• doa kozmetikten alıp evde kendi kendime yaptığımdır.çok memnun kaldım çok fazla para dökmeye gerek yok diye düşünüyorum.dikkat edilecek en önemli nokta tca yüzdeleri. cildiniz hassas olabilir tolere edemeyebilir bu sebepten %15 lik tca ile başlamak en uygunu.ayrıca yüze sürerken eşit şekilde dağılmasına dikkat edilmeli,yüzdeki kabuklanmalar asla soyulmamalı,yüz soyulmadı diye tekrar tekrar yapılmamalı herkeste soyulma hemen başlamıyor.3-5 gün kadar beklemek gerek.yüze uygun bir nemlendirici uygulamalı neutrogenanın günlük nemlendiricisi ideal(daha önce doktora yaptırdığım yıllarda doktor tarafından tavsiye edilmişti)
  • %20'lik olanını 1 ay arayla 3-5 tane var olan güneş lekelerimin kaybolması için 2. kez yüzüme uyguladım. lekelere hiçbir etkisi olmadı diyebilirim. yalnız cildim ışıl ışıl parlıyor, yenilendi ve canlandı.
    sonuç olarak çok büyük beklentiye girilmeden evde rahatlıkla deneyebilirsiniz. tabi günlerce soyulan cildin kendisine gelmesini sabırla bekleyebilirseniz.
  • evde de uygulanabilen sonrasında çok özenli bir bakım isteyen deri soyucu kimyasal işlem.
  • yüzdeki akne izlerini gidermekte etkili bir olusum.
  • sivilce çukurlukları için de kullanılan ürün.
    "tca cross" diye geçiyor ecnebilerde; %80-100 oranındaki tca kürdan yardımıyla sadece çukurluklara dokunduruluyor ve buralar soyuldukça iyileşiyor, kapanıyor. sonrasında bölgeye lazer yapılıyor.
    tabii bu kadar yüksek oranları evde uygulamak pek mantıklı değil; türkiye'de yapan olduğunu da sanmadığımdan derma roller ile pek sonuç alamadığım sivilce izlerim için %25'liğini alıp bu şekilde uygulayacağım bakalım. sonuçları buraya da yazarım.

    ayrıca evde tam yuzune yapmak isteyenlere %10'dan fazlasını önermiyor doktorlar. bunun için de bir gazlı bezi, elinizdeki eldiven ile tca'ya iyice batırıp, sonra iyice sıktıktan sonra bölgelere ayırdığınız yüzünüze en fazla iki defa sürerek yapabilirsiniz. tca'ya batırdıktan sonra sıkarsanız gözünüze kaçma ya da eşitsiz sürme gibi tehlikelerin de önüne geçmiş olursunuz.

    edit 1: dün "akne scar" denen izlerime ilk defa sürdüm. kürdan ile sürülmüyor, ya da ben beceremedim. bir tane kulak çubuğunun pamuğunu çıkarıp onunla sürdüm. toplamda 6 küçük nokta halinde sürmeme ve %25 olmasına rağmen inanılmaz canımı yaktı. youtube'da %30 civarını alıp yüzüne sürenlere falan denk gelmiştim, sakın yapmayın! uzun bir süre beyaz oluyor sürdüğünüz yerler, sonra renk değiştiriyor ve kahverengi bir hal alıyor. şu an yüzümde bir sürü iz var gibi görünüyor, bir an önce iyileşip soyulmasını diliyorum.

