• birisi bu sistemi akp'lilere güzelce anlattı, "aga bunu yaparsanız süper proje olur" diye iteledi.
    akp'nin yöneticileri de "aa süper fikir lan" diye başladılar memleketin düz ovasından en tepelik yerine hatta istanbul boğazı'na bile teleferik projeleri ürettiler.
    yapacağız dediler.

    yahu bu sistemin bir kapasitesi var, mühendisliği var. bunun amacı karasal ulaşımın mümkün olmadığı ya da çok uzun zaman alan bir koşul içermesi halinde fonksiyonel oluyor.
    bu sistemle bir seferde yüzlerce insan taşıyamazsınız.
    ama yok arkadaş bu akp'lilerden biri ya bu teleferik işine girdi, habire sistem itelemeye çalışıyorlar ya da bunları fena kandırmışlar.

    amk tekirdağ'a bile teleferik yapacağız diye ilan asmışlar. olm senin teleferik hattı kuracağın kadar yüksek yer yok şehirde, hadi onu geçtim, hattı koyacağın yerden sahile zaten 10dakika yürümeyle ulaşıyorsun.

    her şey proje çünkü amk, 150bin kişilik şehire 4 tane 20bin kişilik stad yapacaklarmış falan, olm şehirin takımı zaten liglerin en viranında, normal stada dahi giden sayısı bin olmuyor.

    yersen...

    teleferik güzeldir ama her yerde değil.
  • bursadaki teleferikte dumur eden bir monoloğa şahit olduk az önce cizgili pijama beyaz atlet piknik zirvesine katılanlarla birlikte. teleferiğin her bağlantı noktasından* geçerken hoplaması durumunda biz zirve ahalisi olarak "ooooo" diye heyecan arttıran sesler çıkardıkça arka taraflardaki tombul teyzemizden gelen ses:
    -yavaş gidin biraz!
  • otobusun tavandan tekerleklisi
  • klostrofobisi ve yükseklik korkusu olan mazoşistin en sevdiği ulaşım aracı.
  • türkiye'de - isviçre'dekilere benzer - hakiki örneğinin sadece bursa'da yer aldığı ulaşım aracı. yapımına isviçreli von roll firması tarafından 1950'lerde başlanan, 29 ekim 1963'te hizmete açılan, toplam hat uzunluğu - iki etapta olmak üzere - 5 km'yi bulan, 10 direğin yer aldığı bir mühendislik şaheseridir bursa'daki uludağ teleferiği...
    şehrin merkezinden 390 m'lik rakımdan kalkan teleferik, toplamda 15 dakika süren muhteşem manzaralı bir yolculuktan sonra 1800 m'ye çıkar. eğer kış mevsimindeyseniz ve şehir merkezinde kar yoksa, yolculuk süresince kar kalınlığının yavaş yavaş arttığını izlemek ayrı bir keyiftir. izmir'deki gibi küçük birçok vagon yerine, her hat üzerinde 40 kişilik tek bir vagon yer almaktadır. sarıalan'a hemen gelmeden önce, kaynana çukuru denilen bölgede teleferiğin yerden yüksekliği 165 m'ye kadar çıkar. bugüne kadar hiç kaza olmadığı ve her yıl düzenli olarak bakımının yapıldığı göz önüne alınırsa, daha en az bir 20 yıl daha sağlam çalışacağını ümit ediyoruz.
  • karadeniz'de özellikle cay taşımada kullanılan sistem. motorun gücüne bagli olarak 100 kg'ya kadar taşıma kapasitesi vardir. tamamen açık olduğu için insan taşıması genelde yapilmaz. tabi annem gibi bi anlik cesaretle 1 km'lik yolu yürümeye usenip 50m yukseklikte giderim ben demezseniz. kadin ömrümden ömür gitti diyordu indiginde. canim anam.
  • izmir büyükşehir belediyesi tarafından saatte 1200 yolcu taşıyacak gökkuşağı renklerindeki kabinlerin yuvası olacak balçova'daki tesis. yine yeni yeniden...

    buyrun
  • dün italya'da yere çakılarak 14 kişinin ölümüne sebep olmuş olan ulaşım aracı. kaynak

    aşırı düzeydeki yükseklik korkuma rağmen çocukluğumdan beri hep çok çok güvenli olduklarını düşünmüştüm. bir kale daha yıkıldı gözümde. ki bildiğim kadarıyla teknolojisi de inanılmaz gelişti artık. böyle bir şey olması üzücü.

    sonradan gelen önemli edit: olay bambaşka bir şey çıktı. üç çalışan şüpheli durumdaymış, güvenlik sistemiyle oynadıkları iddia ediliyor. yani teleferiklerden korkmanıza gerek yok, insan sebepli bir kaza çıktı.
  • bursa'daki üzerinden;

    teleferik hattı ve teleferik yenileniyor. büyükşehir belediyesinin böyle bir projesi var. eski teleferiklerde nostalji yapmak ve henüz hiç binmeyen kızım için bindik teleferiğe. teferrüç'ten kalkıyor. kadıyayla'da aktarma yapıyorsunuz, sarıalana'a öyle geçiyorsunuz. gidiş-dönüş 15 tl.

    içinde sadece iki tane bank var. banklarada iki kişi ancak oturabiliyor. toplamda otuz kişiyi taşıyor teleferik ve içinde komik diyaloglar yaşanabiliyor. her direkten geçişte topluca hoooop güüüm demeler, fotoğraf çekme çabaları, etrafı görmek için cam kenarlarının dönüşümlü olarak yer değiştirilmesi, korkan bebelere bir ağızdan telkin vermeler, gerçekten güzel. oldukça keyifli. sis dolayısıyla kalkıştan kadıyayla'ya kadar hiçbir şey görmeden gittik. kadıyayla sarıalan arası daha eğlenceli geçti görüş alanının açılmasıyla.

    manzara görülmeye değer bir kere. her şeyden önce manzaraya tanıklık etmek için bile binilebilir. yenilenen teleferikler dokuz kişilik olacakmış, dolayısıyla bir önceki paragrafta bahsettiğim komik diyalogların tarih olacağını düşünüyorum. bu sebeple yenilenmeden nostalji yapmak anlamlıydı benim için.

    kızım için de; uçak dışında havada olmak nasıl bir şey demek oldu teleferik,
    ne güzel.
  • bursa'daki örneğinin dağdan aşağıya inerken her direkten geçişte insanın içini bir hoş yaptığı, bu nedenle direğe yaklaşırken yolcuların geleneksel olarak koro halinde "hooooooop" dediği, direkten geçiş esnasında da "güüüüüümmmm!" diye tezahüratı noktaladığı, inanılmaz keyifli ve ilginç ulaşım aracı.
hesabın var mı? giriş yap