• (bkz: cin ali)
  • kitleleri peşinden sürükleyen insandır.

    öyle ki boşalan koltuğa geçmez istemez insan mabadının yarısı dışarıdayken. derin bir ölüm sessizliği kaplar duvarları, odaları, kaldırımlar ve yolları. düşünür insan yüzlerce yaşanmışlığın hikayesini kimi zaman. ve öfke artık durdurulamaz bir mermi olarak çıkar hayal dünyasından. hedefi karanlıktır kimi zaman. bazen ise bomba!

    bilinmez aldatılmış ruhların yangınları. bir kaldırım dünyasında taşır izlerini. bir çocuk parkında oyuncaklarla, bir savaş alanında palyaçolarla ya da bir karanlıkta haksız insanlarla oturup rakı içmek ister. kutlar hezimetlerini heyecanla! farkına varır kimi zaman. cennet – cehennem dünyanın mevsimleri der. gülüp geçer. anlamaz bre aptal vicdanında olanların güneşe yön vereceğini. aklıyla yüzleşmekten korkar. yozluktan yakınıp durur.

    insanlar çoğu zaman aptal özgüven zırhları ile tavaf ederler egolarını. şüphesiz farkındalık insanoğluna verilmiş en büyük cezadır! sivilceleri ile uğraşmayı meziyet bilen yaşam formlarının en büyük takıntısı olur kimi zaman yaşamak. kimi zaman ise bir gri aldatmacasıdır yaşam denilen zırvalık. kendi yanaklarını sıkar, kendine sarılır kimileri ise.

    özür dilemekten aciz acılarımız vardır. eski evleri yıkmak gibi. zevk skalamız o kadar can sıkıcı ki! bazen karşılaştığımız her varlık bizi icat eder diye düşünürüz. adalet yok ya?! marjinallik kıç tarafımızdan tavan yapmış vaziyette araf’ta bekliyoruz. ölümle alay eder gibi. kompliman köpeği olmuş bedenlerimiz. aymazlıktan kurumuş ruhlarımız. ve sürekli olarak çürüyen…

    daha bilgece!
  • 1964 tarihli herbert marcuse kitabı. kitabın ilk basımı, abd'de öğrenci hareketinin ilk yükselişiyle çakıştı ve birçok ülkede "yeni sol"la birlikte anılan öğrenci eylemciler için bir tür manifesto haline geldi. kitap aslında marcuse'in diğer yazılarının bir sentezi niteliğindedir, bu sebeple de o güne kadar yazdıklarından kopuk bir biçimde ele alınmamalıdır.

    aslında marcuse'in bu kitap içerisinde sunmaya çalıştığı, içinde bulunulan endüstriyel refah ortamında gerçekleşmemiş imkanların kapsamının bir değerlendirmesi ve bunun sonucu bir toplum analizidir. "negatif düşünce" ile yürütülen "pozitif amaçlar"ın aynı eleştiri altında, birbiriyle bağlantılı unsurlarda birleştiğini göstermektir marcuse'in amacı.

    kitap, üç ana bölüme ayrılmıştır. ilk bölümde, "tek boyutlu toplum" ya da marcuse'in sık dile getirimiyle "ileri sanayi toplumu" betimlenir. ikinci bölümde, "tek boyutlu düşünce" ile "karşı çıkış mantığının yenilgisi" ele alınır. üçüncü ve son bölümde ise "ortada hangi alternatifler var?" sorusuna odaklanılır.

    kitabın türkçesi de 1968 yılında, may yayınları tarafından yayımlanmıştır. öyle işte.

    ayrıca:

    (bkz: one-dimensional man)
  • 1964’te yazılmış olmasına rağmen hala bugünü okuyabilen bir dehanın ürünü olan kitap. (bkz: herbert marcuse)
  • frankfurt okulu ikonu herbert marcuse nin kapitalist toplumların günlük hayatını tasvir ettiği kitabı.

    (bkz: #94104095)
  • çapsız*, yüzeysel*, ve zaman mefhumu*ndan bihaber kişi.
  • i. düşünceleri tek yönde olan, başka boyutlarda düşünemeyen insan...
    ii. çok zayıf kişiler için yapılabilen bir tanımlama...
  • herkesi kendi gibi tek boyutlu sanması, 3 boyutlu olanlara ise "deli" sıfatını yakıştırması ile ünlüdür.
  • ne fuzuli bir durumdur ki internet ölçekli adam ya da tek boynuzlu bir hayvan kadar az bulunan bir insandır bu.
  • korkutucu bir insandır. görülmediği kör noktadan aniden çıkıp yürek oynatabilir.
hesabın var mı? giriş yap