• an itibari ile mezunu oldugum okul*
  • öncelikle belirtilmesi gerekir ki, www.topuniversities.com (qs-world university rankings) sitesinden görülebilecegi üzere, mühendislik ve teknoloji alninda dünyadaki en iyi 47. üniversitedir (2015-2016 verilerine göre).

    üniversitenin kampüsü, cok genis bir alana yayilidir ve bizim türkiyeden alisik oldugumuz gibi tel örgülü, sadece üniversite ögrencilerinin girebilecegi bir alan degildir. elini kolunu sallayarak herkes üniversitenin icine girer ve isterse derslere dahi katilabilir.

    aslinda alman üniversitelerinde insanlari egitime cekmek icin "gasthörer" adini verdikleri cok güzel bir uygulama vardir. bu uygulamayla 85 yasindaki hans dede dahi ilgisini ceken derslere katilabilir ve yil sonunda derslere sertifikasini alabilir; ayrica herhangi bir sinava katilma zorunlulugu da yoktur.

    tu-berlin in ve diger alman üniversitelerinin de eskiden beri uygulamakta oldugu "diplom" adli sistem yerini "bologno süreci" ile "bachelor" ve "master" diye iki ayri programa birakmistir. diplom programinda gecmiste ögrenciler bes yil boyunca egitim görürlerdi ve sonrasinda da master bitirmis birisi ile es düzeyde olurlardi. simdiki sistemde ise üc yil bachelor (lisans) ve 2 yil (master) olarak ayrilmistir.

    almanyadaki isverenlerin beklentileri genel olarak diplom mezunu ya da onun dengi olarak görülen master mezunlari oldugu icin, bachelordan master egitimine devam eden ögrenci orani bir hayli yüksektir (mühendislik progremlari icin bu oran, berlin teknik üniversitesinde 90% dir).

    derslere gelecek olursak da, üzülerek söylemek istiyorum ki, bütün dersler 90 dakikadir. dersler saat 08:15, 10:15, 12:15, 14:15, 16:15 ya da 18:15 de baslar. yani saat 09:00 da baslayan bir ders yoktur. ıstisnasiz bütün dersler böyle basladigi icin, ister istemez ögrenciler her derse katilamaktadirlar (cakismalardan dolayi). dersler genel olarak modul diye adlandirilir ve 6 ects (leistungspunkt) den olusur . her 6 ects lik modul kendi icinde minimum iki ve maksimum üc derse ayrilir. genel olarak moduller, "vorlesung" (profesörün dersi teorik olarak anlatmasi) ve "übung" ( uygulama) kismindan olusur. übunglar i yürüten kisiler ise hocalarin asistanlari ya da, gecmis dönemlerden o dersi almis ve basariyla gecmis ögrencilerden olusur. ögrencilere böyle bir sorumluluk vermek, ögrenci acisindan özgüven kazanci, maddi kazanc ve akademik cevreyi tanima gibi birikimler getirirken, hocalarin yükünü de azaltiyor.

    üniversitenin ögretim düzeyine genel bir perspektiften bakacak olursak, bachelor programlari master programlarina göre daha zordur. üniversitenin ana sayfasinda yazan oranlara bakilarak, ortalama bachelor süresi 4,5 yil (normalde 3 yil, yani %50 fazlalik) ve ortalama master süresi 2,3 yil (normalde 2 yil) olarak görülebilir.

    bu okulda okumaya düsünen arkadaslara önerim, dogma büyüme almanyada olan ve üst siniflarda olan türkleri bulmalari ve onlardan taktikler almalaridir. cünkü genel olarak burda okuyan türkler, iyi not ile gecilebilecek kolay dersler konusunda uzmandirlar.
  • sadece 300 türk barindirdigi pek dogru olmasa gerek, zira hali hazirda bu dönem (2004) 1000e yakin türk ögrencinin bu okulda diploma tezi yazdigi tescillidir (ki cinlilerin de dahil oldugu yabanci ögrenciler icinde bu en yüksek rakamdir). buna karsilik cinliler cinde coktur, tu-berlinde de elbet vardir ama abartmanin alemi yok derim.
  • çok sayıda türk öğrencisi olduğu için "tu" kısaltmasının asıl açılımının "türkische universitaet" olduğu esprilerine vesile olan okul
  • egitim dilinin neredeyse %95 almanca oldugu teknik universite. muhendislik egitimi 5 yildir ancak gelin gorun ki 5 yilda bitiren genelde yoktur, ogrencisine her ders icin 1 kez sinava girme hakki tanir ki, kalirsaniz prof. larla sozlu mulakata alinirsiniz gene olmadi okuldan atilirsiniz. akillara zarardir. cogu ogrenci elindeki son kursunu karavana atmamak icin dersi takip ettigi halde sinava register olmaz, kendini hazir hissetigi an ikinci ve son sinava girer.

    gerekli edit: rolfgrin uyardi, taninan sinav hakki 2 imis. ondan da kalirsaniz 3. sozlu sinav son hakkiniz.
  • bir ara cidden başvuru yapıp en baştan başlasamda gideceğim diye kafaya koyduğum araştırdığım mailler attığım ancak okulun zorluğunu öğrendikten sonra kendi kendime "ulan önce şurdaki derslerini hallet orası kusur kalsın, gidecen oraya yarrak gibi kalacan afedersin" dediğim kaliteli okuldur.
  • tu berlin ile ilgili gercek rakamlar:
    toplam ogrenci: 30704
    toplam yabanci ogrenci: 6066
    toplam turk ogrenci: 762

    rakamlar nisan 2003 tarihlidir.
    kaynak: http://www.tu-berlin.de/…/folien_07_03/englisch.pdf

    ayrica berlin'de yasayan toplam turk: 120684
    rakam kasim 2003 tarihlidir.

    kaynak: http://www.statistik-berlin.de/
  • berlin teknik universitesinden tıklamaya başlayınca en az 3 kez okunan üniversite ismi
  • technische universität berlin. şahane üniversite. almanyanın en kozmopolit üniversitesi. dünyanın en kazma mimarları tarafından tasarlanmış binalara sahip eğitim yuvası. berlindeki 1 milyon türke karşılık 23bin kişilik bünyesinde sadece 300 türk buna karşılık 1200 çinli barındıran, böylece buradaki türklerin sosyokültürel durumu hakkında çok açık bilgi veren okul.
hesabın var mı? giriş yap