• http://storymaps.esri.com/…/2016/terrorist-attacks/

    adresinden 2016 yılına ait saldırılar ve ölü sayısı bilgileri edinilebilen terörizm olay(lar)ı.
  • adlandırılması zor olan saldırı türü. işin siyasi ve konjonktürel boyutu bir yana, bir saldırıya kolay kolay terör saldırısı denmemesinin sebeplerinden birisi de sigortadan yararlanılmak istenmesi. sigorta poliçelerinde terör klozu talebe bağlı olarak eklendiğinden, yani ek teminatlara girdiğinden ötürü genelde kapsam dışıdır. bu nedenle, bir olay terör saldırısı olarak yansıtıldığında zarar tazmin edilemeyebilir düşüncesiyle olay hemen terör olarak nitelendirilmiyor. aklımıza hep ilk olarak malum sebepler gelirken, bu durumun varlığını öğrenmek de olaya farklı bir boyut kazandırıyor.
  • amerika, almanya ve fransa türkiye için terör saldırısı uyarısında bulunmuş. bu üç ülke işkembeden yapmıyor bunu. belliki istihbaratlar bir şey aldı. bir de seçim yaklaşıyor.

    mazlum edebiyatı yapacak.
  • sözlükte kimlerin terörist olduğu konusunda sayfalarca girdi ve yüzlerce başlık açılmış olmasına rağmen kimin terörist olduğunu en kesin şekilde betimleyecek olan ve terörist olmanın tek mutlak koşulu olan yegâne eylemin tanımı hakkında neredeyse hiç ileti yazılmamış olması aslında niyetlerin bağcıyı dövmeye yakın olduğunu çok güzel gösteriyor.

    terör saldırısı nedir peki?

    kamuoyunu ve kitle eğilimlerini, kitlelerin tercih ve düşünme şekillerini etkilemek amacıyla, toplumu korkutmak için yapılan fiziksel şiddet eylemlerine terör saldırısı, bu eylemlere alakalı tüm ön ve takip eden süreçlerin teorik ve stratejik altyapısına yönelik faaliyetlere de genel olarak terörizm diyoruz.

    terörün mantığı basittir. toplum üzerinde korku yaratarak toplumda güvenlik talebi oluşturmak ve bu güvenlik talebinin pratikte karşılığını bulabilmesi için kitlelerden üst yapılar (devlet, belediye, ordu, basın vs.) üzerinde baskı kurmalarını sağlamak amacıyla yapılır.

    yani bir kişi ya da kişiler, toplumun devletten bir şey talep etmelerini sağlamak amacıyla toplumu korkutmak için şiddete baş vurduğunda bu terör saldırısıdır.

    bu sebeple terörün asıl hedefi devletten ziyade sivil kitlelerdir. hem kalabalığın iradesi günümüz otoritesinin meşruiyet kaynağı olduğu için hem de en zayıf ve savunmasız olan kesimi hedef almanın yaratacağı şok ve dehşetin büyüklüğünden dolayı terör saldırıları tercihen sivilleri hedef alır.

    tabii ki silahlı kolluk kuvvetlerine ve devlet personeline karşı yapılan saldırılar da terör eylemi kapsamına girer. terörizmin pratiğe dökülmesi önündeki en büyük engel güvenlik birimleri olduğu için teröristler, polis, jandarma ve askerlerle çatışırlar. fakat nihai hedef güvenlik güçleri değil onların koruduğu sivil toplumu belirli bir tavır, tutum, duruş takınmaya zorlamaktır.

    sivil ve savunmasız kitle üzerinde korku duygusunu kullanarak rıza ve tutum üretmeyi hedefleyen şiddet eylemlerinin terör olduğu düşünüldüğünde, terör kavramı genişlemeye uğrar. zira terörün illa ki devletten bağımsız bir yapı ya da örgüt eliyle gerçekleştirilmiş olması gerekmez. devlet te kendi organlarını kullanarak terör üretir. insanlık tarihi benzer örneklerle doludur. ikinci dünya savaşı almanyası'ndan güncel filistin olaylarına, roma imparatorluğu'ndan, çin-uygur olaylarına, guantanamo'dan arap baharı'na kadar pek çok tarihsel emsal bulunabilir.

    yasal düzlemin varlığı otomatik olarak bir devletin eylemleri ve yaklaşımlarını aklamayacağı gibi, arkasında devlet aygıtları ve desteği bulunmayan, üyeleri halktan gelen örgütlerin bu durumu da onları otomatik olarak masum ve haklı yapmaz. nazi almanyası'nda devlet terörü gayet yasal iken, ira'nın militanlarının halktan kimseler olması bu durumlara net birer örnektir.
  • hamas yapınca meşru olur.
hesabın var mı? giriş yap