• bildiğim kadarı ile f35'ler 3 ayrı tipte üretildi ve bunların içinden yalnızca bir tip dikey iniş kalkış yapabiliyor. ki, verdiğimiz siparişler ondan değil. yani f35'ler teslim edilse de, söz konusu gemide kullanamayacağız. o yüzden "ama f35'lerimizi vermiyollar ki bu gemi ne işimize yarıcak" diye ağlamanın bir manası yok.
  • deniz kuvvetleri emrine verilen silahlı ihalarımız bu gemilerde konuşlandırılacak ve önemli bir harekat çarpanı olacaklardır. bölgede anakara üslerimiz ve kktc savaş uçaklarımızın operasyonları için gayet yeterlidir. bu gemiler çıkarma gemisidir.uçak gemisi değildirler. üzerlerinde yakın hava destek unsurları bulunmaktadır. asıl görevleri komando taburları , zırhlı birlikleri operasyon bölgesine taşımak,bu birliklere saldırı helikopterleri ve sihalarla yakın hava desteği ve keşif gözetleme görevlerini icra etmek ,hastahane ve tahliye görevi yapmak ve kara hedeflerini seyir füzeleri ile ateş altına almaktır. iç denizlerimizde zaten uçak gemisine ihtiyacımız falan da yoktur. denizaltılar ve anakaraya konuşlu balistik füze savunma sistemleri daha öncelikli ihtiyaçlarımızdır. kısıtlı savunma bütçemizi bunlara ayırmak daha mantıklıdır.
  • bu gemiyi yurtdışından sipariş etseniz en az iki kat maliyet çıkarırlar. hatta son kur hareketi ile üçe katlardi. bu gemiye ihtiyaç var veya yok diye bunu kimse bilemez. bir gemi 40-50 hizmet eder. yani 40 yıl türkiye'nin bu gemiye hiç ihtiyacı olmayacak diye kimse söyleyemez. böyle süper bir gemi yapılıyor, umarım belgeselcilerimiz bu tarihi fırsatı kacirmamistir. kendi amiral gemimizi ürettiğimiz herhalde kalyonlar dönemidir. bu açıdan bakınca çok büyük olay.
  • kıt kaynakların salakça harcanmasına en büyük örnek olan projedir.

    türkiye'nin coğrafi konumuna bakan en bön kişi bile böyle bir gemiye ihtiyaç olmadığını anlar.
    kaldı ki tc'nin deniz savunması hedefleri bellidir, önümüzdeki ilk yüz sene içinde hedef olabilecek yerler azami birkaç yüz millik uzaklıktadır; buralara ulaşmak için böyle gemiler yapmaya çalışmak ta herhalde bir tonluk yükü taşımak için 28 tekerlekli tır almak gibi birşeydir.
    bunlara harcanan kaynakların asıl gerekli (ve yapılmakta) olan diğer tip gemilere yöneltilmesi gerekir.

    savunma sanayii konusunda son yıllarda yapılanlar (yeterli olmasa da) güzel, özellikle bu işlerin tembel-yeteneksiz memurların doluştuğu kamu kurumlarının dışında özel firmalarla da yürütülmeye başlanması bu konuda çok olumlu.
    (bu konuda 25 küsur senedir yığınla para harcanan anka projesi ve baykar'ın hiç devlete yük olmadan çok daha kısa sürede yaptığı tb2 siha'sına bakmak yeter)

    ama uçak gemisi (benzeri) bir şeye para-emek harcamak nedir yahu...

    ille de yerli-milli araba üretme saçmalığı vardı bir, bereket o iş tavsadı.
    ama bu gemi işine halâ para yatırılıyor bildiğim kadarıyla.
  • (bkz: kalyon yapmayı kaynakları boşa harcamak sanan osmanlı)

    (bkz: okyanusa açılmaya ne gerek var ipek yolu bizde)

    (bkz: kadırga neyimize yetmiyor)
  • birincisi uçak gemisi değildir. ikincisi türkiye’nin denizlerdeki korunması gereken menfaatleri kıyılarıyla sınırlı değildir.

    muhalif olacağım diye gerizekalılık yapmaya gerek yoktur.
  • üste ki sayın yazarında dediği gibi "muhalif olacağım diye gerizekalılık yapmaya gerek yoktur."

    ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili cennet bir vatan. ege denizinde son günlerde yunanların deniz millerini 12'ye çıkartması cesaretinden tutun, akdeniz de yaşanan petrol arama krizi ile birlikte (karadenizde beklendiği gibi bir hareketlilik yok.) ülkemize ait güçlü bir donanmanın kurulması için rahmetli (bkz: özden örnek) çabaları ile tekrardan başlatılan (bkz: milgem) projesinin tepe noktalarından birisi tcg anadolu. kendisi ilk olarak bir uçak gemisi değil, bir amfibik çıkarma gemisidir. üzerinde bulunan pisti sayesinde dikine iniş kalkış yapan uçaklara helikopterlere, ve ihalara ev sahipliği yapması onun tam anlamı ile bir uçak gemisi olacağı anlamına gelmiyor. bir uçak gemisi için yanlış hatırlamıyorsam 1 tam hava filosu taşıması gerekiyor. tcg anadolu sayesinde özellikle akdeniz ve ege de ciddi gözdağı vereceğiz. sürekli bu tarz bir gemi geliştirmediğimiz için yerlilik oranı %65 olarak sınırlanmış. sonuç olarak (bkz: mavi vatan) için son derece gerekli ve yapımı ile ciddi derecede üstünlük sağlayacak bir gemi tcg anadolu. bir muhalif olarak sonuna kadar destekliyorum. kaynak işçisinden, mühendisine kadar herkesin ellerine sağlık şimdiden.
  • ben de hükümete muhalifim ancak bu tip gemilere gerçekten ihtiyacımız var. okyanuslara komşu olan bir ülke değiliz ancak bu gibi askeri araçlara ihtiyacımız var, çünkü herşeyden evvel bu bir caydırıcı güçtür. örneğin şu anda çin ordusunun araçlarının ne kadar fos olduğunu ve taklit olduğunu biliyoruz ancak sonuç olarak savaşamıyoruz, çünkü her ne kadar kağıt üzerinde kötü de gözükse caydırıcı gücü var. ayrıca bu bir amfibik hücum gemisi, yani yeri geldiğinde insani yardım, yeri geldiğinde askeri ikmal, yeri geldiğinde çıkarma gemisi, yeri geldiğinde de uçak gemisi olarak kullanılabilir. kısaca bu gemi türkiye'nin yüzen üssü olacak. ayrıca beni kimse yanlış anlamasın, bu projeler henüz akp yokken atatürkçü dahi amirallerin şu anda gündemde olan doğu akdeniz petrolleri yüzünden çıkabilecek savaşı göz önünde bulundurması yüzünden düşünülmüştür. çünkü oradaki doğal kaynak rezervi en çok bizim hakkımız ve oraya bir petrol arama gemisi gittiğinde arkasında bir caydırıcı güç olmak zorunda, yoksa elimiz boş döner. hiç petrole bulaşmasak bile en azından ülkemizin bu kadar yakınında bir savaş çıkarsa kıyıları savunmamız gerekecek. bu ülkede hala bazı generallerin atatürkçü olduğunu düşünüyorum. her ne kadar sessiz kalsalar da anlıyorum.
  • geliyor gönlümün efendisi. milli savunma bakanlığı tarafından youtube üzerinden yüklenen videosu:
    tcg anadolu
    caydırıcılığımıza caydırıcılık katacak yüzen üs hayırlı olsun.
  • ülkemizin ilk havuzlu çıkarma gemisidir. çoğunluğun sandığı gibi uçak gemisi değildir. tuzla sedef tersanelerinde inşaası devam etmekte olup 2020 yılı içerisinde suya indirilmesi öngörülüyor. inşaası tamamlandığında donanmanın en kapsamlı ve büyük gemisi olacaktır.

    eğer olurda alabilirsek f-35b uçaklarıyla birlikte uçak gemisi ihtiyacımızı da kısmen karşılamış olacaktır.
    şu haliyle bile doğu akdenizde çevre ülkelere nazaran daha kuvvetli olan donanmamızın gücüne güç katacaktır. ilerleyen yıllarda olası enerji savaşlarında caydırıcılığımızı arttıracağına inanıyorum. tabi böyle bir gemiyi artçılarıyla da desteklemek lazım. dolayısıyla (bkz: milgem) projesi de bu vesileyle önemlidir.
hesabın var mı? giriş yap