• gördügüm kadariyla günümüz bitirme tezlerini iktidari altina almis azili düsman. arama yollarinda ögrencilerin vazgecemedigi afyon.
  • (bkz: jargon)

    edit: eliada'nın sayesinde öğrendiğim kadarıyla jargon; terminoloji kelimesinin anlamdaşı değil, bir ortak kültürün serbest olarak gelişmiş argosudur. terminoloji kelimesinin ayrıca bilimsel bir kimliği var.
  • bir kültür-sanat kolunda, bilim dallarında veya teknik alanlarda özel olarak kullanılan terimlerin tümü, terimler dizgesi. kültür-sanat kolundan örnek olarak, yüksek kültürden klasik müzik terminolojisi ve popüler kültürden matrix terminolojisi verilebilir. bunların yanısıra geyik dalından ömer üründül terminolojisi es geçilmemelidir. ek olarak (ara: terminolojisi) faydalı olabilir.
  • bilim dalının dili.
  • bilim dili bilim dalı
  • kullandigi terminoloji uzerinde herhangi bir otoritesi bulunmayan biz gibi toplumlari dusuk tartismalara hapseden fenomen. dilden daha cok bir bilis sistemiyle alakalidir
  • bilim mi değil mi tartışması hala sürmesine rağmen dilbilime bağlı oluşu bilim olduğunu göstermektedir zaten.
    termium adlı canada veritabanlı sitede bir çok alana ait terimleri bulabilirsiniz.
    daha geniş bilgi için précis de la terminologie kitabı detaylı anlatıma sahip.
  • bir bilime ait terimlerin tümüne denir. konuşmayı zenginleştirir ve nitelendirir. terminolojiniz ne kadar iyiyse konuştuğunuz konu hakkında konuştuğunuz kimsenin o kadar kafa sallaması demektir.
  • edit: yazdıklarımı döner okurum , bu yazının özeti: bilimin terminolojilerin insan algısı kaynaklı belli bir pattern içinde sıralanması ve bir rütuele dönmesine atıfta bulunmaya çalışmışım, esas varoluş nedeni olan yeni sorular yaratmanın tamamen zıttı ve statükocu bir çehreye bürünmesi.
    ***
    - söz söyleme ve söyleneni dinletme hakkı verir. bu yegane avantajıdır.

    - dezavantajı ise görece büyük bu yüzden de terminolojiye verilen önemi sürekli tartması gerekir düşünen insanın, bu bir nevi teraziyi sürekli kalibre etmek gibi. bu araç kullananın düşünce/algı sınırlarını kendi çeşitliliği ve tekilliği ile çizer. bağlamı terimlerin üzerinden aktarma çabası bağlamı o terimlerin ait olduğu varsayılan disiplinin içine sınırlar. bağlamlar evrensel olma hallerinden indirgenir. ve terimleri kullanmak araç değil amaç haline gelir çünkü disiplinin içinde sınırlı kalan bilinç artık yeni sorulara ulaşamaz ve kendini tekrara düşer.

    neyse ki gözlem ve ölçme var, insan bu kısır döngüye düşerken imdada yetişiyor. ve gözlem & ölçümün çok daha zor kısıtlı analiz imkanı verdiği alanlar yazarın söylediği gibi bakir ve keşfedilmeyi bekleyen alanlardır, puzzle 'ın henüz el sürülmemiş büyük parçalarıdır.

    https://youtu.be/ml1g919bts0?list=wl&t=1225

    terminoloji eksikliğinde, ki mutlak var veya yok halinden değil teminolojiyi düşünce üretiminde hakim parametre kılan akademik yöntemden bahsediyorum, bilinç çok farklı alanlardaki birikimleri kombine ederek ve dolaylı anlatımı zorlayarak düşünceyi aktarmaya ve karşıt düşüncelerle hizalamaya çabalar. zor olan yol terminolojiye en asgari düzeyde başvurarak kavramları aktarımdır. bu sayede ürettiğiniz kavramlar terminolojinin üzerinde bir algı tarafından teslim alınır ve teste tabi tutulur. kavramlar artık katılaşamazlar, sürekli test edilme hali mümkündür ve ezberlerin yerleşmesi imkansızlaşır.

    artık düşüncelerin karşıtlık veya paralellik gösterirken mutlak hizalı olması önemini yitirir. kavramlar indirgendikleri kelimelere bürünürler ve terminolojinin ortaya serdiği bu kısaltmaların sıralaması, kombinasyonu düşünceyi üreten ve tüketenler için bir pattern arama faaliyetine dönüşür. az yada çok bir pattern yakalandığında kavramlar arası sentezin gerçekleştiği varsayımı ile arayış sonlanır ve kavramlar kendileri olarak yüzeye çıkamaya fırsat bulamadan başından sonuna terimlerin dansı ile koca bir retorik yaratılır. iyiki chomky gibi anarşistler var hiçbir kurumu akademi de dahil kabul etmeyerek hep dışarıdan bakmayı başarıyorlar.

    bilincin bu adaptasyonu yani eksik terimleri yaratma yönelimi bilimin varoluşu indirgeyerek odakalanabildiği, ilk bakışta birbirinden bağımsız görünen tüm disiplinler arasında gizli keşfedilmeyi bekleyen bağlantıları da açığa çıkarır. misal demin verdiğim linkteki videoda, ürettiği temirnoloji içinde kendini sınırlayan bilim teorik fizik ve dil bilimi arasında daha önce paralellik görmemiştir çünkü aramamıştır. bu bir bakıma disiplinin doyum noktasına ulaşıp diğer disiplinlere taşarak kendini yeniden tanımlaması ve indirgeyerek bu noktaya ulaşan bilimin hep süregeln "herşeyin teorisi" üzerine yoluna devam etmesidir.
hesabın var mı? giriş yap