• tusaş motor sanayii a.ş'nin geliştirdiği turboşaft motor. tai t625'te kullanılacak.
  • ilk ateşlemesini yapmış yerli motorumuz.

    kaynak
  • keşke bu hükümet hep bu tip yeniliklerle anılsaydı.
  • özellikleri açıklanan yerli turboşaft motor;

    deniz seviyesi maks. kalkış gücü:1400shp
    tek motor (30 saniye) gücü:1660mshp
    maks.kalkış gücü/ağırlık:8.54 shp/kg
    servis tavanı:20000 ft
    çıkış şaft hızı:23000rpm
    ağırlık:195 kg
  • t129 atak, atak 2, tai t625, hürkuş modellerinde kullanılmak üzere üretimi sürdürülen turboşaft motoru.
  • yeni iki akim turedi savunma ile ilgili islerde. birincisi biraz daha eskiden vardi gerci. biz yapmamisizdir, yerli degildir diyenler. ikincisi de somut urunleri fallik obje gibi dusunup bunlari birileri ile iliskiye sokmak isteyen garip bir tayfa. arkadasim bu isin icindeki herkes bilir ki siyaset bu isin tam icindedir ama calisanlar siyaseten gosteri yapmaya katildiklari anlar disinda her zaman islerini bildikleri gibi yaparlar. buralarda siyasi erk kimin kontrolunde olursa olsun. herkes zaten elinden gelenin en iyisini yapmaya calisir. bu 20 yildir da boyledir. basitce sorarsaniz hukumetin hic faydasi yok mu savunma sanayindeki atilimlara diye basit ama onemli bir cevap veririm, var! daha once cesaret gosterilemeyen bazi islerin artik daha cesaretle hedef koyulabilmesi. ancak burada soyle bir sikinti var, tum tasarim planlama ve uretim yonetim ekiplerinin olusturdugu proje takvimlerinin ustune tum orta/ust duzey yoneticilerde bas gosteren bu cok bunu x yil yerine y yilda yapacaksiniz baskisi genelde kotu sonuc verir ve surdurulebilir degildir. ts1400 ilk takvimi ile simdiki takvim arasinda daglar kadar fark var, bir seylerden odun vermeden bu surelere sigmak imkansiza yakin neredeyse.
  • yapımında emeği geçen, geçecek olan herkese sonsuz teşekkürler. umarım öngörülen zamanda kullanıma geçer.

    tanım: yerli motor yerli motor diye ağlayan ibişlerin uğramadığı başlıktır.
  • ses bana rus jet motorlarini animsatti. o ucaklarda boyle inceden tiz bir ses gelir yapisi geregi. ayrica ilk atesleme degil de daha cok ateslemesiz bos cevrim yapma gibi geldi bana.
  • seslerin en güzeli ondan çıkar.

    ver coşkuyu!
  • agalar aklıma bir soru takıldı.

    hürkuş uçaklarının kullandığı pt6a-68 (sayfada hürkuş diye aratın) motoru var. pt6a-68 serisi wiki'de yazdığna göre 1250-1324 beygir gücündeymiş. yerli turboşaftımız ise 1400 beygir gücünde. acaba modifiye edilierek hızlı bir şekilde hürkuş için kullanıma ugun hale getirilebilir mi?

    hürkuş'un test ve kalifikasyon işlemleri devam ediyor. biraz daha beklesek de abd malı motora hiç bulaşmasak. gerçekten çok güzel olur.

    bilgisi olan bir arkadaşımız sayfada yorum yaparsa memnun oluruz.
hesabın var mı? giriş yap