• (bkz: roland tb-303)
    roland mühendislerinden tadao kukimoto'nun 1982 yılında yarattığı, elektronik müziğe çok farklı bir boyut kazandıran ve acid house gibi yeni bir tarzın da oluşmasını sağlayan, onca yıla rağmen e-bay'de bile 1500 usd'den aşağı fiyata bulunamayan, sesini ne zaman, nerede duysam bünyede orgazma ramak bırakan küçük sihirli bal kutusu.

    http://www.vintagesolutions.org/303 def.jpg

    efenim bazılarımızın fazlaca benimseyip aileden sayma duygularından olacak "tee bee" diye de çağırılan bu alamet-i farika son derece monofoniktir.* ana sinyalden armonik sinyal içeriğinin çıkarımı esasına dayanır. * sahip olduğu tek osilatörden "sawtooth ve square"* olmak üzere 2 form sinyal üretir. bu düz sinyali dalga şekillendirici*, alt geçirgen süzgeç *ve diğer bilumum efektlerle işleyerek o muazzam soundu verir. bu diğer efektlerde esasoğlanlar "cutoff ve resonance"dir. tabiki tek başına çok cılız olan ve hiçbir şeye benzemeyen bu sesi şahlandırıp hayvanlaştıranda "overdrive ve distortion" efektleridir. onlarsız bir tb 303 düşünülemez. altta yer alan step squencer* ile her bir örgüde/döngüde*çalmasını istediğiniz notaları tek tek işaretlemek suretiyle "loop" larınızı yaratırsınız. öyle uzun uzadıya gayda düzülecek, melodiler yazılacak bir alet değildir. örneğin sedar hortaç'ın "binleerce dansöööz var" parçasını komple çalmak için son derece uygunsuz bir seçim olacaktır. zaten sevgili tadao kukimoto da bunu farketmiş olacak ki pattern diye, en fazla 16 notalık kısa loop'lar yaratmanıza olanak tanımıştır. hülasa insanı tribe sokan da bu kısa döngülerdir.

    bu aletin günümüzde "303 clones" adı altında birçok varyantı yapılmıştır -ki tam olması için aşağıda verilmiştir.
    - syntecno teebee mark iii
    - future retro revolution
    - mam mb 33 mkii
    - acidlab bassline
    - future retro 777
    - ml-303 v3.0 acidcode
    - adafruit x0xb0x
    - oakley tm3030
    - as tb-x tb-303
    - doepfer

    özellik, filtreleme çeşitliliği, osilatör fazlalığı gibi artıları olsa da hepsinin tek derdi ezeli rakipleri olan orijinal 303 ü yakalamaktır.** bunun için "en iyi mandra ineği" güzellik yarışmaları dahi yapılmıştır. (bkz: roland tb-303 clones contest) tb 303 düşkünlüğü kesinlikle bir hastalıktır, deliliktir, seviciliktir, röntçülüktür, sapıklıktır. alınabilecek olan en temiz sinyal neredeyse alınmış olmasına ragmen hala daha yapılan klonlardan alınan aynı referans sinyal orijinal teebee ile karşılaştırılıp çok derin, ince, detaylı, test ve analizler yaptırtır. (bkz: bokunda boncuk aramak)

    günümüzde gelişen soft synth* programcılığı sayesinde emulatorleri de yapılmıştır. geçtiğimiz 2-3 yıla kadar en iyi yazılım emulatorü propellerheads firmasının rebirth yazılımı iken, bir takım çevreler tarafından kendisi klasik kabul edilmiş, müzeye kaldırılmış, (bkz: http://www.rebirthmuseum.com/) bu sayede sahneye yeni yıldızlar çıkabilmiştir. muon firmasının tau bassline mkii yazılımı da gayretli olsa da yeterli görünmemektedir. polonyalı d16 group firmasının yazdığı phoscyon isimli tb 303 emulatörü görsel açıdan orijinal tb 303'e en çok benzeyen yazılımdır. teknik fabrika verilerinin de doğruladığı, her yönüyle "dünyanın en iyi tb 303 emulatörü" söylemini malesef kulaklarım doğrulamamaktadır. evet referans frekans çıktılarındaki şaşırtıcı benzerliğe şaşırmamak, etkilenmemek elde değildir ama ortada birde isveçli audiorealism gerçeği vardır. zaman içinde özellikle synthedit oluşumunun da gelişmesi ile daha yerel emulator denemeleri yapılmış, en başarılısı silverbox adıyla macar spectralhead audio firmasından çıkagelmiştir. ancak hem yazılımcı grubun synthedit modüllerini kullanması dolayısı ile fazla özgür davranamaması hemde zaten synthedit kullanmalarının nedeninin bu konudaki teknik yetersizlikleri olması sebebi ile içinde bir sürü "bug" ve "host uyumsuzluğu" barındıran bir yazılım olarak akıllarda yer etmiştir. tabiki zaman içinde gelişim sürdükçe bu hatalar da ortadan kalkacaktır. bendenizin en iyi emulatörün hangisi olduğuna dair naçizane ** görüşüm ise audiorealism firmasının audiorealism bassline yazılımının açık ara önde olduğudur. yine ancak bu firmada audiorealism bassline 2yi çıkarmış ve büyüyü bozmuştur. serinin ilk üyesi hala en iyisidir. donanımsal tb'nin kendi distortion ve overdrive efektleri daha iyi olmasına karşın yazılımda bu efektler daha sönük sonuçlar vermekte ve hariçten gazel okumaya gerek duyulmaktadır. bağımsız efekt yazılımı ve donanımı üreten firmaların ürünleriyle kombo çekilip ideal sonuç gözlemlenmelidir.

