• çehov yaşasaydı hikâyesini yazardı eminim. büyük ümitlerle gidilen taşra. bitmeyen batak partileri. kep atmalı mezuniyet. iş aramaya başlama. standartları gittikçe düşürme. hayatın anlamsızlığı ve geçiciliği üzerine sorgulamalar. yıkılan ümitler. kapanış.
  • birkaç sene içinde polis veya bekçi olacak mühendistir.
  • -şefim pi'yi 3 alabilir miyiz?
  • iş bulma ihtimali çok düşük olan mühendistir.
  • başlığı açan da, devamında dalga geçenler de çok çok büyük ihtimalle başlıktaki tanımın dışında kalan üniversitelerde mühendislik öğrencisidir. büyük ihtimalle "ben x üniversitesi y mühendisliği okuyorum, işim hazır" diye düşünüyorlardır.
    iş hayatına atılınca görürsünüz gençler kazın ayağının öyle olmadığını. şimdilik dalganıza bakın. haydi hayırlı tıraşlar.

    not: mühendis değilim. iş hayatında aktif çalışan bir mühendisin olaya bu gözle bakacağını sanmıyorum. en fazla kendi jenerasyonu ile bugünkü jenerasyonu toplu olarak karşılaştırır. bu şekilde salakça bir ayrım yapmaz.
  • 1999 yılında üniversite sınavına girmiştim. anadolu teknik lisesi bilgisayar bölümü mezunu olduğum halde düz liseden sınava gırenlerin katsayısı 0.5 iken bizim katsayısımız 0.2 di. üstelik çocukluğumdan beri hayalini kurduğum bilgisayar mühendisliği sadece itü, odtü, boğaziçi gibi üst düzey üniversitelerde vardı. yani toplasan 7-8 üniversite ve toplamda 500 kişilik bir kontenjan anca vardı.

    o sene 180 sorudan 155 net çıkarmıştım bırakın mühendisliği bilgisayar öğretmenliğine bile puanım yetmiyordu. çünkü benden daha az net yapan düz liseliler daha çok puana sahip oluyorlardı. lanet ettim. bilgisayar harici bir bölümde okumak da istemiyordum. iki yıllık meslek yüksek okulları da cazip gelmiyordu.

    iş hayatına atıldım. yıllarca asgari ücrete çalıştım fakat inat ettim. kendi mesleğimde gelişmek için çaba sarf ettim. o yıllarda internette bu kadar çok yazılımla ilgili kurs ve döküman da yoktu. ingilizce kitaplar satın alıyor yarım yamalak ingilizce ile kodlama çalışıyordum. sonunda bu işi öğrendim fakat mühendis diplomasına sahip olmadığım için saçma sapan insanların mühendis egoları ile boğuştum.

    kısaca yaklaşık 20 yıldır yazılïm sektöründeyim ve şuan kendi otomasyonumu geliştiriyorum. 100 e yakın aktif kullanıcısı var uygulamanın. şuan piyasada gezen mühendislerin abartmıyorum %98 mi cebimden çıkarırım. zaten allah izin verir de şirketimi kurarsam en az iki yazılım mühendisi istihdam edeceğim.
  • 90’lı yıllardaki eğitim politikası daha iyiydi. az üniversite vardı ve herkes kazanamazdı ama kazanan da mezun olunca iş bulurdu. olması gereken de bu zaten. ihtiyaç kadar mezun ve kontenjan. kazanmayan da kendine bir yol çizerdi en baştan. şimdi ise diplomalı işsiz çöplüğüne döndü ülke. iş bulan da asgari ücretten buluyor veya kpss kasıyor.
  • kafasına göre insanların kapasitesini belirleyen etiketçi dinozorları kafasına takmaması gereken mühendistir.
  • yukarda bi arkadaş işveren"olsam" asla işe almayacağım demiş. bu yüzden iş veren olmayabilir misin acaba emmioğlu?

    şimdi bu odtü itü boğaziçi vs okumuş işinde gücünde aklı başında karakteri oturmuş piyasa mühendissiz kalsında bizde yeni mezunken bile 5 haneli rakam isteyebililim kafasında olmayan arkadaşları tenzih ederim.

    geri kalanların kafa orijinal halde budur beyler kıvırmasın kimse. deli kanlı gibi çıkıp deyin ki:

    " bu ibeler gidip bozok üniversitesinde elektrik elektronik okuyor 3 bin liraya kabul ediyor bizim imanımız gevriyor itü de biz 6 bin isteyince milletin gözüne batıyor"

    yok üni şöyle dünya görüşü katarmış böyle katarmış, amk dediği okulda sanırsın mit yada oxford.

    herkes ekmeğine bakıyor boşuna işi çevirmeyin. bahsi geçen ağır abi ünilerden mezunların diğer marabaları sevmemesinin tek sebebi piyasayı sikiyor oluşlarıdır. buradaki aşağılama laf sokmanın temel sebebi bu.

    iki tarafada tavsiyem.

    marabalar (taşra tayfası) : beyler piyasayı sikmeyin. bi mühendis en az bak en az asgarinin 2 katı almalı. sonra adamlar kızınca gelip ağlıyosunuz "ama belki kendini geliştirmiştir :) " diye. nereye geliştirecek kırıkkale üniversitesi mezunu adam lan okuyup bitirdi işte.

    monşerler: kimsenin ekmeği ile oynamayın böyle ters ters konuşup. siz mühendislik okuyunuz da bunlarda işletme okumuyor. ulan kitaplar aynı notlar aynı kime neyin artistiğini yapıyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap