• yakınan dedelere sorum;

    be mal dede, yıllarca yüzyıllarca osmanlı öptü sizi, aç kaldınız elinizde zaten bişey yoktu, kurtuluş savaşı ve bu sözde zorla alınan mallarınız olmasaydı, yüzyıllarca sömürge olarak bu sefer yunanı ingilizi bilmem nesi öpecekti zaten malınız olmayacaktı zaten didiciğim. neyin yuzde kırkının derdindesin, şimdi ki yüce lideriniz rte kaç alıyor acaba ? 100 tl lik bi arabanın 60 ı vergi mazotun ? makarnanın ? ...

    bayramda elini öpmeye geleceğim bekle dede, ama cumhuriyet bayramında.
  • kimse o çarıklarla, camasirlarla, bineklerle sakarya meydan muharebesi kazanildi, zafere mutakip misakı milli kesinleşti demiyirda, yok bu vatandaştan zorla don aldılar, zorla çarık aldılar diye veryansın ediliyor . siz seferberlik nedir bilmezsiniz. yaşamanız lazım.
  • genel ekonomik durum ve bilinen sebeplerden (bkz: kurtuluş savaşı ile 15 temmuz aynı önemdedir) güncellenmiş bir versiyonunu veya parça parça olarak hayata geçirmek ülkemiz için yararlı olabilir.

    hem böylece bunun üzerinden mustafa kemal ve "ilk" kurtuluş savaşımıza çakan fetöcüleri de ifşa etmiş oluruz...
  • milli mücadele döneminde bağımsızlık mücadelesi veren türk milleti ile türk ordusunun birlik ve beraberliğini sağlayan tekalif-i milliye kanunlarıdır. bedeli zaferden sonra ödenecektir ibaresi ile makbuz karşılığında alınan tüm unsurların bedeli türk milletine 1923 - 1929 yılları arasında ödenmiştir.

    "( elde bulunan silahlar üç gün içinde teslim )

    başkomutan mustafa kemal paşa tarafında "milli vergiler emri" adlı 7/8 ağustos 1921 tarihli genel bildiriden satırbaşları:

    1. - her ilçede birer "milli vergiler komisyonu" kurulacak. bu komisyonların çalışmaları sonunda topladıkları malzeminin, ordunun çeşitli kısımlarına dağıtım şekli düzenlenecek.

    2. - vatanda, her aile "birer kat çamaşır, birer çift çorap ve bir çift çarık" hazırlayıp "milli vergiler komisyonuna teslim edecek.*

    3.- tüccarın ve halkın elinde bulunan; "çamaşırlık, bez, amerikan, patiska, pamuk, yıkanmış yün ve tiflik, erkek elbisesi dikmeye yarayan her cins kışlık ve yazlık kumaş, kalınbez, kösele, vaketa (ince meşin), taban astarlığı, sarı ve siyah meşin, dikilmiş ve dikilmemiş çarık, potin demir kundura çivisi, tel çivi, kundura ve saraç ipliği, nallık demir ve yapılmış nal, mıh, yem torbası, yular, belleme, kolon, kaşağı, gübre, semer, ve urgan" stoklarından %40'ına, parası sonradan ödenmek üzere el konulmuştur.*

    4. - eldeki" buğday, saman, un, arpa, fasulye, bulgur, nohut, mercimek, kasaplık hayvan, şeker, gaz,pirinç, sabun, yağ, tuz, zeytinyağı, çay vemum"stoklarından %40'ına paraso sonradan ödenmek üzere el konulmuştur.*

    5. - ordunun gereksinimi için alınan taşıt araçları dışında, halkın elinde kalan taşıt araçları ile, yüz kilometrelik bir uzaklığa kadar, ayda bir defa olmak üzere, parasız olarak askeri nakliyat yapılması zorunludur.*

    6. - ordunun giyimine ve beslenmesine yarayan bütün sahipsiz mallara el konulmuştur.*

    7. - halkın elinde bulunan, savaş için gerekli bütün silahı ve cephanenin üç gün içinde teslimi zorunludur.*

    8. - benzin, vakum, gres, makine, don, saatçi ve taban yağları, vazelin, otomobil ve kamyon lastiği, solüsyon, buji, soğuk tutkal, fransız tutkalı, telefon makinesi, kablo, pil, çıplak tel, yalıtkan maddeler ve bunlar cinsinden malzeme, asitsülfirik staoklarının %40'ına el konulmuştur.*

    9. - demirci, marangoz, dökümcü, tesviyeci, saraç, arabacı esnafları ve imalathaneleri ile, bu esnaf ve imalathanelerin iş çıkarabilme güçleri ve kasatura, kılıç, mızrak ve eyer yapabilecek ustaların adları ile beraber sayıları ve durumları derhal tespit edilecektir.

    10. - halkın elinde bulunan dört tekerlekli yaylı araba, dört tekerlekli at ve öküz arabaları ile, kağnı arabalarını, bütün takım ve hayvanları ile beraber ve binek, topçeker hayvanları, katır ve yük hayvanları, deve ve eşek sayısının %20'sine el konulmuştur.*

    emirlerin yerine getirilmesi için, istiklal mahkemeleri kastamonu, samsun, konya ve eskişehir bölgelerine gönderilmiştir."

