• feanor ile beraber çalışıp thingol un cephanesini donattıkları da söylenir
  • ustası, elu thingol'un hazinelerinin bulunmasında büyük payı olan sanatkar gamil zirak'tır.
  • kral aragorn'un kılıcını (bkz: narsil) dövüp, şekillendiren cüce demircilerin en ünlüsü.
  • nogrodlu cüce demircisi. thingol'ün hazinelerinin çoğunu yapan gamil zirak tarafından yetiştirilmiştir. adı bilinen üç adet işi vardır hepsi birbirinden önemlidir. ilki curufin için yaptığı ve curufin'in kamasız taşıdığı bıçağı angrist'tir. bu bıçak demiri bile kağıt gibi keserdi. daha sonra curufin-celegorm ve beren dövüşünde beren bu bıçağı almıştır. morgoth'un demir tacından silmarili bu bıçakla kesmiştir. her ne kadar diğer silmarilleri almak istese bile silmarillerin kaderi bu olmadığı için bıçak kırılır.

    ikincisi dor lomin'in ejder miğferi ya hador miğferidir. altın işlemeli, üzerinde ejdarha glaurung figürü bulunan bir miğferdir. cüce kralı azaghal için yapılmıştır. azaghal tarafından maedhros'a, ondan fingon'a, oradan hador insanlarına hediye edilmiştir ve onların aile yadigarı olmuştur. elfler için ağır ve kullanışsızdır ancak hador insanları bunu kullanmıştır. takan kişiyi yaralanmaktan koruyan, düşmana korku veren bir tılsımı vardı. çok üst düzey bahadır kişilerce giyildiği için savaş meydanında görülmesi düşmanlar için başlı başına dehşet saçan bir şeydi.

    üçüncüsü ve en meşhuru narsil. kralın dostlarına cesaret, düşmanlarına korku salan bir tılsımı olan kılıçtır. thingol'ün hazinelerinden olduğu dışında önceki hikayesi pek bilinmez ama numenor'daki diğer kılıçlar gibi aile yadigarı olarak korunduğunu, en sonunda elendil'e kadar geldiğini düşünebiliriz. buna delil olarak ferah çayırlar'da isildur'un bir askere yanına birisini alıp kılıcın kırık parçalarını ne olursa olsun ayrıkvadi'ye götürmesini emretmesi diyebilirim. sauron ile olan savaşta kırılan kılıç üçüncü çağ sonunda ayrıkvadi'deki elf demircilerince tekrar dövülür, anduril adını alır ve beklenen kral olacak aragorn'a verilir.
hesabın var mı? giriş yap