• düpedüz yalanciliktir lakin bir diger açidan da karsi taraf yutarsa, çok kere karizma kurtaran bir harekettir. bu sebepten, bu eylemimize bir tür beyaz yalan da diyebiliriz. mesela, misil misil uyurken, aniden fürülü fürülü telefon çalar. elbette, ya is yerine ya da baska bir seye geç kalinmistir. karsi taraf "oha! gunaydin! oha! uyandirdim mi? oha! oha?" diye sorar. rol yapicisi da "ay hiç olur mu canim? çoktan uyanmistim! çikiyorum birazdan!" der. iste bu "çoktan uyanmistim" bölümünün inandirici olmasi için, dikkat edilmesi gereken hassas hususlar sunlardir:

    - telefonu açmadan önce, 3 kere öhö demek. (bu hareket, bogazi temizlemeye, uyku sesinden kurtulmaya ve sesin çatalli çikmasini engellemeye yarar.)
    - telefonu açinca söylenecek "alooo?" kelimesini, sonsuz bir enerji ve hiperaktiviteyle söylemek. (bu hareket, "en az bir saattir ayaktayim. dusumu yaptim, tostumu yedim seni bekliyorum" imaji yaratmaya yarar.)
    - konusma boyunca, bu enerji ve hiperaktiviteyi artirarak devam ettirmek. (bu hareket, inandiriciliga atilan adimlari hizlandirmaya yarar.)
    - konusma esnasinda yataktan firlayip, çaktirmadan mutfaga ya da banyoya gitmek ve fonda gürültü yaratmak. (bu hareket, "kahvaltim bile bitti, ortaligi topluyorum yahut banyoda saçlarima son bir kez bakiyorum" imajiyla, inandiriciligi perçinlemeye yarar.)
    - telefonu kapatmaya yakin, sokak kapisini gürültüyle açip, gürültüyle kapatmak. (bu hareket, "evden çiktim bile!" mesaji vermeye yarar.)
    - konusmanin sonunda pencereyi açarak, kafayi disari uzatmak ve fonda sokak gürültüsü yaratmak. (bu hareket, "su anda sokaktayim, emin adimlarla ilerliyorum!" mesaji vermeye ve basarili bir rolle oscar'a aday olmaya yarar.)

    tabii, telefonu kapattiktan sonra, isik hiziyla giyinmek, hazirlanmak, kosmak lazimdir. öyle miyir miyir hareket edilirse, karsi taraf süphelenebilir. "hani çoktan uyanmistin ulan?" diyebilir. sitemkar taslamalarla kalbinizi kirabilir.
  • dikkat : telefon "aloo" diye açılmamalıdır.!
    misal işten aramalarda ;
    "yoldayım", "geliyorum", "7 dakika", "13 dakika" gibi hedefe 12 den saplanma zorunluluğu olan tek kelimelerle konuşursanız kral sizsinizdir artık.!
  • evden uzak bir öğrencilik geçiren her bünyede kendiliğinden gelişen bi yetenek.

    yeteri kadar inandırıcı olamayanlar ya hiç açmayıp "dersteydim anne, telefon sessiz de kalmış duymamışım " diye geri arasın, ya da "biz sana evde zıbar yat diye mi ev tuttuk hayvan herif" temalı kaçınılmaz monologdan zevk almaya baksın
  • saat 14:00'da insanların mesailerinin bitmesine birkaç saat kalmışken, telefonun öbür ucundaki şahsın kim olduğu bilinmese dahi hala uyuyor olmaktan utanılarak girişilen eylemdir. karşıdaki kişi biraz samimiyse "ulan hala mı uyuyorsun?" biraz daha uzak biriyse "rahatsız etmedim inşallah" gibi bir karşılık verir. utanırsınız haliyle. o yüzden telefonu açmadan önce paniğe kapılmadan, soğukkanlı bir şekilde "se, a, ses, ses bir iki" gibi şeyler söyleyerek ses açmaya çalışılır (yalnız karşıdakine koz vermemek için telefonun 4. çalışından önce cevaplanmalıdır) sert ve kendinden emin bir ifadeyle "efendim" diyerek cevaplanır ki karşıdaki kişi yeni uyanmış olduğunuzu zannetmesin.
  • odadaki telefon - dülülülü dülülülü
    kuzu kuzu me - alaaa (kim uyandırdı lan beni?)
    baba - lan yeni mi uyandın eşşoleşşek ?
    kuzu kuzu me - (hah. sıçtık. saat 12, çenesinden durulmaz.) (sesi düzelt) yok baba ya, çalışıyorum bilgisayar başındayım.
    baba - hadi bakalım. yalnız az önce salondaki telefonu aradım, uyuyor dediler. haber ver evdekilere uyandığını.
    kuzu kuzu me - (öö...) (sessizlik)
  • yataktan yeni kalkınca sesi çatal çatal olan ve bunu düzeltebilmesi için yaklaşık bir on dakika konuşması gereken kişiler için sadece rol yapmakla kalan eylemdir. ne kadar "yok ya uyanmıştım zaten" dense de karşıdaki kişiyi inandıracak ses tonuna boğazı temizleme ve telefonu açmaya giderken edilen küfürler yoluyla ulaşılamaz ve karşıdaki kişi de "ben seni tutmayayım daha fazla git yat" diyerek telefonu kapatarak kişiyi şebeleğe çevirir.
  • konustuklari kisiyi kandirdiklarini dusunup rahat rahat konustuklari durumdur. fakat seslerinin durumunda uykudan yeni uyanildigi anlasilir. bosuna rol yapilmamamasi gerekir
  • bir de bunun tam aksine bir strateji vardır:

    (bkz: uyuyor süsü vermek için hatalı sms göndermek)
  • pek yutulmayan roldur. her ne kadar insan kendisini kandırıp çoktan uyandım havası verdiğini sansa da sesin öyle gelmiyor denir;

    -yeni mi uyandın
    -yoo, uyanmıştım
    -sesin öyle gelmiyor ama
    -uyanmıştım da uyuyakalmıştım...

    öğrencilikten sonra, iş yüzünden sabahın köründe kalkınca numaranın pek tutmadığını bizzat gördüm.
  • uyandiginda sesi normalden kalin ve fakat yavsamis gelenlerin uygulamamasi herkesin yararina olan harekettir.

    - aa sen yeni mi uyandin? besiktas'a geldim ben, seni bekliyorum!!
    - yok canim ben uyanmistim zaten bi saat once.. yaa.. hmmmm.... zzz..
    - yine uykuya daldin di mi?
    - ... zzz
    - alooooo!!
    - bi saattir kalktim ben once.. zzz...
    - uyansana!!!

    bi de uyurken konustuklarinizi hatirlayamayan biriyseniz cok sahane anilariniz olur..

    ertesi gun..
    - ya dun uyuyakalmisim, cok beklemedin besiktas'ta isalla.
    - bekledim!
    - e arasaydin sen de.. hemen uyanir gelirdim..
    - !!!??
hesabın var mı? giriş yap