• palandöken dağı'nın hemen arkası. yazın, palandöken'den, 45 dakikada ulaşılır. kışın ilk karlarıyla beraber, bu yol kapanır. ve hacı ömer, köprüköy ve pasinler yolu üzerinden erzurum'a, 3 saatte ulaşılır. van'ın bahçesaray ilçesiyle beraber, ulaşımda bu kadar zor bir yer görmedim.

    ilçe, 3000 nüfuslu olup; ilçenin en komplike yeri, yibo'dur.
  • katranlı köyünün vikipedi sayfası görülmeye değerdir.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/katranlı,_tekman
    ben değiştirmedim, siz de değiştirmeyin lütfen.
    köyün kendi ahalisi yazmış, öyle görmek muhtemelen hoşlarına gidiyordur.
  • 2005 yılında gidip beş ay süreyle çalıştığım gelişmemiş bir ilçe. erzurum da mahalle başı denen semtten kalkan transitlerle kışın üç saatte, yazın palandöken üzerinden bir saatte ulaşılır. ayri bir soğuğu vardır, insanları misafirperverdir. kış aylarında eğer sobalı bir evde oturuyorsanız tezekle tanışmanız ve evdeki tesisat donacağı için çeşmeden su taşımanız kaçınılmazdır.
  • hınıs , karayazı ve karaçoban ilçeleriyle beraber erzurum'un güney ilçeleri * olarak adlandırılan ilçedir.
  • erzurum'un gelişmemiş ilçesi. iç anadoludaki herhangi bir köyden hallice olmayan ilçenin merkez nüfusu taşra nüfusundan kat be kat azdır. esnafın geçim kaynağı ilçeye atanmış geneli öğretmen olan memurlardır. bu yüzden olsa gerek henüz açılmamış ama yapımı tamamlanmış yeni bir ögretmen evine sahip ilçe.
  • hınıs , karayazı ve karaçoban ilçeleriyle beraber, erzurum'dan ayrılarak, yeni bir il içerisinde olması gereken ilçe

    16 nisan 2017 referandumu'nda şuradaki veriye göre ; %59,62 "hayır" demiştir.

    helal olsundur.
  • duble yol yapanlar ve duble yol yaptı diyen yalamalari!
    gidin erzurum palandöken dağından tekmana inen yola bakın birde vicdanınıza .adam düz yolda asfalt yol yapmis onunla övünüyorsunuz. tekmana giden yol 100 metre de 1 keskin viraj var belli bir yere kadar asfalt belli bir yerden sonra o asfalt ta yok . allah korusun araç arıza yapsa yada kaza olsa telefon çekmiyor.. o insanlarda yalvararak oy istiyorsunuz, vergisini alıyorsunuz (yani paralarını çalıyorsunuz ) iş,aş vermiyorsunuz bari yol yapın. belli mi olur secim zamanı gelince o yolu sizde kullanırsınız..
  • medeniyetin henüz uğramadığı erzurum ilçesi.

    bingöl'e daha yakındır.
  • tanım: erzurum'un güneyinde yer alan, çok mu çok küçük erzurum ilçesi.

    gelelim ayrıntılara...
    efendim bu ilçede yaklaşık olarak 4 yıldır görev yapmaktayım. bu enrty "olur da buralara gelmeyi düşünen memur arkadaşlar varsa bir daha düşünsünler" diye yazıyorum.

    önceliğimiz sağlık deyip ilçedeki sağlık olanaklarından başlayayım. ilçenin tepesinde küçük bir devlet hastanesi ve taaa ebesinin nikahında toplum sağlığı merkezi vardır. tsm'ye gittiğinizde aile hekiminize muayene olma süreniz muhtemelen beş dakika falandır. yani kimsecikler yoktur. hastaneye gittiğinizde ise biraz sıra bekleyebilirsiniz. muayene saatleri 09.00-12.00 ve 13.00-16.00 saatleri arasında olup "dahiliye, kadın doğum, çocuk ve diş poliknilikleri" bulunmaktadır. genelleme yapmak yanlış olur ama acildeki hekimler genelde tetkikleri ayrıntılı yapmazlar. şikayetinize göre birkaç ilaç(nedense hep aynı ilaçlar) yazıp evinize gönderirler. seçenek olarak iki eczane olduğundan birisinden ilaçlarınızı alabilirsiniz. eğer ciddi sağlık sorunlarınız var ise tekman'da bu sorunlarınızı çözemezsiniz. erzurum'daki bölge eğitim ve araştırma hastanesine gitmeniz gerekecektir.

