• çeşitli olaylara, ne kadar iyi veya kötü olursa olsun karşı artık tepkilerini kaybetmektir. çoğu zaman depresyondayken görülen bir durumdur.
  • itilip kakilmaya alismis , tepeden inme haklarla yetinen ve yine o haklari veren "tepe" tarafindan bu haklarin geri alinabildigi toplumlarda gorulen ; haksizliklara , yanlisliklara karsi duyarsiz kalma halidir.
    aradan cikan bir iki ses , "yirtikdondan cikan" sey muamelesi gorur genellikle... ya da onlar "yalniz kalmaya" mahkum "kahramanlar" olarak anilirlar...
  • (bkz: folloş olmak)
  • çok kelimesini her cümlede kullanınca bir süre sonra fark edilen durum , aslında diğer bütün durumlardan çok daha güzeldir , çünkü artık üzülemezsiniz ağlayamazsınız gayet tın tın hayatınıza devam edersiniz.
  • .. haftada doksan beş saat çalışmaya başladığınızda; kavramsal olarak haftanın herhangi bir gününü haftanın başı, bir diğerini sonu olarak nitelendirebildiğinizde; acz içinde görmek istemeyip, el verdiklerinizin, size soktukları nizami kazıkla kendinize gelince; hiç kimseye aşık olamayacak kadar, elde avuçta ne varsa aşk adına harcayıp, bir daha kimseyle bir haftadan fazla vakit geçiremeyince, sarılamayınca, sıkılınca herkesten, ve her gidişinizde suçlanınca alabildiğine; bu memlekette hiç kimsenin teknesinde kürekçi olmadığınız ve olmayacağınız fikrine bağlılıkta sabit olduğunuzda ve hiçbir cihetten nemalanamayacağınızı anladığınızda; .. gerçekleşmekte olandır.*
  • tepkisizlik ilk başta insanı mutlu eden bir duygudur. tepkisizleşmeye başlarken mutlu hissederek son tepkinizi de vermiş olursunuz. ilk zamanlarınızda neden, niçin gibi sorulardan kurtulmak sizi hafifletse bile ilerleyen aşamalarda bunun da huzursuzluğunu yaşayabiliyorsanız hala umut taşayan bir 2. aşama tepkisizi konumundasınızdır. bazı vakalarda 2. aşama doğrudan geçilip tepkisizliğin en derin sularına dalındığı da olmuştur. en tehlikelisi de bu olsa gerek ki, kendisi farkına varmamıştır büyük ihtimalle.

    yaşanan birçok olaydan sonra en kestirme yol tepkisizleşmektir. fakat sanırım bilinmelidir ki, buradan çıkmak gelindiği kadar kestirme olamayacaktır. bütün bir gününüzü dizi izleyerek, kitap okuyarak ama çok da anlamayarak, etrafta boş boş gezinerek veya kendinizi çalışmaya adıyarak geçirebilirsiniz. yeni bir olay karşısında ya da yeni bir insanın gerçek yüzünü gösterme aşamasında ise umursamayn bir yüz ifadesiyle ortamdan uzaklaşırsınız.

    aslında bu kadar uzun tanımlamalara çalışmak da girmiş olduğunuz tepkisizleşme döneminin bir takıntısı olarak uzayıp gidebilir. en kısa ve kaba tanımı içinse (bkz: hayatta kaşarlanmak)
  • bir kimyasal reaksiyonunun, reaktanlarından birisinin bitmesi sonucu oluşan kinetik durum.
  • artık hiçbir şeyi umursamamaya başladığınız anlardandır. genelde çok üzgün olunan dönemlerde yakalar sizi. kendinizi çeker ve insanları izlersiniz, daha sonra şu soruyu sorarsınız kendinize "bunlar mıydı benim arkadaşım dediklerim?" mideniz bulanır, iğrenirsiniz. ama mecbur yakınlarda olmak zorundasınızdır. ama bir yandan da iyidir çünkü artık hiçbir şeyi ve hiç kimseyi umursamazsınız, hayattaki salak şeylerle doldurmazsınız, şu neden böyle, şu niye şöyle söyledi, bu niye böyle söyledi. artık bunlar önemsizdir sizin için, belki de en iyisidir kimi zaman..

    - n'aber
    - iyi
    - sınav varmış lan bugün
    - iyi, olur böyle şeyler.
    - çalıştın mı?
    - çoook.
    - iyi senden bakalım abi o zaman.
    - tabi bakın.
    - çıkışta içeriz sonra.
    - içeriz ayı"b"sın.

    ne sınava girilir ne de başka bi şey yapılır, sessizce uzaklaşılır. *
  • kronik veya akut "yalama" sendromu sonucu ortaya çıkabilen rahatsızlık. bir tür ödül. yokluğu bir ceza olurdu herhalde. tedavisi ise tebdil-i mekan(fiziksel ve/veya ruhsal anlamda). diyalektiği hemen hemen şu şekildedir:
    - bir insan ölür. insanlar ölür. daha çok ölürler. birşeyler ölür. birşeyler olur. yer değiştirirsin, kimse ölmüyordur, şaşırırsın, tepki gösterirsin, unutursun sonra bir insan ölür.
    - sokağa bir çöp atılır. sokağa çöp atılır. kirli sokağa çöp atılır. çöpler sokağa atılır. çöpler buraya atılır. yer değiştirirsin, tertemiz sokaklar mis gibi kokmaktadır, şaşırırsın, tepki gösterirsin, unutursun sonra sokağa bir çöp atılır.
hesabın var mı? giriş yap