• bu sistemi ülkemiz insanlarının uygulamamasının en büyük nedeni kısa zamanda cok para kazanmak istemelerinden. tabiri caizse “kısa zamanda köşeyi dönmek, parayı vurmak,..” ama rüyanızda beyaz sakallı dede hisse adı söylemediği sürece bunun gerçekleşme ihtimali gerçekleşmeme ihtimalinin çok çok altında kalmıştır. böyle düşünen büyüklerimiz, kısa zamanda ummadıkları kadar para kaybettikleri için ülkemizde belli yaşın üzerindeki kesimde borsayı kumar gibi görme eylemi hakimdir.

    bu düşüncelerden bir an önce kurtulmalı temeline ve yöneticilerine güvendiğimiz şirketlere her ay düzenli olarak yatırım yapmaya başlamalıyız. kullandığınız mobil uygulamadan şirketlerin sahiplik oranlarına baktığınız zaman türkiye’nin en büyük şirketlerinin büyük bir payının yabancı yatırımcıda olduğunu görürsünüz. zaten tüketim çılgını bir toplumun üyesi olarak her sene yüz milyarlarca doları tepsiye koyarak ülkemizden dışarı gönderiyoruz. adamlar bunlarla yetinmeyip ülkemize katma değer yaratan, ihracat yaparak ülkeye milyarlarca dolar para sokan şirketlerimize ortak olup her sene temettü yoluyla ülkemize gelen paraları tekrar dışarı götürüyorlar yada tekrar ülkemize yatırım yapıp seneye daha çok para çıkarmanın planlarını yapıyorlar..

    işte bu ahval ve şerait içinde yapmamız gereken en mantıklı şey ülkemize katma değer yaratan, her sene temettü dağıtıp büyüyen, yöneticilerinin şeffaf olduğuna inandığımız şirketlere, cebimizdeki bozukluklar ile bile olsa yatırım yapmaktır,olur da bir gün kendi ve ülkenizin istikbalinizi düşünürseniz...
  • bu ay itibariyle 1 yılı tamamladığım yatırım şekli.
    her ay düzenli olarak maaşımın %10 uyla belirlediğim 5 şirketten alım yapıyorum fiyatını gözetmeden ve hiç satış yapmıyorum. şirket seçimlerinde biraz amatörce hareket ettim çünkü ilk etapta amacım bi an önce başlamaktı kervan yolda düzülür dedim. bu süreçte 2 yıldır devam ettirdiğim bireysel emeklilikten çıktım. kendi bireysel emekliliğimi oluşturmaya karar vermişken devam etmek olmazdı. başarılı bir yıl geçirdiğime inanıyorum kademeli alımlarla ortalama maliyetimin sürekli artmasına rağmen %40 lık bir ortalama getiriye ulaştım. amacım 12 yıl temettülerle de yeni hisse alarak devam etmek ve sonrasında temettülerle hayatımı idame edecek seviyeye gelerek 40 yaşında emekli olmak.
  • yüksek temettülü şirketlere uzun vadeli yatırım yapmak, son derece mantıklı ve makul bir yaklaşım.
    ancak bes ile kıyaslanırken yapılan bir hata görüyorum, bes fonlarının bu getiriyi sunamamalarının nedeni, temettü vermeyen şirketlere yatırım yapmaları olabilir.

    portföy şirketleri, hisseyi alıp getirisini yatırımcıyla paylaşmaz. hisseyi direkt fona alır, fon da yatırımcının hesabında durur, dolayısıyla şirket %50 getirdiyse, fon yatırımcısı %50 - fon yönetim ücreti kadar kazanır.

    bu tür bir stratejinin pasif bir stratejiden avantajlı yönü, şirketleri kendiniz seçebilirsiniz, yüksek temettü kovalayabilirsiniz.

    bes'teki avantaj ise, (%25 devlet katkısı haricinde) temettüler fona aktarılır ve vergi ödenmez. bu vergiler emekli olana kadar ertelenmiş olur. emekli olunduğunda ise, %5 oranında vergi ödenir, oysa siz bireysel olarak peşin %15 stopaj ödeyecektiniz, ayrıca matrahın yarısı gelir vergisi beyannamesine eklenecekti ve fark çıkarsa onu da o sene ödeyecektiniz.
  • hayalimdeki emeklilik tarzı iyi şirketlere ortak olup rahat rahat gezmek. 32 yaşında başladım biriktirmeye bakalım amacıma ulaşabilecek miyim?

