2 entry daha
  • oxstar olarak dünyaya gelmiş fakat alpinestar ile isim hakkı üzerine dönen davalar sonucu hayatına tcx olarak devam eden, novation group bünyesindeki italyan asıllı motosiklet botu/ayakkabısı üreticisi firma.

    novation group aslında kompozit materyallerden üretim yapan özellikle de karbon fiber ile çalışan bir firma. müşterileri arasında ferrari, porsche, bentley, aprilia, burberry gibi çeşitli firmalar var. 1996-2004 yılları arasında nike grubu bünyesinde geçirdikleri zaman sonunda onlardan edindikleri know-how sayesinde - sonraları nike grubundan çıkmalarına rağmen şu botları da onlar adına yapmaları vefa borcu falan olsa gerek * - 2006 yıllarında oxstar ismiyle motosiklet bot/ayakkabı sektörüne giriyorlar fakat daha çiçekleri burunlarındayken alpinestar ile isim hakkı üzerine gelişen bir davalar silsilesi içinde buluveriyorlar kendilerini ve sonucunda botlarında kullandıkları torsion control system (t.c.s) teknolojisinden yola çıkarak tcx ismiyle yola devam ediyorlar. markanın tarihçesi özetle bu kadar, gelelim benim bunları yazma sebebim olan x-five evo gore-tex botlarına.

    x-five evo gore-tex tcx'in touring ailesinde bulunan ve en tepedeki modelinden (infinity evo) hemen aşağıda konumlandırılmış bir modeli. infinity'den farkı bağlanma şekli ve tabanı. inifinity'de tcx, michelin ile beraber çalışarak tabanında michelin anakee lastiklerle benzer bir malzemeden yere sağlam basan bir taban üretmişler. yani kabaca farkları velcro ve fermuar ikilisine karşılık kilit mekanizması ve tcx'in kendi tabanına karşılık michelin taban. bu ikisi için 100-110 usd daha vermeyi göze alır ve bir de alınacak botları bulabilirseniz (infinity evo şuan maalesef ülkemizde yok) almamanız için hiç bir sebep yok.

    dönelim x-five'lara, öncelikle bunları tercih etme sebeplerim şekil şemal, ce sertifikası (en 13634), daha önce etrafımda bunları giyerken çeşitli motosikletlerle kazaya karışıp sıfır sorun ile hayatlarına devam eden insanlar, gore-tex olmaları vs vs aşağıda hepsine tek tek değineceğim.

    - şekil şemal: motosiklet ekipmanı alırken korumalar ve kalite ilk önceliğimiz olsada kimse beğenmediği bir ürünü sürekli giymek/kullanmak istemez işte bu sebeple hem her türlü motosiklete uyumlu hem de kot pantolonun falan altında sırıtmayacak şekil şemale sahip olmalarıyla x-five benim için güzel bir tercihdi. tcx veya diğer markalar daha sivil görünümlü ve şekilli şeyler üretmiyorlar mı? tabii üretiyorlar, mesela şu hero serisi korumalarını gizleyip baya baya klasik harley bot görünümüne kavuşmuş fakat her motorun üzerine gitmeyebilir o yüzden ben tercihimi x-five'lardan yana kullandım.

    - rahatlık/ergonomi: bu botları giymesi çıkarması gayet basit ve kolay, hızlı diyemem ama kolay. yan tarafında 3 tane büyük velcro parça bulunuyor, bunları teker teker açtığınız zaman altlarından uzun bir fermuar çıkıyor ve onu da açınca ayağınızı gayet rahat sokup botunuzu giyebiliyorsunuz. tahmin ettiğimin aksine ayağım botun içinde kaskatı bir pozisyonda durmuyor. bir klasik timberland bot kadar oynama alanı yok fakat beklediğinizden daha rahat olacağına eminim. çok oyun alanı olmaması ayağınızın daha güvende hissetmesini sağlıyor. bu dengeyi tutturmuş olmaları güzel, ne demirden bir kalıp ayağınıza geçirmişcesine katı ve sıkı değil ne de sıradan bir bot kadar boşluğu yok. bunla beraber yine rahatlık açısından özellikle de yürürken sahip olduğum timberland ve harley davidson botlardan daha rahatlar. bu tarz belirli bir amaç için üretilmiş botlar genelde ana amaçları harici kullanımlarda pek rahat değillerdir hatta üretilme amaçları doğrultusunda kullanıldıkları zaman bile rahat değillerdir fakat bu botlar gayet rahat. gideceğiniz yer motosiklet botlarını kaldırabilecek bir ortamsa, ayağnızdakilerin rahatlığından emin halde yanınızda daha rahat bir şeyler taşıma gereksinimi olmadan kullanabilirsiniz.

