• emin çapa gibi bir ismi tanımama aracı olan bir konuşma yeri.
  • hepimiz biliyoruzdur artık sosyal medyanın gücünü ve bu cümlenin klişesini, bu klişede gerçekten benim en çok sevdiğim yer youtube. sıkı bir takipçisiyimdir. (arif'in manchester'a attığı golünüde izlerim barış özcan'ıda)

    uzun zamandır da tedx konuşmalarına sarmış durumdayım, yerli yabancı neredeyse bütün konuşmaları izlemişimdir kotamın yettiğince.

    son zamanlarda bilinirliği biraz daha arttı diyebilirim, özellikle emin çapa'nın eğitim sistemi üzerine yaptığı konuşma bayağı bi dolaştı piyasada... neyse uzatmayacağım, bu organizasyonda olay bildiğimiz gibi şu; işte kariyerinde başarılı olan insanlar ve ya herhangi bir konu da fark yaratmış kişiler çıkıp 10-15 dakikalık zamanlarda gerçekten etkili olduğunu düşündüğümüz konuşmalar gerçekleştiriyorlar. ( gerçe dünya standartlarında başarılarımız o kadar sınırlı ki yurt dışında falan bizden biri bi ödül falan alınca başına türk' ü ekliyoruz bknz türk kızı karsu, türk bilim adamı bilmem kim , türk asıllı model)

    bu konuşmaların etkisine bir bakalım...gerçekten yaptıkları konuşmalarla çok büyük bir kitleyi konuştukları konuda etkileyebilen ve bunu 15-20 dakikalık sunumlarla yapan insanlar, sonra düşündüm bu olayın bizde ki karşılığı ne olabilir. bam! cuma vaazları.

    şimdi.

    türkiye' de 85 bin camii var. her cuma ve bayramlarda hocala işe yaradığını düşündükleri konularda ki bu konular genelede istismar, hak hukuk, eğitim, çalışkanlık, arkadaşlık, iş disiplini, doğruluk, cigara içmeyin aman, kadın hakları, kız erkek cinsiyet ayrımı falan...

    şimdi kaba bir hesapla bir yılda 52 hafta var yani 52 kere cuma var. e her cuma vaaz veriliyor, bir kaç da bayram seyran falan desen yılda yaklaşık 55-60 kere bu 85 bin camiide vazz veriliyor. yani toplamda 55x85 bin desek 4.765.000( dört milyon yediyüzaştmışbeş bin ) bakın bir yılda neredeyse 5 milyon konuşma yapılıyor.
    şimdi. ülkede ki uğraştığımız sorunları bir göz gezdirelim ; kadın cinayetleri, istismar, kız erkek cinsiyet ayrımcılığı, eğitim de ki saçmalıklar, tacizler tecavüzler, yalan dolan, soygunlar falan filan...haberlerde maruz kaldığımız konular hep bu, ilerleme asla yok. e peki bu konuşmalar nereye gidiyor? etkisini neden göremiyoruz böyle bi gücün ? konuşmayı yaptıkları kitle mi kalitesiz yoksa konuşmaları yapan kurum/sistem mi kalitesiz bir tedx konuşması binlerce insanı etkilemeyi başarırken, fikirlerini değiştirirken türkiye de yılda 5 milyon defa yapılan konuşmalar neden çöp? neden başarısız, sıkıntı nerede? veya tam tersini düşünelim ibadethane dediğimiz herhangi bir yer camiler/kliseler de bu derecede kaliteli konuşmalar yapılsa ( siktiriboktan bıtıklı din görevlisi yerine düşünsene ilber ortaylı, serdar kuzuloğlu, barış özcan vs gibi isimler konuşuyor) yani yılda 5 milyon mükemmel etkileyici konuşma. kaliteli insanlar gelse mıymıy eden tipler değilde, kötü şeyleri değil de başarılı, güçlü, gaza getiren konuşmalar dinlesek süper olmaz mıydı ? o kasvetli yerlere girmek için sıraya girerdik be çalışmak işte o zaman en büyük şbadet olmaz mıydı.
  • önceden neydi de nasıl oldu bilmediğim organizasyon.dün tedx metu organizasyonuna katıldım. dinlediğim konuşmacıların çoğunun amacı insanlara bir fikir katmaktan ziyade, reklam yapma ve kişisel masturbasyondu. bana sanki gerçekten kimsenin anlatacak bir şeyi yokmuş gibi geldi konuşmaları dinlerken.dikkat çekici bir nokta odtü'de bu iş böyleyse diğer tedx'leri düşünmek bile istemiyorum.
  • ted talks organizasyonunun yaptigi en buyuk stratejik hatadir. kahveden adam toplar gibi toplanilmis adamlar yuzunden isin ciddiyeti gitmistir malesef.
  • sanki bill gates gelip konuşacak. 380 tl'ye bilet mi olur?!?
  • tedx konuşması yapıyor adam. olabilecek en kötü slayt şekli yani "yazı" ile sunum yapıyor. hadi içerik bunu gerektiriyor diyelim. "ünlü" bir doktorsun ve "her şey" yazmayı bilimiyor veya bunu birilerine kontrol ettirmeyi de düşünmüyorsun.
    ben böyle videom olsa utancımdan bakamam.

    ("bir şeyler" de birleşik. "ama"dan önce virgül var ki bu bir oxford comma değil ki o da zaten "ve/veya" ile birlikte kullanılır. "ama" ile birlikte değil.)

    https://www.youtube.com/watch?v=o6pubn7tcty
  • hep izler ve ilham alirim. ejder sahlaniyor bi de .
  • organizasyonun türkiye bölümündeki konuşmaları dinledikçe, toplumda ön planda görülen insanların da ne denli sığ düşünceler içerisinde olduğunu görmemi sağlamış organizasyon (technology, entertainment, design)
hesabın var mı? giriş yap