• bu dil grubunun en bilinen örneği çin, siyam, anam ve tibet gibi çinçançun türü dillerdir. ne önek ne sonek, sadece tek bir hece/kök vardır. ee özneyi, nesneyi, yüklemi, zarfı, tümleci nasıl anlayacağız? cümle içindeki yerlerinden, vurgudan ve tonlamadan.

    karşılaştırın (bkz: eklemeli diller)
  • bir dil grubu.

    dünya dilleri yapı bakımından 3 grupta incelenir ; tek heceli diller , çekimli diller, eklemeli diller . tek heceli dillerde her kelime tek heceden ibarettir. kelimelerin çekimli şekilleri yoktur, yani daima kök durumundadır. cümle çekimsiz kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. cümlenin anlamı genellikle kelimelerin sıralanışından anlaşılır. konuşmada ise birbirine çok benzeyen kelimeleri ayırt etmek üzere çok zengin bir vurgu sistemi oluşturulmuştur. çin ve tibet dilleri bu gruptadır.

    http://www.turkceciler.com/…_siniflandirilmasi.html
  • bu gruptaki dillerde kelimeler tek heceden oluşur. çekimler olmadığı gibi kelime çeşitleri özel seslerle ayırt edilmez. bir kelime kullanıldığı yere göre isim, sıfat, edat. fiil veya zarf olabilir. çin ve tibet dilleri bu grup içerisindedir.
  • (bkz: kelime)lerin tek (bkz: hece)den oluştuğu (bkz: dil) ailesi. çekimleri olmadığı gibi kelime çeşitleri özel seslerle ayırtedilmemiştir. kullanılan kelime sıraya göre (bkz: isim), (bkz: sifat), (bkz: edat), (bkz: fiil) ve (bkz: zarf) olabilir. bu nedenle dil ailesi çok zengin bir (bkz: vurgu) sistemine sahiptir. (bkz: cin) - (bkz: tibet) dilleri bu grup içerisinde yer alır. (bkz: cin tibet dilleri).
hesabın var mı? giriş yap