitede bakıldığında istanbul dışındaki diğer tüm şehirler taşra olarak nitelendirilebilir
  • yerel kullanımı (istanbul-ötekiler) bir yana bırakılırsa evrensel anlamda şehirli olanın ve şehirli olmanın karşılığı olarak kullanılabilen kelimedir. öyle ki bu kullanım için insanın bir araya gelme, şehirleşme serüvenine kadar inmek gerekmektedir. tarih boyunca bir güç ve çekim merkezi olan şehirlerin dışında sayılan bütün bir araya gelmişlikler için bu kelime kullanılmıştır. ışığın kaynağı romanın dışındaki bütün şehirler taşraydı örneğin. günümüzde new yorkerlara uzayın derinliklerinden gelen yepyeni bir tür gibi yaklaşılmasının temelinde de bu vardır.

    öyleyse tanım coğrafi olmaktan öte insanların ortak inancıyla bir yerin merkez ve taşra sayılmasında anlam bulmaktadır. muhakkak bu inanışı da güç, medeniyet seviyesi ve şehri şehir yapan büyü körükler.
  • geleneğin son kalesi
hesabın var mı? giriş yap