    edit 2: ortalama 15 gün sonra tüm kabuklar soyuldu. renk farkları var tabi, geçmesi biraz zaman alıyormuş. normalde hiç fondoten kullanmazken şu an kullanma ihtiyacı duyuyorum. doğrusunu söylemek gerekirse insan içine çıkacağınız zaman yapmanızı tavsiye etmiyorum çünkü kirli çocuklar gibi görünüyorsunuz. nispeten derinliği azaldı skarlarımın. bir tane büyük vardı, ona biraz fazla tca sürmüştüm. o hala iyileşme aşamasında o yüzden azaldı mı yoksa daha mı derinleşti şu an kestiremiyorum. 3 hafta içinde cilt yenileniyor diye okudum ancak 6 hafta sonra ikinci seansı yapın diyenlere de rastladım. o yüzden tca sürdüğüm bölgeye dün fazla zorlamadan dermapen yaptım, 3 hafta geçti çünkü. duruma göre 2. tca seansını da 3-4 hafta içinde yapacağım.

    edit 3: izlerim gözle görülür biçimde küçüldü. büyük izim artık nerdeyse yok, hem de 1 kullanımdan sonra. iyileşmesi baya zaman aldı tabii, ikinci bir seansla tüm izlerimin geçeceğini düşünüyorum ama öyle bir boşluğa girmediğimden henüz yapamadım. ayrıca birkaç defa dermapen yaptım, tca cross kadar etkili olmasa da o da işe yarıyor ve dermaroller gibi izleri büyütmüyor. dermaroller çok mantıksız bir şey, kullanmayın bence.

    edit4: komple yüzüme ikinci seansı yapmak için fırsat bulamadığım için küçülen izlerime tek tek sürmeye karar verdim. şimdi bir tanesine sürdüm ve iyileşmesini bekliyorum... biraz daha uzun sürecek böyle tabii ama en azından yaralı sokak çocuğu gibi olmayacak suratım.
  • yüzümdeki lekeler için doktor tavsiyesi ile başladığım 2 kez uyguladıktan sonra pırıl pırıl bir cilde kavuşma mı sağlayan kimyasal.
    6 yıldır uğraştığım bu yüz lekelerinden sonunda biraz kurtuldum ama hormonsal ilaçlar kullandığım için bir süre sonra tekrar lekelenmeye başladı.o yüzden her yıl 2 kez uyguluyorum, en azından belirli bir süre rahat etmemi sağlıyor.
    kullanmayı düşünen arkadaşlar lütfen ilk seferiniz de kendiniz uygulamamaya çalışın.
    üniversite hastanelerinde uzman dermatologlar tarafından uygun bir ücret karşılığı yaptırabilirsiniz.
  • konuyla alakalı uygulama yapan güvenilir bir doktor tavsiyesi aradığımdır.
  • trikloroasetik asit ya da ecnebicesi trichloroacetic acid ya da kısacası tca; peeling işlemlerinde sıklıkla kullanılan kimyasallardan biri.

    kimyasal peeling işlemleri, oranlarıyla beraber aşağı yukarı cildi şu şekilde soyuyor. yani %40 ve üstü tca, deriyi neredeyse kılcal damarlara kadar soyuyor.

    tca iyi kullanıldığında problemsiz ve çok etkili bir yöntem olmasına karşın soyulan cildinizi iyi koruyamamanız sebebiyle leke oluşma ihtimali her zaman vardır. bu nedenle "uygulama sonrası", "uygulama"nın kendisinden çok daha önemlidir.

    kimyasal peeling işlemlerinde çok çeşitli ve farklı yöntemler olduğundan ben kendi uyguladığım yöntemden bahsetmek istiyorum. geçtiğimiz çarşamba günü 3. kez %40 olarak tekrarladım ve şu an hala soyulma işlemi devam ediyor.

    öncelikle şuradaki araştırmada soyma işleminden 2 hafta öncesine kadar uygulanan %0,1'lik tretinoin'in cildin yenilenme hızını artırdığını söylüyor ki bunu kendimde de gözlemlediğim için küçük bir ipucu olarak; eğer kullanırsanız cildiniz daha çabuk toparlanır.

    gelelim uygulamaya;

    öncelikle kendinize bir paket karbonat alıp kendinize güzel bir karbonatlı su hazırlıyorsunuz. neden yapıyoruz bunu? çünkü yüzümüze sürdüğümüz asidi bir zaman sonra nötralize etmemiz gerekiyor ve suyla yıkamak tek başına yeterli olmayabilir. valla sonra kendinizi sağa sola koşarken bulabilirsiniz, demedi demeyin :))

    ikinci adım olarak iyi bir cilt temizleyicisiyle deriyi güzelce temizleyip kuruluyoruz.