    - su geçirmezlik ve termal konfor: bu ikisi genelde ters orantılıdır yani bir ürün ne kadar su geçirmez olursa o kadar sıcak ve havasız olur veya ne kadar havadar ise o kadar su geçirir gibi fakat gore-tex gibi çeşitli malzemeler bu sorunu çözmekte gayet başarılı. x-five daha hava geçirgen kuzeni airtech evo gore-tex modeline göre daha kapalı ve hava geçirmez bir yapıya sahip. sonbaharda ve kışın bu beni pek zorlamadı, ilkbaharda da zorlayacak gibi değil ama yazın nasıl olur bilmiyorum. aynı modele sahip arkadaşlar yazın çok da problem olmadığını söylediler fakat denemediğim için yazın da gayet iyi diyemiyorum. soğuğu hissettirmiyor, öyle ayağınız sıcacık oluyor diyemem fakat serin veya soğuk olmuyor. su geçirmezlik ise hem komple deri olması sebebiyle hem de gore-tex membran sayesinde oldukça iyi. şu son izmir yağmurlarında yağmurda motosiklet kullanmayı sevdiğimden fırsat buldukça çıktım ve o kadar yağmur indirmesine rağmen bot bir gram olsun su almadı.

    - güvenlik: bot ce en 13634:2010 standardına göre sertifikalanmış o yüzden hiç sertifikası olmayan veya üreticilerin kendilerine göre yaptıkları testlerden geçen botlara göre daha güvenli diyebiliriz fakat ben 289 usd/240 euro/1100 tl bandında satılan bir botta daha fazla koruma görmek isterdim. gerçi benim bu isteğimi gösteren motosiklet botu çok az ama olsun insan daha fazla teknik detay görmek istiyor. bu haliyle topuk bölgesine pu'dan yapılma koruma ilave edilmiş, yine gömme pu'dan bilek korumasına sahip biraz kalın bir deriden bot diyebiliyorum sadece.

    negatif olarak tek söyleyebileceğim şey tabanının tutuş gücü. izmir'de özellikle alsancak ve karşıyaka civarlarında bazen hiç güven vermiyor. hani bir şey olup da motosiklet devriliyor gibi olsa ayağınızı atıp tutmak isteseniz asfalt ayağınızın altında kayacak gibi hissettirebiliyor. bunun sebebi izmir'in leş asfaltı da olabilir ama öyle bile olsa daha çok tutuş sağlasa fena olmazdı. bu özelliğine takacak olanlar varsa yukarıda bahsettiğim michelin hamurlu tabana sahip infinity evo modeline yönelebilirler.

    özetle; ce sertifikasına sahip, gore-tex membrana sahip, günlük kıyafetler altında fazla sırıtmayacak ve pek çok tarzda motora gidebilecek bir şekle sahip ve rahat bir bot almak istiyorsanız güzel bir tercih olabilir.

    daha şık tasarımlı şeyler için stylmartin'e, tcx'in vintage serisine, sidi'nin urban serisine veya forma'nın urban serisine bakılabilir.

    edit: yazın da kullandım hem de 40 derece izmir sıcağında. 30 dakika - 1 saat civarında süren şehir içi sürüşlerde trafikte çok bekleme yapılsa bile botlar sizi yakmıyor. tabii ki bir yazlık bir kışlık almak daha iyi olur fakat bütçeniz kısıtlıysa veya 1 tane bot neyime yetmiyor derseniz 4 mevsim kullanım için x-five evo gtx son derece başarılı.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap