• döküldükten sonra bir daha fırınlanarak iç gerilimi azaltılan, neticede gerilimin her noktasına üniform dağıldığı, bu sebeple kırıldığı vakit çatlayacak damar filan bulamadan tuzla buz olan cam çeşidi. giydirme cephelerde ve kırıldığı takdirde kırık parçaların tehlike yaratma ihtimali olan yerlerde kullanılır (örneğin otomobil ön camı, alışveriş merkezlerinde katları dönen korkuluklar vs.) sanırım alt köşelerden birinde yer alan üçgen içinde t harfi gibi bir simgesi var, temperi olup olmadığı böyle anlaşılıyor camın. (bunlar öyle elmasla filan da kesilmiyor haliyle, fabrikadan direk ölçülü, bir nevi prekast çıkıyor.) ingilizcesi tempered glass. ee.. düşünüyorum başka bişi kaldı mı diye.. yok.
  • ha bi de niyeyse havalı cam diye de bilinir, bakalım var mı entrisi (bkz: havalı cam)
  • fırın üst kapak camlarının da* dahil olduğu kategori.
  • (bkz: lamine cam)
  • devlet demir yollarının şehirler arası trenlerinde koltukların üstündede bulunan cam raflar da güvenlik nedeniyle bu çeşit camlardan yapılır.
  • reflekte filan da eklerler temper kelimesinin kenarına.. fakat etimolocya araştırması yapmak lazım bu konuda..
  • patlaması halinde üzerinize fırlayıp gelen cam parçalarının hiç acıtmadığı, aksine, sanki üzerinize yapışmış gibi duran, basıldığında ise baya bir acıtan, patladıktan sonra yerlere düşen cam parçalarının can çekişmesi gibi bir durumda olduğu, sürekli kıpır kıpır hareket ettiği gözlenen cam tipi.
  • fönlenmiş cam, hızlı ısıl etkiyle önce dış tarafın içten daha sıcak olmasından dolayı gerildiği, hızlı soğumayla bu sefer iç tarafın daha sıcak kalmasıyla iç tarafın gerildiği, bu sayede bünyesinde bi gerilim barındıran cam türü, aslında çelik de benzer bi üretim süreci yaşar, kor demirin suya sokulması hızlı soğuma içindir, saçımızı fönlediğimizde de şekli koruyan aynı gerilimdir.
    otomobil yan vearka famlarında kullanılır, ön camda polivinile benzer adlı saydam, çekmeye mukavim bi tabaka bulunan cift kat cam kullanılması daha iyidir, cam çatlasa da hem kırılmaz hem de dağılmaz
  • camı yumuşama sıcaklığına yakın bir sıcaklığa (700°c) değin ısıtıp sonra birdenbire soğutarak elde edilen güvenlik cam, duracam, sekurit cam. kullanım gereklerine göre renkli, renksiz, yansıtıcı, desenli, sable camlar gibi her tür cam temperlenebilir. temperleme işlemiyle camın direnci yaklaşık beş kat artar. üretiminden sonra kesilmesi, delinmesi, yüzey ve kenar işlemleri yapılması olanaksız olduğundan söz konusu işlemler temperleme işleminden önce yapılır. kırıldığı zaman kesici olmayan boncuklara ayrılır.
  • dalista kullanilan maskelerin de bu tur cam olmasi gerekir. uzerlerinde "tempered" yazar.
hesabın var mı? giriş yap