• dün başlayan geleneksel süper turnuva. elitlerden carlsen, giri, anand, caruana, so var; fakat bu sene daha çok 2700 taze geçmiş, elit adayı gençlere şans tanınmış. firouzja'yı da artık elitlerden kabul ediyoruz. en son dünya rapid'te carlsen'in arkasından ikinci oldu. aynı zamanda çok hızlı düşünen bir oyuncu. jeffery xiong'da geçen dünya kupasında çeyrek filanale kadar gelip şaşırtmıştı. ama burada işi yine zor. daha çok genç. duda, vitiugov, daniil dubov ve özellikle yu yangyi ise diğer "tehlikeli" isimler.

    meraklısına:
  • 3. tur itibari ile bu gün jeffery xiong siyahlarla carlsen'le oynuyor. genç sporcunun asıl doğası bu maçla ortaya çıkacaktır. bakalım korkunç koca kafanın karşısında ne yapacak?
  • xiong carlsen'le berabere yapmayı başarıyor. maçı incelemedim ama son tabloda carlsen'in bir fili, xiong'un ise iki piyonu vardı. bu oyunun ilginç geçmiş olabileceğini gösterir. diğer yandan artemiev'i de yenen firouzja lider. bu genç oyuncu çok etkili geliyor. bu arada caruana'da yu yangyi'ye gerçek patronun kim olduğunu göstermiş. aynen katılıyorum. dubov ise bana göre turnuvadan erken düştü.
  • 4. tur itibari ile carlsen van foreest'le oynuyor ve işler kızışacak gibi duruyor. carlsen'in ne oyunlar kurtardığını gördük; ama van foreest beyazlarla iyi durumda. firouzja ise bu gün pratik bir dahi olan so ile oynuyor. bana kalırsa ilk kez esaslı bir sınavdan geçecek. xiong ise caruana ile oynuyor. onun işi daha da zor. büyük olasılıkla "gerçekle" yüzleşecektir.
  • xiong ve van foreest birkaç kez el değiştiren oyunları berabere yapmayı başardılar; ama caruana ve carlsen'in bu oyunculara karşı biraz "iyimser" olduğu gözden kaçmıyor. diğer yandan so firouzja'ya acımadı ve oyun boyunca teknik üstünlüğünü hiç bırakmadan, usulca uyutarak kazandı ve liderliğe oturdu. turnuvayı kazanacak potansiyeli kesinlikle vardır. modern bir capablanca gibidir; ama kazanır mı bilinmez.
  • alireza firouzja bu turnuvanın 4. turunda wesley so’ya qga(kabul edilmiş vezir gambiti) oynayıp yenilmiş. kayıtlara not düşülür. oyun sonu pozisyonu da neden bu seviyede qga oynanmadığının özeti adeta, geçer e piyonu.. bu kadar cüretkar oynayıp kaybetmesinin hemen akabinde 5. tur için en gelmemesi gereken adam giri gelecek karşısına. giri mücadelesi en azından kısa vadedeki potansiyelini tam olarak gösterecek bir maç olacak.
  • 5. tur giri'inin firouzja'ya yenildiği utanç verici bir oyuna sahne oldu. şaka şaka. giri'yi pek sevmem, yine de kriter teşkil edecek bir oyun saymıyorum bunu. 7. turda xiong'la oynayacak asıl o maçı kriter sayacağım.
  • 6. tur itibari ile (bkz: magnus carlsen)in 113 maçlık yenilmezlik serisi ile dünya rekoru kırdığı turnuva.

    haber

    --- spoiler ---

    uluslararası satranç federasyonundan yapılan açıklamaya göre, yenilmezlik serisini 111 maça çıkaran son dünya şampiyonu, rus sergei tiviakov'un 2005'ten bu yana elinde tuttuğu dünya rekorunun yeni sahibi oldu.
    --- spoiler ---
  • 6. turda yu yangyi'nin elinden kurtulan firouzja bu gün (7. tur) kendi gibi genç ve umut vaat eden xiong'la oynuyor. bana kalırsa xiong daha temelli bir oyuncu. bunu dünya kupasında gösterdi. firouzja çabuk ve cesur. keskin bir oyuncu; ama xiong siyahlarla bu gün kaybetse bile, daha düşük elo'suna karşın, bana kalırsa firouzja'dan daha iyi bir oyuncu olacaktır.
  • 8. tur itibari ile dubov ve anand'ı arka arkaya yenen caruana, firouzja ile eş puanla liderliğe oturdu. daha sert maçlar olmasına rağmen bence caruana liderliği bırakmayacak. 9 turda firouzja beyazlarla carlsen'le oynuyor. bu maçta da carlsen maça sıkı asılacaktır, yoksa paralar uçuyor. caruana ise siyahlarla vitiugov'la oynuyor. en kötü 1/2 puan diyorum.

    gelelim 50 yaşındaki anand'a; kaybetsin ya da kazansın, gönüllerin üstadıdır.
hesabın var mı? giriş yap