    güncelleme: birikimlerin yıllık temettü ödemesi $581 oldu fakat dolar artışı ve hayat pahalılığı sebebiyle ekleme yapamıyorum. umalım da para çekmek zorunda kalmayalım. 21/12/2021

    güncelleme 2: merak edenler soranlar olmuş. iki ayrı hesapla devam ediyorum temettü işlerine amerika hesabıma hiç ekleme yapamadım beklenen yıllık temettü $750 tarafında. türkiye hesabım 750k bandına ulaştı beklenen temettü 20k 07/02/2024
  • geç başladığım erken emeklilik sistemi . günümüz koşullarında 60 yaş üstü yaş emekli olsan ne olur olmasan nolur. afedersiniz 60 dan sonra gelecek paranın amk. 40 45 a kadar doğru secimlerle , doğru şirketlere yatırım yapıp , tasarruf edip , tasarruflarınızı doğru yönlendirirseniz eğer olabileceğine inanıyorum. başaracağım. yorum kısmından sonrada nasıl yapılacağına gelirsek ;
    sermaye piyasalarıyla yaklaşık 6 - 7 senedir ilgileniyorum. öncelikle işin en önemli ve gerekli kısımı finansal okuryazarlılığınızı geliştirmeniz gerekiyor. temettü , bedelsiz sermaye , bedelli sermaye , bilanço , gelir tablosu , hisse , ödenmiş sermaye , kar , nakit akım, bu ve benzeri kavramları öğrenmeniz gerek. sonrasında brüt marj , faaliyet marjı , net kar marjı, yatırım getirisi , likidite , cari oran , borçluluk gibi oranlara daha doğrusu kelimelere fransız gibi bakmamalısınız neden bakmamalısınız senelerce tasarruf edecekseniz tasarrufunuzu değerlendirirken yapacağınız secimlerde bu gibi kriterlere dikkat etmelisinz. temettü emekliliği ciddi anlamda sabır göz yaşı ve emek isteyen bir iştir. verilen oranlar , açıklanan bilancolar haricinde ise temettü bir şirket kültürüdür. temettü paylaşmaktır ve paylaşma aidatı her firmada mevcut olmayabilir ya da yeterince mevcut olmayabilir. her şeyi öğrendiğinizi varsaydıktan sonra temettü emekliliği için dikkat edilmesi gereken bence en önemli konu (bkz: temettü büyüme verimliliği) dir. webde yüzlerce kaynak, bilyonca makale ve bilgi mevcut kalan için ise yatırım hesabı açıp biriktirmeye başlıyosunuz.
  • son 1 yıldır temettü emekliliği için belirlediğim 4 hisse senedine uzun vadeli yatırım yapıyorum. bu hisseler hangileri diye sormayın. hisse senedi adı vermek spk nezdinde sıkıntılı olabilir. internette gezinirken şöyle bir siteye rastladım. yeni başlayanlar ve ilgilenenler için güzel bir rehber olabilir.
  • çok mantıklı sistem...

    yaklaşık 1 - 1,5 yıllık bir borsa geçmişim var. daha çok senelerdir döviz - altın - faiz üçgeninde yer alıyordum... çok yüksek bir meblağ kazanmadım borsadan, hatta yüksek de sayılmaz kazandığım ama yine de öğrenmek için güzel ve keyifli bir zaman dilimi oldu.

    bu gece bu başlığı gördüm, yazılan az sayıdaki girdiyi okudum ve son derece mantıklı buldum. yarın sabah ilk iş 5 sağlam temettü veren (en az yüzde 8) hisse bulup eldeki avuçtaki parayı orantısal olarak bu hisselere bölüştürmek ve her ay düzenli alım yapmak olacak...

    tavsiyelere açığım, lütfen fikirleri olan yazsın, kaybedersem vebali benim boynuma.
  • araştırdığım , aklıma yatan giriş kapısı için mantıklı bir yol peşinde olduğum yatırım sistemi.
  • bugün itibariyle 1.5 senemi doldurduğum girişim. farklı sektörlerden 10 hisse senedini aşağı yukarı her ay düzenli alımlar yaparak biriktiriyorum, eskiden al sat yaptığım borsada düşüşler kabir azabı gibi gelirken artık pek canımı sıkmıyor, hatta her düşüşte alım yapacak kadar naktim olmadığı için üzülüyorum. zamanında ekonomiyle ilgili her şeyden nefret eden benim gibi insanı bilanço dönemlerini iple çeker hale getirdi.

    bu sene aldığım temettülerle 5 yıldızlı bir otelde birkaç günlük tatil yapabilecek duruma geldim, tabi bu temettüleri harcamadan hisse almaya devam ediyoruz. büyük sabır ve sağlam bir dirayet isteyen ama portföydeki büyümeyi gördükçe keyif veren bir yatırım şekli.
  • yalnizca bir sirketin hissesine tum parayi basip ondan sonra genel kurulun agzina bakacaklarin hic girismemesi gereken aksiyon.

    (bkz: diversification)
hesabın var mı? giriş yap