    üçüncü adım olarak vazelin alıyoruz :)) pislikleşmeyelim, sağlık için bu :))
    vazelini asidin temas etmesini istemediğimiz yerlere sürüyoruz. kaşlar, şakaklardaki saçlar, göz çevresi, dudaklar...vs.

    ve artık uygulamaya hazırız.

    bak, baştan anlaşalım. canın belki de bugüne kadar hiç acımadığı kadar acıyacak. yani o kadar acıyacak ki cehennem tasvirleri bile yaşadığın acının berisinde kalacak.

    psikolojiyi buna göre ayarladıktan sonra uygulamaya geçebiliriz. bunu özellikle belirtiyorum; çünkü ilk yaptığımda panik yapıp yüzümü direkt suyun altına sokmuştum sonra aklıma gelmişti de karbonatlı suyu boca edebilmiştim. aman diyeyim, canın yanacak bari düzgün yap ki değsin.

    artık uygulamaya geçebiliriz. ben her seferinde kulak çöplerine(iki tanesini yan yana getirerek) tca döküp öyle yüzüme sürdüm, tabii uygulama alanına göre 5-6 kez belki daha fazla tekrarlamak gerekebiliyor o yüzden uygulama esnasında zaman kaybetmemek adına önceden asitleyip hazırda tutmakta fayda var. onun dışında eldiven giyerek pamuk veya farklı bir şeyle de yapabilirsiniz. bununla ilgili youtube üzerinde birçok video mevcut.

    başlangıç olarak derinin görece kalın olduğu alın, çene, burun gibi alanlardan başlamak daha yararlı olur ya da yüzünüzü birkaç bölgeye bölüp(benim uyguladığım yöntem) sırayla yapabilirsiniz.

    ilk sürüldüğü anda hiçbir acı olmuyor, bir an "eee hiç acımadı ki" diye iç geçirirken tca tam da sen o "ki"ye geldiğinde "bir şey mi dedin" diyerekten öyle bir girişiyor ki sana, dediğine, diyeceğine pişman oluyorsun :)) işte bu acıya ortalama 1 dakika kadar sabretmen gerekiyor. bu noktada gözlerin şelale olup akacak, nevrin dönecek, cildin önce pembeleşmeye ardından kaynamaya başlayacak. evet, evet yanlış okumadın cildin bildiğin kaynayarak bembeyaz bir hale gelecek. işte burada dayanabildiğin kadar dayanacak sonrasında önceden hazırladığın karbonatlı suyu yüzüne çarpıp ferahlamanın huzuruna kavuşacaksın.

    peki sonrasında süreç nasıl gelişiyor?

    yüzümüzü asitle bir güzel kaynattık. şimdi deri kendini yenileme sürecine girecek. hemen sonrasında cildin yeniden yapılanmasına yardımcı olabilecek bir krem sürebilirsin. b vitamini olabilir, c vitamini olur...v.s

    uygulama sonrası 3-5 saat duruma göre belki daha fazla hafif hafif sızlamalar, hafif hafif yanmalar olabilir, bunlar tamamen normaldir. bu süreçte önemli olan tek şey deriyi olabildiğince nemli tutmak. iyi bir nemlendirici krem ile bol bol nemlendiriyoruz. bu noktada besleyici ya da pahalı kremler sürmek fazlasıyla gereksiz çünkü üstteki deri zaten birkaç güne kendini atacak.

    deri soyulana kadar sadece nemlendirmeye odaklanıyorsun, soyulma başladıktan sonra da yine b vitamini olur, c vitamini olur, adını bilmediğim pahalı kremler olur sürebilirsin ama, ama, ama tek bir şeyi asla ama asla unutmuyorsun, güneş kremi.

