• borsaya dair paylaşım yapılan telegram grubu için
  • kullanıyorum ama içimde hep bir tedirginlik var ruslar kesin bir nane yiyor diye

    bir hizmet ücretsizse ürün sensindir klişesi var ama bağışlardan dolayı böyle bir işe devam ettikleri söyleniyor. gereğinden fazla güzel ve yararlı bir platform. her amaca yönelik. web kısmı bir tek whatsapptan kötü geri kısmı her türlü daha iyi
  • çok zaman önce telefonuma indirdiğim, ancak kullanan arkadaş sayımın çok az olması nedeniyle kullanmaya gereksinim duymadığın uygulamadır. ancak bugünlerde çok sayıda bildirim alıyorum sürekli bıt bıt bilmem kim telegrama katıldı diye. anlamadım noldu da insanlar bu uygulamaya sarmaya başladı. bilen varsa aydınlatsın...
  • kimse bahsetmemiş, sitcker mağazasında freud stickerlarına bi göz atın, gayet eğlenceli.
  • son günlerde herkesin katılma sebebi nedir? kaçırdığım bişeyler mi var?
  • görüntülü konuşma özelliği olmayan rus yapımı overrated uygulama
  • maalesef yaşlı akrabalar tarafından bulunan bir başka hazine. seninle tanışmak güzeldi telegram. ayrılıyorum, evet ayrılıyorum. çünkü senin aracılığınla bana gelen <uppercase>tamam yavrum gözlerinden öpüyorum herkese selamlar</uppercase> mesajlarına katlanamam. whatsapp ile devam edeceğim...
  • ilk indirdiğim zamanlar kullanışlı gibi görünen fakat tinder gibi (ki hiç kullanmadım), swarm gibi (ki hayatımda kullanmadım) programlarla aynı seviyeye düşen program.

    telefon numarası, isim gibi kişisel bilgileri gizleyip, online oluşunuzu bile istediğinize gösteriyor oluşunuz hasebiyle her türlü kaypaklığa uygun, istediğinize rahatlıkla yürüyebileceğiniz bir ortama dönüşmüş. ben kullanmayı bıraktım.
  • uygulamanın özelliklerini tek bir yerde toplamaya çalışacağım. belki birinin işine yarar.

    ön not: güvenlik konusundaki tartışmalara girmek istemiyorum, bununla ilgili araştırma sonuçlarını internette bulabilirsiniz. yine de hemen hemen her programda bir sürü güvenlik açığı olduğunu düşünürseniz, telegram'ın güvenlik alanında diğer mesajlaşma uygulamalarına göre oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim (en iyisi değil elbette ama telegram, özellikleriyle birlikte diğerlerine göre açık ara önde). bu konuda aşırı hassassanız signal messenger'ı inceleyebilirsiniz (yok ben en takıntılısıyım diyorsanız internete bağlanabilen herhangi bir cihaz kullanmayın. başka çözümü yok).

    önce tanım: telegram, özellik bakımından zengin, hız ve güvenlik üzerine yoğunlaşmış ücretsiz bir mesajlaşma uygulamasıdır. 2013 yılında yayınlanmıştır.