    kaynak: niçin atatürk*

    kaynak 2 - tekalif-i milliye emirleri ve uygulanışı
  • çocukluğumda annemin değişik malzemelerle dolu takı kutusu içerisindeki bir çift yüzüğü bulduğumda haberdar olduğum olay. yanlış anlamadıysam ve yanlış da hatırlamıyorsam nenemle eşi evlilik yüzüklerini veriyorlar. yerine bu çok basit metalden yüzükleri alıyorlar. daha sonra kendi istekleriyle geri ödeme de almıyorlar. benim için o kutudaki en değerli şeyler olmaya devam ediyorlar.
  • orduya yardım etmeyenler istiklal mahkemelerinde hiyaneti vataniye kanunuyla yargılanmıştır.
  • başkomutanlık yasasını kendine alarak ve ordunun eksikliğini gidermek amacıyla yapılan bir yeniliktir burada halkın dayanışma birlik içinde olma halk ile uyum olma arasında bağlantı kurulabilir
  • sakarya meydan muharebesi öncesinde ordunun ihtiyaçlarının sağlanabilmesi için, mustafa kemal atatürk'ün başkomutanlık kanunu ile kendisine verilmiş yetki doğrultusunda, vergi mahiyetinde yer alan, 7 - 8 ağustos 1921'de yayınlamış emirlerdir. ayrıca atatürk cephe gerisi ihtiyaç teminini millete yaptırmakla, halkın katılımını ve cephedeki orduyla bütünleşmesini sağlamıştır.

    toplanmış olan her türlü malzeme için sahiplerine birer belge verilerek devlet borçlandırılmıştır. bu emirler ile türk milleti'nin bütün imkanlarının en kısa zamanda seferber edilmesi sağlanmıştır.

    bu emirlerde yer alan yükümlülükler tekalif-i milliye komisyonu tarafından uygulanmış olup, temin edilen mallar, komisyona bildirilmiş cephelere gönderilmiştir.

    mustafa kemal atatürk bu emirler için; "harp ve muharebe, yalnız iki ordunun değil, iki milletin bütün mevcudiyeti ile karşı karşıya gelmesi ve vuruşması demektir. binaenaleyh bütün türk milletini, cephede bulunan ordu kadar fikren, hissen ve fiilen alakadar etmeliydim. milletin fertleri, yalnız düşman karşısında bulunanlar değil, köyde, evinde tarlada bulunan herkes, milletin her ferdi silahla vuruşan muharip gibi kendisini vazifeli hissederek, bütün mevcudiyetini mücadeleye hassedecektir. biz bu maksadı temine çalıştık…" demiştir.

    ***

    1. her ilçede mülki idare amirinin başkanlığında bir tekalif-i milliye komisyonu kurulacak, bu komisyonlarca toplanan malzemenin, ordunun çeşitli bölümlerine dağıtımı sağlanacaktır.

    2. ülkede her aile birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp "tekalif-i milliye komisyonu"na teslim edecektir.

    3. tüccarın ve halkın elinde bulunan çamaşırlık bez, amerikan patiska, pamuk, yıkanmış ve yıkanmamış yün ve tiftik, erkek elbisesi dikmeye yarayan her cins kışlık ve yazlık kumaş, kalın bez, kösele, vaketa (ince meşin), taban astarlığı, sarı ve siyah meşin, sahtiyen, dikilmiş ve dikilmemiş çarık, potin, demir kundura çivisi, tek çivi, kundura ve saraç ipliği, nallık demir ve yapılmış nal, mıh, yem torbası, yular, belleme, kolon, kaşağı, gebre, semer ve urgan stoklarından yüzde kır kına, parası sonradan ödenmek üzere el konuldu.

    4. eldeki buğday, saman, un, arpa, fasulye, bulgur, nohut, mercimek, kasaplık hayvan, şeker, gaz, pirinç, sabun, yağ, tuz, zeytinyağı, çay, mum, stoklarından yüzde kırkına parası sonradan ödenmek üzere el konuldu.

    5. ordu ihtiyacı için alınan taşıt araçları dışında, halkın elinde kalan taşıt araçlarıyla, yüz kilometrelik bir uzaklığa kadar, ayda bir defa olmak üzere, parasız askeri nakliyat yapılması emredildi.

    6. ordunun giyimine ve beslenmesine yarayan bütün sahipsiz mallara el konuldu.

    7. halkın elinde bulunan savaşta lüzumlu bütün silah ve cephanenin üç gün içinde teslim edilmesi emredildi.

    8. benzin, vakum, gres, makine, don, saatçi ve taban yağları, vazelin, otomobil, kamyon lastiği, solüsyon, buji, soğuk tutkal, fransız tutkalı, telefon makinesi, kablo, pil, çıplak tel, yalıtkan maddeler ve bunlar cinsinden malzeme, asit sülfürik stoklarının yüzde kırkına ordu adına el konuldu. alınanların bedeli daha sonra ödenecektir.

    9. demirci, marangoz, dökümcü, tesviyeci, saraç, arabacı esnafları ve imalathaneleriyle, bu esnaf ve imalathanelerin iş çıkarabilme güçleri ve kasatura, kılıç, mızrak ve eyer yapabilecek ustaların adlarıyla beraber sayıları ve durumları saptandı.

    10. halkın elinde bulunan dört tekerlekli yaylı araba, dört tekerlekli at ve öküz arabalarıyla, kağnı arabalarının, bütün takım ve hayvanlarıyla beraber ve binek ve top çeker hayvanları, katır ve yük hayvanları, deve ve eşek sayısının yüzde yirmisi ordu adına alındı.

    ***

    bugünkü sarayları, hırsızları, yatları, katları, rantları, oynakları, vd. görünce tarihin tozlu sayfalarında kalmış olan, "iç parçalayan" emirler olduğunu söylemek mümkün.

    ne diyelim, vatan sağ olsun...

    (bkz: başkomutanlık kanunu)
hesabın var mı? giriş yap