    50 faktörlü bir güneş kremi alıyorsun ve yaz-kış, gölge-güneş demeden sabah kalkınca direkt yüzüne sürüp 10-15 dakika da emilmesini bekledikten sonra ancak aydınlığa yürüyorsun. hatta gün içinde bir sefer daha sürsen fena olmaz. özellikle ilk birkaç hafta cildin çok hassas olacak, aman diyeyim.

    gün gün nasıl bir deriyle karşılaşacak olduğunuzu da yazalım;

    ilk 10 dakika; cilt fokurdayıp kaynayarak bembeyaz hale gelir.
    10 dakikadan sonra; beyazlık yavaş yavaş kaybolmaya başlayıp deri hafif pembe; ama eski rengine benzer bir renk almaya başlar.
    1.saat; hafif sızılar devam ederken, deri gerginleşmeye başlar; fakat renk olarak herhangi bir değişme olmaz.
    1.gün; sızılar bitmiştir, deri daha da gerginleşir, cilt rengi koyulaşmaya başlar.
    2.gün; deri iyice gerginleşir, cilt rengi kahverengiye dönmeye başlar.
    3.gün; deri en gergin haline ulaşır, ağız çevresine uygulanmışsa yemek yemek bile zorlaşır. cilt rengi ise artık kahverengi olup iğrenç bir görüntü ortaya çıkar.
    4.gün; deri artık bazı noktalardan soyulmaya başlar. cilt rengi hala kahverengidir ve soyulan derilerden dolayı iğrenç görüntü daha da kötüleşir.
    5.gün; soyulma son hızla devam eder, soyulan yerlerin altından taptaze bir cilt çıkar.
    6.gün; asit sürülen her yer hemen hemen soyulmuştur, aşağıdaki taze hafif pembemsi cilt yavaş yavaş kendini onarmaya başlayıp kendi rengine dönmeye başlar.
    7.gün; soyulma artık tamamlanmış, cilt kendi rengine büyük oranda kavuşmuş, hassasiyeti azalmıştır.
    10.gün; cilt artık tamamen yenilenmiş, tca'nın sonuçları görülmüştür.

    cilt tiplerine ve uygulama yoğunluğuna(tabii ki %60 ile %15 bir olmayacak) göre iyileşme süreçleri ve süreleri kısalıp artabilir; fakat genel süreç bu şekilde ilerleyecektir.

    son olarak; dediğim gibi sonraki birkaç hafta mutlaka ama mutlaka güneş kremi kullanınız.
  • yukarida yazilan gibi vitamin c falan surmeye kalkmayin sakin. cildinize uzun vadede geri donusu olmayan zarar verir. hatta sadece vit c degil icinde vitamin a , aha ve bha olan hic bisey kullanmayin. bunlar cildiniz icin agresif bilesenler. yuzunuzu zaten yaktiniz bi de kullandiginiz urunlerle daha beter etmeyin. gunes kremi onemli ve cildinizi yatistiracak nemlendirici kullanmalisiniz sdece. peeling yapmadan iki gun once yukarida soyledigim maddeleri kullanmayi birakmali, her hangi bi scrub vb de yapmamis olmaniz gerekiyo. %15 20 bile evde kullanim icin tehlikeli ama gideri var ama %25 in uzerini gercekten isini gercekten bilen birine yaptirmalisiniz diye dusunuyorum. tabi cilt sizin ne yapmak isterseniz yaparsiniz orasi ayri ama tca gercekten cocuk oyuncagi degil dedigim gibi bu sadece benim fikrim.
  • ulan yine evde bir şeyler deneyeceğim. hadi hayırlısı olsun bakalım.
hesabın var mı? giriş yap