• kimi yazarların romanın bitiminden sonra teslim ederek, kimi yazarların da günümüz dizi senaristleri gibi bir-iki bölüm önden giderek oluşturulmuş geçmiş dönem yayım formatı.

    bölümlerin nerede başlayıp nerede biteceğine yazarların ya tek başlarına ya da süreli yayının yöneticisi (bugünün editörü veya yayın yönetmeni) ile birlikte karar vermeleri bir yana çoğu zaten tefrika ölçeklerinde yazdığı için episode tartışması hemen hiç yaşanmazmış. ama benim için yazarın 'tasviri kısa tutayım da yarıda kesilmesin,' ya da 'diyalogları uzatayım ki doldurmuş olayım,' derken insicamını nasıl koruduğu hep merak konusu olmuştur.

    okurlardan gelen tepki üzerine romanın sonunun değiştirilmesi de olağan karşılanırmış. yazara kalsa ölmeyecek olan karakter, okurun nefretini fazlasıyla çekince finalde hayatını kaybedermiş. ya da tersi... böyle durumlarda okurların yazarlara teşekkür ziyaretinde bulundukları da rivayet edilir.
  • süreli yayınlarda her gün bir bölümü yayımlanan roman.
  • erken kapitalizmin televizyon dizisi.
  • şimdilerde örneği kalmadı. bilmeyenler için anlatayım.

    arkası yarın metoduyla romanın süreli basın organlarında parçalar halinde sunulmasıydı. böylece kitabı almadan da güncel basını takip ederek onu okumak mümkün oluyordu. bazı yazarlar özellikle tefrika roman ustasıydı. bugünkü tv dizilerinde olduğu gibi, günlük tefrikayı en heyecanlı yerinde kesip okuyucuyu merakta bırakırlardı.
  • günümüzün dijitalliğiyle yeniden canlanman, belki de dizi eşlikçisi olacak olan (bkz: amazon/#30169332)
  • firak:ayrılık
    tefrika edilmiş roman ayrılmış, parça parça yayımlanmış romandır. bu tarz romanlar özellikle türk edebiyatında tanzimat dönemi’nden sonra görülür. dergi ve gazetelerde devamı gelecek şekilde bir roman bölünerek yayımlanırdı.
    halit ziya uşaklıgil’in( servet-i fünun dönemi) izmir’de kendi çıkardığı hizmet’te romanlarını bu anlayışta yayımladığı görülmüştür.
  • "... genellikle kanlı ve çarpıcı cinayetler bulmakta güçlük çekiliyordu, işte o zaman, her gün yayımlanan heyecanlı öykü, tefrika roman icat edildi. zamanın büyük fransız romancılarından hiçbiri, söz konusu edilen ücretler göz önünde bulundurulduğunda, eserlerinin böyle günlük dilimler halinde kesilmesini reddetmiyorlardı."
    jean-noeel jeanneney, başlangıcından günümüze medya tarihi, 2006, s. 95
hesabın var mı? giriş yap