    teebee güzelliktir, saflıktır, barıştır, yeni düşmüş çiğ tanesidir.* arabada, bang & olufsen'lerden dinlenilen en gaz partisyonlar sırasında ne önünüze çıkan bir kamyon, ne polis, ne de biten yolun sonundaki kanyon umursanır. hayat bitse de olurdur. teebee tutkudur, aşktır.

    ayrıca buradan, bu işi web platformunda da yaparak "-her şeyin bi şeyi var kardeşim, işinize baksanıza!" dememe neden olmuş olan hobnox'a da teessüflerimi bildirmeden geçemeyeceğim.
    (bkz: http://burn-studios.audiotool.com/app)

    tb-303 detaylı inceleme & karşılaştırma sayfası

    tb-303'ün domine ettiği, ben bilindik parçalardan ikisi içün;

    voodoo & serano - blood is pumping
    new order - confusion (blade)

    türk mühendisliğinin geldiği son nokta içün;*

    voodoo & serano - blood is pumping
    new order - confusion (blade)
  • en kral soft emülatörü audiorealism in bassline sidir. netekim daft punk'un da funk'una en yakın sesi bununla elde edebildim.

    https://soundcloud.com/parisxmas/da-funk2

    orjinalleri şu an ebay de 3000 dolaresten dükkan açıyor ama rolandın reissue gibi bir projesi var gibi duruyor geçen seneden beri bakalım.
  • temel bilimler binasının üçüncü katındaki odalardan biri.

    .
  • (bkz: welcome to acid house)

    80'lerde elektronik müzik camiası çok heyecanlıydı, çünkü bu alet çıktığında pahalı bas gitarlara ve synth bass aletlerine göre daha bi güzel ses veriyordu, elektronik müzikte boş kalan bir yeri dolduruyordu.

    80'lerin başında ilk r&b ve hiphopçılar tarafından kullanılmış; newcleus - jam on it
    80'lerin sonlarında house ile bütünleşerek bir zamanın dans pistlerinin alev almasına sebep olmuştur; phuture - acid tacks. acid house denilen bu tür nice genci gece klüplerinde exctasy ile tanıştırmıştır.

    en popüler olduğu yıllar daha aşina olduğumuz 90'ların başıdır, bu dönemde pop müziği içinde yer almıştır; daft punk - da funk, madonna - ray of light. 90'lar müzik tarihinde donanımdan yazılım dönemine geçiş dönemi olduğundan tb-303'te nasibini rebirth rb 338 isimli yazılım ile almıştır.

    nasıl çalıştığını anlamak isteyenler audiotool isimli emülatörden giriş yapıp kullanabilirler.
  • 1981 senesinde piyasaya sürüldükten sonra, bir sonraki sene ingiliz imagination grubu tarafından in the heat of the night albümünde ve hemen akabinde rahmetli charanjit singhin kült albümü ten ragas to a disco beat'de kullanılmış ancak asıl ününe 1980lerin ortasından sonra house ve techno piyasasında kavuşmuş, roland firmasının sentetik bas aygıtı. ayrıca ice-t'nin ilk albümü rhyme pays'in olağanüstü kapanış parçası squeeze the trigger'da da duyulur.
hesabın var mı? giriş yap