    erzurum'a gitmek o kadar da kolay mı? tabii ki hayır! genelde aralık-nisan ayları kapalı olan "dağ yolu(70km)" dediğimiz ve gerçekten de büyük bir nimet olan bir yoldur bu yol. bu yol sayesinde erzurum'a ulaşım yaklaşık olarak bir saat sürer. tabi açıksa. onun dışında "uzun yol" dediğimiz, palandöken dağının etrafından dolaşılan hacıömer-köprüköy-pasinler güzergahında 145 km civarında olan bu yol yaklaşık olarak 2 saat 15 dk sürmektedir ve insanı mal gibi yapar. tabi bir diğer problem de araç. ilçeden erzurum'a gitmek için minibüsler vardır. ama saatleri kesin değil. ne zaman dolarsa. en azından dönüş için son araç belli. erzurum'dan tekman'a son araç %90 ihtimalle saat 17.00'de. şuan için ücreti 25tl. ayrıca erzurum havaalanı'ndan istanbul, ankara ve izmir'e(günaşırı) uçuşlar var ama biraz tuzlu oluyor bilginize.

    gelelim eğitime... çocuğunuz var ise ilçe merkezde bir anaokulu, bir ilkokul ve aynı binada eğitim veren bir ortaokul ve bir imam-hatip ortaokulu var. lise olarak da ilçe merkezinde tekman anadolu lisesi var. bu okulların binaları biraz eskidir. ilçe merkezinin 1-2 km dışında çok programlı lise ve anadolu imam-hatip lisesi var. bunlar ise yeni binalardır. ayrıca üç lisesinin de yurdu bulunmaktadır. onun dışında yakın ve uzak köylerde ilk ve ortaokullar vardır. buradaki okulların imkanları pek iç açıcı değil. çoğu taş bina ve eski. sobalı okullar mevcut. kaloriferli okullar ise pek ısınmamakta. malum havalar soğuk ve okullarda yalıtım yok. ağır kış şartlarından dolayı genelde 15 tatil dönüşü okullarda sular donmuş olur ve genelde nisana kadar o sular gelmez. taşıma su ile idare edersiniz. öğretmenleri köyde kalan okullar da var, gidiş-geliş yapan okullar da var. (malum öğretmen atamaları yaklaştı. olaki okul sormak isteyen olursa mesaj atabilir)

    sosyal hayat... olmayan bir şeyi yazmak zor olacak ama elimden geldiğince yazmaya çalışayım. bu yıl merkezde açılan bir kafe ile(metafor kafe) sosyal hayat baya bir canlandı(!) erkeklerin gidebileceği çay ocakları çokca bulunuyor ama bayanlar için maalesef sadece bu kafe var. onun dışında bir de öğretmenevi var. oraya da insanlar genelde okey, bilardo ve masa tenisi oynamak için gidiyor. onun dışında en büyük sosyal hayat misafirlikte. iş yerinden arkadaşlarınıza ya da arkadaşlarınızın arkadaşlarınıza misafirliğe gidebiliyorsunuz o kadar.

    ilçede tek bir banka vardır: ziraat bankası.