    özelliklerde herhangi bir sıralama yok, aklıma geldikçe ekledim.
    1 - telegram hesabınıza kullanıcı adı ekleyerek telefon numaranızı vermeden başka kullanıcıların sizinle bu kullanıcı adıyla mesajlaşmasını sağlayabilirsiniz.
    2 - telefon, tablet veya bilgisayar için var olan telegram uygulamalarını eş zamanlı olarak kullanabilirsiniz (uygulamalar dışında telegram web ara birimi de var). telefonunuzun açık ya da internete bağlı olması gerekmez, diğer uygulamalara giriş yapmış olmanız yeterli.
    3 - telegram ile 2 gb boyuta kadar tek dosya gönderebilirsiniz. toplamda ise boyut sınırı yoktur.
    4 - telegram ile sessiz veya zamanlı mesaj gönderebilirsiniz (gönder tuşuna basılı tutarsanız menü çıkıyor). sessiz mesajda, gönderdiğiniz mesaj diğer kullanıcıya ulaştığında bildirim sesi çıkmaz. zamanlı mesajda ise, istediğiniz gün ve saatte mesajlarınızın diğer kullanıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
    5 - telegram gizli sohbet seçeneğine sahiptir. bu sistemde, bildirim ekranında mesaj ön izlemesi görünmez, mesajları başka bir konuşmaya aktaramazsınız ve herhangi bir şekilde telegram sunucularında kaydı tutulmaz. ayrıca gizli sohbette, okunduktan sonra her iki tarafta da silinen mesajlar gönderebilirsiniz. burada ekran görüntüsü almak bir çok cihazda yasaklanmıştır, ancak bir şekilde alabiliyorsanız da karşı tarafa ekran görüntüsü aldığınız bilgisi gider. gizli sohbet, cihaza özeldir, uçtan uca şifreleme vardır ve telegram masaüstü uygulamalarında yoktur.
    6 - normal sohbette ise sadece görüldükten sonra silinen medya (video, gif, fotoğraf vb.) gönderebilirsiniz.
    7 - telegram'da gönderdiğiniz herhangi bir mesajı 48 saat içinde silebilirsiniz. sildiğiniz mesaj tamamen kaybolur, diğer kullanıcılarda "bu mesaj silinmiştir" gibi bir yazı görünmez.
    8 - konuşma geçmişinizi her iki taraf için tamamen silebilirsiniz. bunda herhangi bir zaman sınırlaması yoktur.
    9 - telegram'da gönderdiğiniz mesajları düzenleyebilirsiniz. düzenlenen mesajın alt kısmında "düzenlendi" şeklinde bir ifade olur.
    10 - konumunuza göre yakında olan herkese açık gruplara katılabilir, yakındaki kişilerin sizinle iletişim kurmasını sağlayabilir (bunun için kendinizi görünür yapmanız gerekiyor tabi) ya da görünür olan kişilerle konuşabilirsiniz (bunun neresi güvenli diye sormayın sakın bana, isteğe bağlı bir şey sonuçta. twitter, instagram profilinizi herkese açık yapmak gibi. benim hesabım her zaman açık mesela. ayrıca burada da yine telefon numaranız kesinlikle görünmüyor). bu kısım sayesinde size mesaj atan birisi olursa, mesajın başında size ne kadar uzakta olduğu yazar.
    11 - kayıtlı mesajlar kısmı ile kendinize not alabilir, dosya yükleyebilir, bu dosyalara diğer cihazlarınızdan ulaşabilirsiniz (kendi kendine mail atma kültürü vardır hani, onun yerine kayıtlı mesajlara yazabilirsiniz). ayrıca, kayıtlı mesajlar kısmında gönder tuşuna basılı tutarak notunuza hatırlatıcı ekleyebilirsiniz.
    12 - standart temaları ya da kendi oluşturabileceğiniz temalar sayesinde istediğiniz görünüme sahip olabilirsiniz, bu temaları başkalarıyla paylaşabilirsiniz.
    13 - zamanını kendiniz belirleyebileceğiniz otomatik gece modu vardır. yani şu saatten sonra koyu temaya geç diyebilirsiniz.
    14 - mesajların yazı boyutunu cihazın genel yazı boyutunu değiştirmeden istediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz.
    15 - resmi veya resmi olmayan yüzlerce bot'a sahiptir. bu botlar sayesinde otomatik hale getirilebilecek her şeyi otomatikleştirebilirsiniz. örneğin, gmail botu ile gmaildeki mesajlarınıza ulaşabilir ya da yeni mesaj gönderebilir, youtube botu ile youtube videolarını kolaylıkla arayıp bulabilir, müzik botu ile ücretsiz olan klasik müzik eserlerine ulaşabilir, game bot veya gamee ile ister tek başınıza, isterseniz diğer kullanıcılarla anlık oyunlar oynayabilirsiniz. aklınıza gelebilecek her şey için bir bot var. bunları internet üzerinden bulabilirsiniz. yetmezse kendiniz de işlemlerinizi otomatikleştirmek için bot üretebilirsiniz. telegram'ın botlar sayfasından ayrıntılarını okuyabilirsiniz.
    16 - facebook ya da google tabanlı diğer uygulamaların aksine, burada yazdıklarınız sonra karşınıza reklam olarak çıkmaz. verileriniz hiçbir şekilde telegram sunucularının dışına çıkmaz.
    17 - 200000 kullanıcıya kadar açık veya özel telegram grubu oluşturabilirsiniz.
    18 - grupları sadece sınırlı bir zaman için değil tamamen sessize alabilirsiniz.
    19 - gruplara özel botlar sayesinde büyük grupların yönetimini kolaylıkla yapabilirsiniz. mesela şu anda 15000 den fazla kişinin olduğu bir gruba dahilim. botlar konu dışında mesajlaşma yapılmasını, kullanıcıya süre cezası vererek o da kesmezse banlayarak otomatik olarak engelliyor.
    20 - grup yöneticisi iseniz mesajların hızını belirleyebilirsiniz. özellikle kalabalık gruplarda oldukça kullanışlı oluyor.
    21 - sınırsız kullanıcıya sahip açık veya özel kanal oluşturabilirsiniz. bu kanallara sadece yönetici olanlar mesaj atabilir.
    22 - 500 kişiden fazla üyeye sahip kanallar için yöneticilerin kanalın büyüme hızını, mesajların görülme sayısını takip edebilecekleri ayrıntılı kanal istatistikleri kısmı vardır.
    23 - grup ve kanallarda anket yapabilir, tüm kullanıcıların grubun üst kısmına görebileceği bir mesaj iliştirebilirsiniz.
    24 - herkese açık grup, kanal ve botları telegram içerisindeki arama kısmından bulabilirsiniz.
    25 - telegram apileri sayesinde kendinize ait telegram ara birimi yapabilirsiniz (komut satırında çalışan telegram-cli uygulaması var mesela ubuntu'da snap olarak) ya da sistemlerinize entegre edebilirsiniz (bazı web sayfalarında siteye giriş yaparken telegram ile giriş seçeneği var).
    26 - telegram uygulamalarının hepsi açık kaynaktır. dolayısıyla programlamadan anlıyorsanız telegram uygulamalarının kodlarını kendiniz de kontrol edebilirsiniz veya kendinize ait telegram uygulamaları yazabilirsiniz. ama sunucu tarafındaki kodlar henüz açık değil, bunları da açık yapacaklarını söylüyorlar.
    27 - bir çok konuda ve güncel, uygulama içinden arayıp bulabileceğiniz, hareketli veya hareketsiz 20.000'den fazla yüksek kalite çıkartmaya sahiptir. benim en sevdiğim rick and morty çıkartmaları. covid-19 çıkartmaları da yapmışlar hemen. telegram'ın içindekiler kesmezse yine botlar yardımıyla kendi çıkartmalarınızı yapabilirsiniz.
    28 - hareketli emojilere de sahiptir. mesela zar emojisi gönderdiğinizde her seferinde rastgele bir sayı gösteriyor (uzaktan catan veya d&d oynayabilmek için yaptıklarını söylüyorlar. eğlenceli bence).
    29 - telegram'da uçtan uca şifreli sesli arama yapabilirsiniz. bağlantı hızı ve arama kalitesi oldukça iyi.
    30 - klasör oluşturup konuşmalarınızı sınıflandırabilirsiniz. örneğin, kişisel konuşmalarınız için ayrı bir klasör, iş görüşmeleriniz için ayrı bir klasör oluşturup gereksiz kalabalık içerisinde kaybolmadan rahat rahat mesajlarınıza ulaşabilirsiniz.
    31 - telegram'da proxy kullanabilirsiniz.
    32 - isterseniz şifre ekleyerek telegram uygulamasını kilitleyebilirsiniz.
    33 - seçebileceğiniz belirli bir süre içinde çevrimiçi olmazsanız hesabınızın otomatik olarak kendisini silmesini sağlayabilirsiniz.
    34 - birden fazla telegram hesabını tek uygulamada kullanabilirsiniz.
    -----
    35 - grup ve kanallarda anket yapabilirsiniz, bu anketlerdeki sorulara zaman ekleyerek quiz oluşturabilirsiniz. bunun dışında quizbot ile de quiz üretip başkalarıyla paylaşabilirsiniz. (ayrıca şu anda telegram 400 milyon aylık aktif kullanıcıyı kutlamak için eğitim içerikli quizler arasında 400.000€ dağıtacakmış, konu ve dil sınırlaması yokmuş. katılmak için quizbot kullanıp ürettiğiniz quiz'i yayınlamanız lazım.)
    36 - yarışma demişken, contest kanalında telegram'ı geliştirmek için sık sık yarışmalar yapılıyor, yazılımcı arkadaşlara duyurulur. (geçen yıl toplam 200 milyon euro dağıtılmış.)
    -----
    37 - fotoğraf ve videolar göndermeden önce temel düzeltmeler yapabileceğiniz bir medya düzenleyicisi eklendi. başka bir programa gerek kalmadan düzenlemeler yapabilirsiniz. gayet yeterli.
    38 - profil fotoğrafı yerine artık profil videosu da koyabilirsiniz.
    39 - temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir müzik çalar eklendi.
    40 - daha önceden sadece kannallarda olan istatistikler sayfası şimdi 500 kişiden fazla gruplar için de geçerli. bu sayıyı ileride 100'e düşürmeyi planlıyorlarmış.
    41 - sohbet listenizdeki grup veya kişilerin profil fotoğraflarına basılı tutarak, hızlı bir şekilde sohbeti açmadan sohbetin ön izlemesini yapabilirsiniz.
    42 - sohbet listenizdeki bir kişi veya grupta tıpkı son yazılı olan mesajı gördüğünüz gibi artık en son gönderilen fotoğrafın da ne olduğunu minnacık bir thumbnail yardımı ile görebilirsiniz.
    -----
    43 - video aramaları sonunda geldi, bu da uçtan uca şifreli biçimde tabi ki. picture in picture modunda da kullanabilirsiniz. (video aramaları henüz alfa aşamasında ama yine de diğerlerinden oldukça iyi.)
    44 - gruplar'a gizli yöneticilik özelliği geldi. bu gizli yöneticiler grup listesinde kişi olarak görünmez ve yazdıkları mesajlar grup ismiyle gönderilir. (kanallar'da bu şekildeydi zaten, yani bir kanal kurduğunuzda gönderdiğiniz mesajlar kanal profili ile iletilir.) (bu oldukça güzel bir özellik. örneğin, uzaktan eğitim için bir ders adına grup açtınız ve dersin birden fazla yöneticisi var (hoca, asistan vs.) bu kişileri gizli admin yapıp dersin ismi ile mesaj göndermelerini sağlayabilirsiniz. ve evet uzaktan eğitimde telegram ile grup açın, telefon numaranızı dünyaya yaymanıza gerek yok.)
    45 - kanallar'da mesajlara yorum ekleme özelliği geldi. (bence bu da oldukça kullanışlı olacak. çünkü kanallara kullanıcılar mesaj gönderemiyordu, bu şekilde en azından kanal yöneticileri tarafından gönderilen mesajlara yorum yapılabilecek.)

    kaynak olarak telegramın resmi sitesini kullandım. doğrulayamadığınız bir özellik olursa sorabilirsiniz.

    temel (veya gereğinden fazla teknik) olduğunu düşündüğüm bazı özelliklerinden bahsetmek istemedim. yine de bilmediğim, gözden kaçırdığım ve burada olmasını istediğiniz özellikler varsa söyleyin ekleyeyim.

    edit: yeni bilgiler eklendi.
  • ortadaki civcivin hiç yüzünün gülmediği uygulama. yumurtadan çıkar hep, “baba” der, “bugün görüşme var mı?” “henüz görüşme yok” derim, boynunu büker yumurtasına girer.

    içim parçalanıyor şu hayvancağıza.
hesabın var mı? giriş yap