• ne ilginç değil mi, kent devletler varken çok sayıda tanrı var; imparatorluk anlayışı ve imparatorluk, bir insanın (yönetici, ar. rab, ing. lord) tüm kentleri yönetme ve sömürme, gümbür gümbür gelirken tek tanrı inancı da belirmeye başlıyor.
  • sadece hristiyanlık için kısmen geçerli olan önermedir. hadi orada roma imparatorluğundan bahsedilebilir, ama islamın ilk çıkışı döneminde mekke bir imparatorluk değildi sonuçta. museviliğin başlangıcında da musevi imparatorluğu diye bir şey yoktu, mısır devleti vardı, ama pek imparatorluk sayılmazdı.

    yani bu önermeyle kastedilen yönetim zihniyeti doğrultusunda yöneticilerin yeni toplumsal ilişkilere uygun kendi işlerine gelen dinler empoze etmesi midir? eğer böyleyse baştan fail oluyor, çünkü bkz. yukarıdakiler. başka da tek tanrılı din bilmiyorum.
  • güzel yerden yakalamışsın. zeki adam araştırır ditecektim fakat zeki adamların din ile işlerinin olmadığını farkettim.
  • .yarı cahil sürüsü yine boş yapmış.

    zamanımızdan 7 bin yıl önce ilk kent mezopotamya’nın eridu şehrinde kuruluyor ve ardından ardı sıra mezopotamya’da kentler görülüyor. bununla birlikte her kentin tanrıları var. en güçlü tanrı o dönemin en güçlü kentin tanrısı oluyor.

    kentler çoğalıyor, iran’a ulaşıyor, hintlilere ulaşıyor. ortaya yavaş yavaş tek güç anlayışı, imparatorluk anlayışı, çıkıyor. ancak kent devletleri dinsel sınıfın elinde olduğu için geleneksel inancı reddetmeyecektir. hem mezopotamya’nın hem de hintlilerin arasında kalmış persler tek tanrıcılığa giden yolu zerdüştlükle açıyor. yine başka bir arada derede kalmış yahudiler, tek tanrıcılığı bütünüyle ortaya çıkarıyor.

    şimdi soru şu. zerdüştlüğe, yahudilerin tek tanrı inancına değin tek tanrı anlayışını andıran bir kalıntı, bir resim, bir yazı, bir mitos var mı? eee hani sürekli peygamber gönderilmişti?

    islam, hristiyan devletlerinin tümü imparatorluk olmasına veyahut tek tanrıcı devletlerin imparatorluk dışında devlet yönetim biçimine sahip olamamasına ne demeli? yoksa tek tanrıcılık imparatorlukla iç içe mi?
hesabın var mı? giriş yap