    gelelim esnaf, ev kiraları, ucuzluk vb. şeylere...
    burayı okuyan tekmanlı esnaf olur mu bilmiyorum ama el-insaf demek istiyorum. genelde ürünler dandik ve normale göre baya bir pahalı. marketinden tut da kırtasiyesine kadar. o yüzden ilçedeki memurların çoğu a101, bim ve şok'tan alış veriş yaparlar. esnaflardan genelde köylüler alış veriş yapar. garibim köylüler de bilmez ki son kullanma tarihi falan. dayarlar köylüye en sağlıksız malzemeleri. dürüst esnaf tabii ki var ama maalesef büyük oranda çakallardır. hatta sana farklı fiyat, tekmanlı'ya farklı fiyat bile söyleyenleri var. alakasız bir örnek belki ama, misal beko'nun bir süpürgesi kendi internet sitesinde 450 tl iken buradaki mağazada 850 tl idi. kısacası esnafın çoğu baya çakal.

    ev kiraları... efsane pahalı. evler genelde eşyalı. eşya dediğime bakmayın. iki baza, iki yatak, bir çekyat, bir çamaşır makinesi, bir tv, bir orta boy buzdolabı, iki parça halı belki bir de masa. evler çok küçük.50-90 metrekare arasında değişiyor ve kiralar yakıt dahil 1250-1500tl arasında. sanırsın istanbul'da havuzlu bir sitede oturuyoruz. gerçi onlar daha ucuz ama neyse. ve ev bulmak neredeyse imkansız olduğu için millet bu paraları ödemek zorunda kalıyor. ayrıca ev sahibinden memnun olan bir kişi de görmedim. çünkü evler çok dandik ve evlerde sürekli sorun çıkıyor. ev sahibine sorunu bildirdiğin zaman ya sen yaptır diyor ya da kendisi yaptıracak olursa aylarca yaptırmıyor.

    halkın geneli memurlara karşı iyidir. hele para ilişkin varsa çok iyidir ama para ilişkisi bozulmaya başlasın bir de siz o zaman görün. özellikle ev sahiplerini. tehdit edenleri bile duydu bu kulaklar. hatta bunlar sözleşme imzalarlar sizinle. 1-2 yıllık..kirayı da elden alırlar.(vergi vermemek için) sonra evden çıkmak istersen sözleşme ile tehdit ederler ama bilmezler ki o sözleşmeler geçersiz. çünkü evlerin hemen hemen hepsi kaçaktır. sistemde inşaat halinde gözüküyor. bir ara seçim için nüfusu buraya alacaktım 2 yıldır oturduğum bina inşaat görünüyordu. ben de mecburen öğretmenevine aldım. sonra bi baktım orada inşaat görünüyor. devletin binası bile kaçak(bkz: swh) nerden mi anladım? eski öğretmen evinde 2 oda varmış sadece. beni de eski öğretmen evinden bir odaya kaydetmişler. aynı odada kızlı erkekli 34 kişi kaldığımızı sistemde görünce fark ettim. gerçi 1-2 yıl sonra düzelttiler sanırım. artık öğretmenevi artık kaçak görünmüyor.

    el kadarcık ilçe için bu kadar uzun bir yazıya gerek var mıydı bilmiyorum. ama olaki birileri buraya gelecek olur ve gelmeden önce bu yazıyı okusun. bilerek gelsin. sonra ağlamasın kimse! çünkü bu ilçeye gelmek istediğinde zamanda yolculuğa çıkmış olacaksın. memleketinden otobüse bindiğinde 2020'de yola çıkacaksın. bu ilçeye geleceksin ve bir bakacaksın ki 1970lerdesin. geçmiş olsun.

    aklıma bir şey gelirse editlerim.
  • erzurum'un güneyinde, palandöken dağının ardında yer alan, 2019 verilerinde 12.986 erkek ve 12.737 kadından oluşan küçük bir ilçedir. tabi su an bu nüfus da değişkenlik söz konusudur. ilçenin tamamı kürt kısımdan oluşmaktadır. ak parti tarafından yönetilmektedir. esnafı güler yüzlü ve yardımseverdir ancak fiyatlar tuzludur. misafirperver olduklarinin da altını çizmek isterim. bazı postlarda her kadar bu fikirlerin aleyhinde yazılar yazılsa da çoğu gerçek dışıdır.
hesabın var mı? giriş yap