• (ing. single responsibility principle)

    "bir sinifin degi$tirilmesi icin yalnizca bir sebep olmalidir" cumlesiyle ozetlenebilecek nesne yonelimli yazilim geli$tirme prensibi. yani eger bir gun bir sinif uzerinde iki ayri i$ yapan iki ayri degi$iklik yaptiginizi farkederseniz, aslinda iki ayri sinifiniz olmasi gerektigi gercegiyle yuz yuzesiniz demektir.

    bugun cogu uygulamada kullanilan "data abstraction (veri soyutlama)" veya "3-tiered development (cok katmanli uygulama geli$tirme)" ya da kisaca uygulamamizi "data-business-presentation" katmanlarina ayirma meselesinin dayandigi nokta budur i$te.

    ayrica;

    (bkz: acik kapali prensibi)
    (bkz: ters bagimlilik prensibi)
    (bkz: arayuz ayirma prensibi)
    (bkz: liskov degistirme prensibi)
  • 1000 satırlık bir class'ınız varsa muhtemelen bu oop kuralını çiğniyorsunuzdur.

    şu linklerde ayrıntılı olarak anlatılmış:
    http://www.cihataltuntas.com/?p=111
    http://www.ceturk.com/…esponsibility-principle.html
    http://www.msegitim.net/…aleyazdir.aspx?makaleid=49
  • (bkz: #94280510)

    bir sınıfın ya da bir metodun tek bir görevi olmalıdır. ikinci, üçüncü görevlerin dahil edilmesi bu prensibe aykırıdır.
    öğretmen, mühendis, bakkal vb. class lar yerine gidip de ınsan diye bir class yazsak, sonra da bunların yapacakları tüm işleri bu classta tanımlasak çok büyük bir karmaşa ortaya çıkacaktır. bunun yerine öğretmen, mühendis, bakkal gibi (gerektiğinde bunları da dallandırarak) classlarla çalışarak bu prensibe ayak uydurabiliriz.
  • https://tr.reactjs.org/docs/thinking-in-react.html

    sayfasinda ayrintili bilgi icin buraya yonlendirilme koymus olmasi... ya bu konuyu acan/ aciklayanlar facebookta casiliyor ya da calismali..

    yukarida da herkesin net sekilde acikladigi gibi:

    sadece sinif icin degil aslinda bir bilesen, sinif , fonk, metod vs seyleri olustururken(bazilari zaten izin vermez) tek bir is ciktisi goz onunde alinarak tasarlanmali. ornegin bir fetch uzerinden iki farkli bilgi cagirimi yapilmamali. iki ayri fetch fonk yazilmali gibi.. olabildignce pure(saf/sade) tutulmali.

    eger bir sinif, bilesen vb birbirinden farkli iki is yapmaya calisiyorsa yapi kusurludur. patlamasa bile an meselesi olabilir. bol, kucult, yonet mantigidir. nesne tabanli yapilarin (aslinda gunumuzde artik her turlu yapinin beklentisi) en temel yapi taslarindan birisidir.
  • react'ın sitesinden buraya geldik iyi mi. şaka mı lan bu ?

    edit : single responsibility principle için tr kaynak buraya yönlendirirken başka dillerde wikipediye yönlendirmektedir.
  • the name of a class should explain its function with a little vagueness as possible. if the name is too long or too vague, the class needs to be split into multiple classes. ~ street coder

    google translate:

    bir sınıfın adı, işlevini mümkün olduğunca az belirsizlikle açıklamalıdır. ad çok uzun veya çok belirsizse sınıfın birden fazla sınıfa bölünmesi gerekir. ~ sokak kodlayıcı
hesabın var mı? giriş yap