• en göze çarpan rolü sons of anarchy'deki şerif yardımcısı olan bu aktör, oyunculuğundan ziyade kuvvetli kalemiyle dikkat çekiyor.

    sicario'yla başlayan senaristlik kariyeri, jeff bridges, chris pine ve ben foster'lı hell or high water'la devam ediyor. sicario'nun devamı niteliğindeki soldado ve yazıp yönettiği wind river ile kamera arkasında kalıcı olmaya kararlı.
  • 2017 model suç/polisiye filmi wind river'da iyi iş çıkarmıştır.

    (bkz: wind river/@karinca beli)

    senarist/yönetmenle ilgili ekler:

    (bkz: hell or high water/@karinca beli)
    (bkz: sicario/@karinca beli)
  • kendisi ve neo-western'leri ile ilgili guzel bir video essay:

    defining the neo-western
  • neo-western türünde çok başarılı yapımların senaryosuna imza atan birisi. western türünün öne çıkan özelliklerinden birisi olan kuralların bölgenin insanları tarafından kendi koyulması prensibini filmlerinde çok güzel yorumlamıştır. karakterleri genelde eylemlerini makyavelist bir tutumla ele alır ve bence sheridan'ı da diğer senaristler arasından öne çıkaran da bu. bir diğer çok iyi yaptığını düşündüğüm şey de karakterlerin nispeten bize ters gelen ahlak anlayışınlarının altında yatan sebepleri filmlerin ortasına ya da sonuna doğru bize trajik bir flashback sahnesi ya da daha zoru olan çarpıcı birkaç diyalogla aktarılması klişesini işleyişi (aslında bir önceki özelliğiyle de dolaylı olarak bağlantılı). kendi yazıp kendi yönettiği wind riverfilmi il grande silenzio ile beraber favori snow-western filmlerimden biridir. yine kendi kaleme aldığı high or hell water sadece neo-western olarak değil, son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden birisidir. bir de denis villeneuve'ün yönettiği sicario filminde alejandro diye birisi var ki, işte bu sadece bu karakter bile bu adamın senaryo konusunda ne denli bir dahi olduğunun özeti niteliğinde adeta.
    yazdığı, yönettiği ya da elinin dokunduğu bazı yapımlar için
    (bkz: yellowstone)
    (bkz: those who wish me dead)
    (bkz: mayor of kingstown)
  • mayor of kingstown ve 1883 dizileri ile televizyon ortamlarına sert girmiş yazar, yönetmen, yapımcı ve yaratıcı ayrıca da oyuncu. saygı duyuyoruz kendisine
  • bu adam isi biliyor 192 milyon dolara 6666 ranchi alip spinoff ile dizisini duyurmus, set belese geldigi gibi birde turizm ve merch satisindan voleyi vurmasi beklenen cowboy.
  • boş beleş adamın tekidir.

    herhangi bir yapımın başında ismini görünce direkt izlemeden kapatıyorum artık.
  • üstteki yazarın aksine yaptığı her işini soluksuz izliyorum. 1883 bence mükemmeldi 2022'de izlediğim en iyi iş olabilir. tulsa king eğlenceli gidiyor. mayor of kingstown gerçekten sert ve heyecanla bekliyorum. dizilerde 8 in altında puan almayan bir arkadaş
  • harika bir mayor of kingstown sezon finalinden sonra yine buraya yazmak elzem oldu. bu adam gerçekten çölde bir vaha. bu adam seri üretim yapan bir fabrika değil, butik bir terzi. dün 1923'ü bitirdim. birkaç yer dışında mükemmeldi. bugün mayor of kingstown'ı bitirdim. harikaydı. senaryosunu yazdığı sicario zaten favori filmlerimden. dönüp dönüp izlerim. hell or high water, wind river yine harika filmlerinden. yellowstone zaten bambaşka bir şey. peki, tüm bunların üstüne bu adam ne kadar tanınıyor ülkemizde? neredeyse hiç. çünkü dediğim gibi piyasa adamı değil. sürekli mesaj vermeye çalışan boktan netflix dizilerinin senaristi değil çünkü bu adam. olanı olduğu gibi gösteriyor. işleri sert, acımasız. kaç tane piyasa işi var yerli amerikalıların uğradığı soykırımı anlatan? varsa yoksa zencilere yapılan haksızlıkların sömürüsü. neden? çünkü yerli amerikalı kalmadı da ondan. 350 milyonluk ülkede 8 milyon yerli amerikalı var. kimin umurunda ki yerli amerikalılar? ama koy bir tane zenci gay, haksızlığa uğrasın. tamam işte, al sana piyasa. ekmeğini yersin. kısacası bu adam bir şeylerden nemalanmanın derdinde değil. iyi ki de bilinmiyor aslında ülkemizde. zaten hiçbir seçiciliği olmayan, önüne ne bok konursa izleyen yurdum izleyicisine bu adam en az on gömlek fazla.
  • dahi. günümüzün en iyi dizi yazarı/yönetmeni. (bkz: yellowstone), (bkz: 1881), (bkz: 1923), (bkz: mayor of kingstown). bakın bunlar bu adamın son birkaç yıl içerisinde çıkardığı işler. (kimisini eş zamanlı yazıp yönetiyor). ve bu dizilerin hepsi birer başyapıt. ne diyeceğimi bilmiyorum, harikasın be adam!
    not : yukarıda bahsi geçen dizilerin bazı bölümleri farklı yönetmenler tarafından yönetilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap