• hatay'da keme denilen ancak antepteki keme matarından farklı olan patates türü. daha çok şeker pancarı gibidir. sonbaharda yetişir.

    sevdiğimi bilen canım annem fırınlamış sağolsun. daha demin hayranca ve hunharca yedim bitirdim. hayranlığım geçmeden entrysini gireyim dedim.

    pazarlarda iki çeşit keme bulunur. biri mordur diğeri sarı, patates renginde. birgün lisedeyken pazara sırf bunu almaya gittim. annem o güne kadar haşlayarak yapardı hep. pazarcı dayıya farklarını sordum. o da sarı olanın daha tatlı ama daha lifli olduğunu dolayısıyla onun haşlamasının güzel olacağını, mor olanınsa fırınlamasının güzel olacağını söyledi.

    hatay'da her mahallede taş fırın bulunduğundan mor kemeyi o gün hemen alıp fırına verdim. fırındakiler şaşırdı biraz "bunun haşlanması gerekmiyor mu" diye ama allahtan fırıncı yapımını biliyormuş 3 saate pişer dedi. ağır ateş gerekiyormuş ateşten en uzağa yerleştirdi. tabii bu arada ben eve gittim heyecanla anneme anlattım olanları. 3 saat geçti kemeleri fırından alıp eve getirdim ve büyük an geldi. kemelerin kabuğunu soydum, soğusun diye biraz üfledikten sonra ağzıma attım. o da ne! muhteşem bir lezzet. hele o sıcağı gören karamelleşmiş dış tarafının lezzetini tarif bile edemem. belki pancar közlemesi bu tada yaklaşabilir ama asla geçemez. işte o gün bugündür bizim evde keme haşlanmaz fırınlanır.

    içerdiği yüksek potasyum, magnezyum, a ve b vitamnleri sayesinde insan sağlığı açısından da çok faydalıymış ayrıca. kanımca haşlamada besin değerleri su ile olan temasından dolayı azalabileceğinden fırınlama besin değerlerini koruması açısından da iyi bir yöntem.
  • mrs. andersson* pişirirdi. çocukluğumuz bunun nasıl birşey olduğunu hayal etmeye çalışarak geçti sayesinde. tatlı mı tuzlu mu bir türlü karar veremezdik...

    küçük, tombul oxyura: anneeeee, tatlı patates turtası* yapsana sende...
    anne: (nerden öğreniyor böyle abuk sabuk şeyleri)
  • life with louie çizgi filminden öğrenip yıllar yılı tadını merak ettiğimiz besin.
  • ben bunu ilk life with louie denilen çizgi filmde duymuştum ve "herhalde patatesin üstüne şerbet dökünce tatlı patates oluyodur lan başka ne olcak" diye düşünmüştüm. meğer bunlar doğuştan tatlıymış. işte ortalama bir türk'ün tatlıya bakış açısı buradan çok güzel görülebilir. sebze, börek, poğaça farketmez; üstüne şerbeti dök tatlı olsun. bunu dalga geçmek için söylemiyorum aksine bence hiç fena fikir değil. krem şanti, portakal kabuğu rendesi gibi absürd tatlı malzemelerinin olmadığı bir dünyada gayet kökten ve pratik bir çözüm. şerbetle beni bebeğim.
  • haslanmisi kabak tatlisi ile ayni tada ve goruntuye sahip garip bir sebze
  • patatese göre koyu renkte koyu kabuklu,yumrulu daha ince ve uzun olur...tatlı bi köktür yani...haşlanarak yenir ve kestane gibi süper lezzetlidir...istanbulda pek rastlamadım,izmirde de eheh ne tatlı patatesi shaka yapıyosun dimi diyenine bile rastladım...
  • loui'de görüp merak ettiğim ve hatta adında "tatlı" unsurunu bulundurduğu için tadını bile bilmeden canımın çektiği, bi yerde görsek de yesek ya da olmadı tarifini bulsak diye yıllarca hayıflandığım bu yiyecek, bildiğimiz patatesten yapılan bir tatlı değilmiş. tatlı patates patatesin türüymüş, böyle dıştan turuncu bir patates gibi ama kesince içi kabağı andıran...
    yani tatlı patates cocukluk dönemi sanrılarım arasındaki yerini edindi.
  • türkiyede niye ekiminin yapılmadığını veya yapılamadığını merak ettiğim(yapılıyorsa da niye iç pazara kol gibi fiyatlarla sürülüyor) sebze türü.
  • kızartması yenilebilir, püresi şahane olan çok şuku besin maddesi. gerçi patates dediğimiz sebzenin her hali çok güzel, lifli lifsiz farketmez. bir sebze olsaydım patates olmak isterdim mesela. her yemeğe girebiliyor, püresi, kızartması, haşlanmışı, fırınlanmışı, her şekilde lezzetli. cool bir sebze. neyse...bir de lifsiz olması çok önemli tatlı patateslerin. yoksa yerken ağzınızda naylonumsu gibi şeyler hissedebilirsiniz, ama rahatsızlık verecek ölçüde değil.
  • normal patates bitkisi ile kısmen akrabadır ki, bu akrabalık normal patatesin domates,patlıcan ve biber ile olan akrabalığından daha uzaktır. bildiğimiz patates solanaceae (patlıcangiller) familyasındayken tatlı patates convolvulaceae (kahkahaçiçeğigiller) familyasına aitse de bu iki familya da solanales takımına aittirler.
hesabın var mı? giriş yap