• okurken bitmesini istemediğim, son zamanlarda ülkemizde yayınlanan en akıcı ve en güzel roman. ünü kulaktan kulağa yayılıyor.

    son sayfasına kadar durmadan insanın merak bam teline basan tayyare-i meçhule’nin yazarı cihan batur politik oryantal bilim kurgu sloganı ile yola çıktığını söylüyor ve bence bu kitabıyla türkiye’deki politik bilim kurgu açığını kapatacak gibi gözüküyor. kitap 1999 gölcük depremini önümüzdeki 10 yıl içinde beklenen istanbul depremine bağlıyor. ayrıca geleceğin ütopyası, einstein ve türkiye’ye yazdığı mektup, recai talha erguvan*, gelecekte ve günümüzde milliyetçiliğin yeri, özel harekat timi, küreselleşme, kyoto ve antarktik antlaşmaları ve vmat2 geni gibi çeşitli öğeler barındırıyor. istanbul depremi ve küresel ısınma ile ilgili teorileri de ses getirecek gibi. yakında medyada kendine yer bulacağını söyleyeyim de ben demiştim moduna girebileyim.

    kitabı bitirmenizle birlikte gelen şok, göndermeler* kısmı ile daha bir kaymaklı oluyor, okuyucuya tekrar tekrar okumaya bir sebep daha veriyor. schindler’in listesi filminden otomatik portakal’a birçok başyapıta gönderme var. sanırım türkiye’de ilk kez denenen bir yöntem. yazarın üslubu da bir o kadar özgün.

    negatif yönlere değinecek olursak. bilgi verme zorunluluğu hissedilen yerler var ve bu üç-beş sayfada bazen makale tadı alıyorsunuz. bir de kitap çok kısa, daha uzun olsaymış neredeyse bir başyapıt olurmuş. kitabın kapağı ise o kadar iddialı ki önyargılı bazı insanların ‘ben bunu okumam’ deme ihtimali çok yüksek. yazarın ilk kitabı olması da kitabın hak ettiği yere gelme ihtimalini azaltıyor tanınmak söz konusu olduğunda. ama tüm bu eksilere rağmen kitap hak ettiği yere gelecektir bence.

    the secret fiyaskosundan sonra bence türk okuyucuları kendine getirecek bir kitap.

    bir de içinde ekşi sözlük’ten bahsedilmiş. demek ki ekşi sözlük 2011’de de varolacak.

    arka kapağını http://www.imge.com.tr/ den okuyabilirsiniz. onu da benden beklemeyin artık.
  • yoğun bir araştırma sonucunda ortaya çıkmış olduğu aşikar, hayal gücü ve bilim hususundaki yetkinliğiyle de türk bilimkurgusunda bir başkaldırı niteliğinde olan pek parlak roman. gerçekten etkileyici bir sonu var ve uzun süre etkisinde kalıyor insan. ayrıca hakikaten oryantal bir kurgu. yer yer doğu ezgileri taşıyan türk diyalogları ve klişelere fazla kaçmayan batılı parlak fikirleriyle frapan mı frapan, süslü mü süslü bir serüven.

    yazar zamal adlı geleceğin buluşu ile kapitalizmi de yermekte… zamal günlük yaşamda paranın yerini alıyor ve gelecekte tek sermayeyi, ömrümüzü harcamamızda bir aracı oluyor. ilk okuduğumda beni çok heyecanlandırdı zamal fikri. beynin sol lobuna takılan bu küçük çip sayesinde herhangi bir şeyi almak için ömrümüzden dakika, saniye falan veriyoruz. yani istersek ömrümüzü lüks ama kısa yaşıyoruz yada orta halli ve uzun yaşıyoruz. bilimkurguda kült olacak bir fikir.

    kitapta dejavu’nun da gerçekte ne olduğuna, zamanda yolculuğun mümkün olup olmadığına, ufoların aslında gelecekten gelen insanlar olduğuna ve insanlığın yıllar geçtikçe görüntüsünün değişeceğine dair yeni fikirler ortaya atılmış.

    son olarak bu roman içerdiği komplolarla, bazen masum bazen şaşırtıcı ve kötü karakterleriyle, kusursuz olay örgüsüyle başından sonuna bir masterpiece...
  • kitapçılarda "acaba yeni çıkanlar - çok satanlar tadında bir ekşi sözlük yazarları bölümü açsak mı" şeklinde yeni bir soru işareti uyandırması muhtemel eser. "ekşi sözlük yazarları" etiketli raflarda, bizim yarın yağmur yağdı ile yanyana okunmasını dilerim. yazarın kalemine, emeği geçenlerin ellerine sağlık, hayırlı olsun.
  • isim verilme hikayesi de kapaginin tasarlanma hikayesi de nevi şahsına münhasır olan,
    yazarı da saygı ve hürmet abidesi halim selim kadirşinas bir insan olan
    kitap.

    daha sükseli bir yayınevinin farkedip yayınlamak isteyeceğini;
    böylece gayet öğrenci gayet seyyar gayet cilekes halde kitaba kendini adayan yazarina da daha ciddi maddi katkilar getirmesini
    ümit ettiğim
    kitap.

    bazıları bilir, bir kitap nasıl çıkar.
  • her ne kadar pek muhabbetim olmasa da, liseden tanıdığım bir arkadaşın yazmış olmasından dolayı merak edip, ideefixeden satın alıp okuduğum, okuduğum için de gayet mutlu olduğum, akıllıca kurgulanmış kitap. yazarını* tebrik etmek istiyorum.
  • dişi ufolara verilebilecek isim.
hesabın var mı? giriş yap