• t.c. cumhurbaşkanlığı'nın yeni kurumsal internet sitesi.

    adres çubuğuna http://www.cankaya.gov.tr/ yazdığımızda bu sayfaya yönlendiriliyoruz. eski tasarımı bilenler bilir, ciddi anlamda acı vericiydi. bu sefer flash olayına girmemişler hem, ayrıca daha da bir kullanışlı ve göze hitap ediyor.

    adres şu, http://www.tccb.gov.tr/
  • an itibariyle girilemeyen site
  • basın açıklamalarının %90'ının milli sporcularımızın başarılarının tebriğinden oluştuğunu görebildiğimiz sitedir. gündemin genişlemesi dileğiyle...
  • bir konu hakkında araştırma yaparken yolumun düştüğü, cumhurbaşkanlığının resmi internet adresidir. ilk girdiğimde açıkcası adrese bakmadım ve siteyi tayyip erdoğan sevdalısı birinin açtığı blog tarzında bir site sandım.

    siteyi eleştirmeye nereden başlasam bilemiyorum. cumhurbaşkanlığı için hazineden ayrılan paranın büyüklüğünü anlatmaya gerek yok yani sınırsız maddi imkanları var fakat site için kullandıkları temadan kalitesizlik ve sıradanlık akıyor, mezun olduğum lisenin internet sitesine benziyor.

    diğer bir konu ise üst taraftaki içerik başlıkları kısmında bulunan emine erdoğan kısmı. bu kısım açıkcası kimin isteği üzerine açıldı hiç emin değilim ama diğer ülkelerin başkanlık sitelerinde değil buna benzer kısım, başkanın eşi hakkında doğru düzgün içerik yok. tamam kendisi cumhurbaşkanının eşi olabilir ama onun için ayrı bir kısım açılması çok anlamsız. ben kendisinin michelle obamaya özendiğini düşünüyorum.

    son olarak açılış ekranında sol kısımda yine tarih blogu gibi direk 15 temmuz ile ilgili türkçe ve ingilizce içerik paylaşılmasını sitenin amacına uygun bulmadım, dediğim gibi burası tarih bloğu değil sonuçta. internette 15 temmuz ile ilgili binlerce kaynak var, bu sitenin amacı bu olmamalı. ayrıca tepki almamak için alt tarafta ufak bir yere atatürk ile ilgili bir kısım eklenmesi de ilginç olmuş.

    yabancı ülkelerdeki benzer siteler

    abd
    fransa
    rusya
    ispanya
    kore
  • abdullah gül'ün cb olduğu dönemden beri aynı sade ve kullanışlı tasarım çizgisini koruyan site. arada girer, atatürk özel köşesi hala duruyor mu diye bakarım. kaldırılmadığını gördükçe de şaşırırım (yalnız abdullah gül döneminde atatürk köşesi daha görünür bir yerdeyken, şimdi aşağılara bir yere atılmış). first lady bölümü de yine hayrunisa'nın mirası. vatandaş olarak ben bu halinden gayet memnunum. şimdi itibardan tasarruf olmasın deyip yap işlet devret modeliyle 25 yıl günlük 1 milyon tekil hit garantili internet sitesi yaptırmaya çalışırlar, giren olmadıkça aradaki farkı devlet karşılar filan aman elleşmeyin.
  • anasayfasında emine erdoğan başlığı ve alt linkleri bile headerda yer alırken, atatürk top bannerda zaten yokken(şahsı vurgulu ve renkli) sitenin footer bölümünde vurgusuz(footer renk 1 renk 2 ile aynı ton foto seçilmiş, renksiz), laf olsun diye konulmuş.

    site tasarımcıları anlar, sayfada vurgu, önemine göre konumlandırma, renklendirme vs.

    hayırdır, atatürk zırvatistan cumhurbaşkanı mıydı, ülkeyi nenem mi kurdu biz mi yanlış biliyoruz?
  • cumhurbaşkanlığı'nın abdullah gül döneminden beridir kullandığı, günümüze göre oldukça kullanışsız bir tasarıma olan web sitesidir. mobil görünümü ve sitedeki içeriklere dair en ufak bir lisans belirtkesi yoktur. ayrıca ülkemizin kurucusu gazi mustafa kemal atatürk sitenin yalnızca footer kısmında yer almaktadır. tamam cumhurbaşkanının fotoğrafı sitenin en üst kısmında olabilir, bu normal. ama atatürk'ün de aynı şekilde header'da olması gerekmekte. mesela sanayi.gov.tr sitesinde atatürk ve cumhurbaşkanı en üstte yer almakta.

    daha iyi tasarımları görmek için denk makamların sitelerine bakabilirsiniz:
    wh.gov (abd)
    akorda.kz (kazakistan)
    president.az (azerbaycan)
    kremlin.ru (rusya)
  • tasarımın düşünceleri yansıttığını bilirdim fakat baktığımda gerçekten inanamadım. baktığınızda aklınıma direk şu geliyor bilgisayar başında yakın gözlüğü olduğu için aşağıya doğru indirip gözlerini kısarak bakan türkiye çok gelişti 20 yıl önce sitesi bile yoktu diyen biri telefondan mobilden responsive tasarımdan haberi olamayan biri.
  • cumhurbaşkanlarımız sayfasında neden her cumhurbaşkanı'nın resminin siyah beyaz olduğunu merak ettiğim cumhurbaşkanlığı web sitesi.
  • tasarımı ilginç bir şekilde değiştirilmemiş site. abdullah gül dönemindeki tasarım aynı şekilde sürdürülüyor. diğer ülkelerin benzeri başkanlık siteleri görsel olarak daha geniş tasarımlı ve göz doyurucu iken bu site muadillerine göre çok daha eski ve sade bir görselliğe sahip.
    bu açıda da açıkçası takdir ediyorum. zira bu şekilde makamın ağırlık ve önemini daha iyi temsil ettiğini düşünüyorum. örneğin mit.gov.tr bağlantısına baktığınızda oldukça eski ve sade bir görünümü var. ancak kurumun ağırlığı açısından da doğru tercih gibi durmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap