• sözleri ersin antep'e, bestesi emre sertkaya'ya ait olan, emre sertkaya ve özgür can çoban'ın (oğulcum), birlikte yorumladıkları, yanına üryan geldim'i de ekleyip, o diyardan bu diyara uçuşa geçirdikleri, türkü sevenleri son günlerde, hem türkülerin miras kaldığı gençlere yönelik umutlandırdığı hem de mest eylediği muhteşem eser.

    @thelordoftheking arkadaşımız ve diğer bu minvalde soruları olanlar için, türkünün sözlerini sadeleştirmeye çalışayım.

    tembih etmem kendimi yare
    sensiz eylemem derdimi hale

    meali: sevdiceği ikide bir darlamam, kendimi sürekli hatırlatmam, onu baskı altına almam, onu uyarmam, ondan olan kahır da hoş diyor cefa da. ben ondan gelen dertlerle benim diyor, ondan gelen dert, sıkıntı bela, ben gibi aşığa nimettir diyor.

    halden hale geçer insan, her halin ayrı cilvesi vardır, benim şu başıma ne gelirse gelsin, gelen her derdi yarden bilirim, ondan gelen her dert eklenir benim şu halime diyor.

    yola düşer de gezersem o halde
    neyleyim sen yoksan o derde

    meali: sevdiceğin aşkıyla bulduğum belalar, beni bile aşıp, ben benden geçip, bir meczuba dönüp düşersem kendimi bilmez hallerde yollara, ne yapayım o meczup halimi, seni de unutacaksam şayet diyor.

    işte en çetrefilli bölüme geldik;

    söz söylemem ki benim sese
    titrer mana-yı şerre
    iş manaya hü derse
    evvel eyler gönül hüdaya

    meali: burada mel kendini ikinci satır başta olacak şekilde açmakta.
    şerre insanın içinin çığlığıdır, feryadıdır, bir nevi ruhun o duyulmaz acısı, sızısıdır, bedendeki acıyı tarif edersin, yerini gösterirsin, çaresi bulunur elbet, ama ruhtaki acının tarifi yoktur, ruhtaki çığlığın, feryadın sesi yoktur ve elbette ruhtaki derdin devası da yoktur, insanı ya bekaya ya fenaya ya da belaya sevkeder.

    diyor ki burada üstad ersin antep; içimin feryadı, ruhumun acı çığlığı varken, içimde yankısı yankılanırken, ne söyleyim ki ben daha, ruhumun feryadı var iken, neden sesimle ağyar (elalem-halk-insanlar) duysun diye feryad edeyim ki, şikayet olur diyor. memnun halinden.
    şayet içimdeki manaya, içimdeki bilmeceye, sızıya, ağrıya, beni var eden bir selam verirse, selam burada esenlik ve ferahlık manasındadır, hu ise bildiğiniz üzere derviş selamıdır, gönlüm o vakit kavuşur asıl olan hüda'ya, çığlığım o vakit susar, acım o vakit diner diyor.

    bir nevi, leyla'dan geçme faslında, mevlayı bulma yolunda, bir nevi, beşeri aşktan kasıt ilahi olana vuslat etme yolculuğu...

    naçizane kendimce sadeleştirdim, manasına vakıf olmuştur umarım.
    bir daha ki, tefsir-meal-sadeleştirme, açılım, saçılımda buluşmak üzere:)

    tembih etmem sevgimle kalın e mi:)

    (bkz: e mi)

    en bi'sevdiğim tembih sözü; sevgimle kalın e'mi...
  • emre sertkaya ile özgür can çoban'ın hayatımda dinlediğim en güzel türkü düetini üryan geldim türküsüyle beraber icra ettiği muhteşem eser.

    (bkz: buralar değerlenir)
  • üstteki 2020 de entry çakmış ama değerlenmemiş, hüzünlendim. umarım değerlenir ki hak ediyor.
  • (bkz: emre sertkaya) nın yanıyor albümünde seslendirdiği güzel parça. sözleri kime ait bilenler yeşillendirirse sevinirim.
  • az önce spotify’ın önerilerinde dinlediğim parça. pek tarzım değil ama akışı ve melodileri baya iyi.
hesabın var mı? giriş yap